Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Autobuze supraetajate cumpărate de STB la mâna a două de la o firmă din Harghita cu 71.300 euro, vândute în Suedia cu 24.820 de euro. Neregulile descoperite

STB a cumpărat de la o firmă din Harghita care se ocupă cu prelucrarea pietrei, șase autobuze supraetajate pentru 71.300 euro bucata,  care ar fi fost de fapt cumpărate din Suedia pentru 24.820 euro bucata, a scris recent G4media.

Foto: G4Media

Acestea au fost cumpărate de la o firmă din judeţul Harghita fără tradiţie în domeniul vânzărilor auto care se ocupă cu “extracția pietrei ornamentale și a pietrei pentru construcții, extracția pietrei calcaroase, a ghipsului, a cretei și a ardeziei”- SC Trandestrade SRL. O societate deţinută, potrivit jurnalul.ro, în calitate de asociați, de persoana fizică Attila Demeny, din Lupeni, județul Harghita, și de entitatea Demeny Silver – Andezit Korlatolt Felelossegutarsasag, cu sediul în Ungaria, localitatea Vecses.

G4media precizează că aceleaşi modele de autobuze, cu aceeaşi culoare și aceleaşi specificaţii tehnice puteau fi cumpărate de curând direct din Suedia prin intermediul unui site de vânzări auto, pentru suma de 24.820 euro bucata, adică de aproape trei ori mai puţin decât preţul oferit de STB.

La  puţin timp după ce STB a cumpărat autobuzele de la firma din Harghita, anunţurile au fost şterse.

 

Într-un răspuns pentru G4Media.ro, STB a transmis că procedura de achiziţie s-a demarat conform legislaţiei, că preţul ofertat s-a încadrat în valoarea estimată a achiziţiei şi că „prin documentaţie nu s-a solicitat preţul de achiziţie de la producător”.

Totodată, compania de transport ţine să menţioneze că „a analizat ofertele publicate de operatorii de transport vizavi de posibila vânzare de autobuze double decker şi nu a identificat niciun un anunţ de vânzare în acest sens de la vreo societate din Suedia”.

Angajaţii STB au semne de întrebare. „Suntem indignați de lipsa dotărilor acestor autobuze dar și de vechimea lor. Nu ne explicam de ce nu au accesat fonduri și să le cumpere noi și de calitate. Firma care a câștigat achiziția este din Harghita și are în acționariat o firma din Ungaria care se ocupa cu vânzarea de produse din piatra. Sunt semne rezonabile de întrebare ridicate de această achiziție”, a declarat pentru G4Media sub protecţia anonimatului unul dintre angajaţii STB.

Documentele oficiale după recepția făcută celor șase autobuze supraetajate pe care Societatea de Transport București (STB) din cadrul Primăriei Capitalei le-a cumpărat la mâna a doua de la o firmă din Harghita, care se ocupă cu prelucrarea pietrei, pentru 71.300 euro bucata, arată că autobuzele au mai multe nereguli.

Printre acestea, se numără:

– lipsă aparate de aer conditionat
– încălzire nefuncțională
– geamuri fisurate sau lipsă
– uși care nu se închid
– anvelope neconforme
– elemente care necesită să fie revopsite
– lipsă stingătoare
– lipsă dispozitive cuplare pentru remorcare
– linoleum rupt
– acoperiș retractabil în stare deplorabilă, etc.

Acestea sunt doar câteva dintre defecțiunile constate de membrii comisiei de recepție, potrivit documentului obținut de G4Media.

Prin caietul de sarcini au fost incluse condiţii și dotări obligatorii care la recepție s-au dovedit că lipsesc cu desăvârșire. Au fost constatate ilegalități grave prin lipsa CIV-urilor, ITP-urilor și a dotărilor imperios necesare pentru desfășurarea transportului de persoane vara pe liniile turistice din care menționam aerul condiționat. Mai există și această firmă din Harghita care se ocupă cu produse din piatră și derivate din piatră care livrează pentru prima dată autobuze. Întâmplarea face ca directorul STB să își construiască o pensiune turistica in județul Harghita”, a declarat pentru G4Media.ro sub protecția anonimatului un angajat STB.

Potrivit AGERPRES, Directorul general al Societăţii de Transport Bucureşti (STB), Adrian Criţ, a declarat marţi că societatea nu a recepţionat autobuzele supraetajate second hand, deoarece nu respectau condiţiile.

Precizările au fost făcute în cadrul şedinţei Consiliului General al Capitalei, în urma unei întrebări formulate de către consilierul general Aurelian Bădulescu (PSD).

„Dar cu gioarsele alea de le-aţi luat din Harghita, ce aţi făcut? Că am văzut că şi sindicatele (…) le-au făcut gioarse, ne-au trimis tot felul de poze. La ce aţi luat gioarsele ale două, autobuzele alea supraetajate, de vârstă cu mine?”, a întrebat Bădulescu.

„Acele autobuze nu au fost recepţionate, pentru că nu respectă condiţiile”, a spus Criţ.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.