Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Bicicliștii, invitați la un concurs pentru creionarea unei hărți digitale cu trasee de ciclism montan în zona Ciucul de Sus

În anul 2020 a fost inițiat un proiect al Asociației Microregionale „Felcsík”, prin intermediul căruia să fie elaborat un plan de acțiune pentru ciclism și cicloturism în regiunea Ciucul de Sus. Detaliile cu privire la acest proiect și obiectivele sale au fost expuse în cadrul unei conferințe de presă la Consiliul Județean Harghita, în data de 4 august.

„Obiectivele proiectului sunt realizarea unor trasee între Miercurea Ciuc și Bălan pentru dezvoltarea mobilității și o rețea de trasee care să pornească din orice comună sau oraș și pe care, pe o distanță de cel puțin 5-10 km, un turist sau un localnic poate să le parcurgă cu bicicleta și să descopere astfel zona”, a precizat Süket Zsombor, managerul Asociației Microregionale „Felcsík”.

Asociația lansează de mâine, 5 august, un apel la colaborare către localnici, bicicliști, prin intermediul unui concurs pe pagina de Facebook, acolo unde a fost creat și un eveniment „Tekerj és Trekkelj – Pedalează și Track”.  Detaliile cu privire la regulament pot fi găsite pe pagina evenimentului, ce se derulează în perioada 5 august -6 septembrie.

Participanții vor folosi o aplicație, Gaia GPS, ce poate fi descărcată gratuit. Aceștia vor avea de bifat un traseu care va fi trimis la o adresă de e-mail furnizată de organizatori. Au fost inițiate două categorii, între minim 5 km și 20 km și peste 20 km, participanții fiind motivați să câștige, prin tragere la sorți, în prima categorie, un mountain bike Kenzel și la categoria lungă un voucher de 2.000 de lei. Pentru a porni cât mai repede acest program au fost pregătite 5 vouchere a câte 100 de lei pentru acei 5 participanți care trimit primele trasee.

Primarul comunei Sândominic, Karda Róbert, i-a mulțumit președintelui Consiliului Județean, Borboly Csaba, pentru parteneriat și pentru disponibilitatea de a găsi soluții în mai multe tematici ce implică comunitatea.

Prezent la conferință, călugărul franciscan Böjte Csaba a transmis un mesaj de încurajare atât pentru cei prezenți, cât și pentru participanți, apreciind că obstacolele sau zidurile nu sunt în jurul nostru, ci în propria noastră minte, ceea ce trebuie să înlăturăm, felicitându-i totodată pe organizatori pentru proiect.

Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean, a declarat în cadrul conferinței : „Am îndemnat toate microregiunile din județ să încerce să studieze posibilitatea realizării unei hărți pentru cicloturismul din zonă și mă bucur că regiunea Ciucul de Sus a fost printre primele și a venit cu o idee inovatoare, așadar paralel cu proiectele și ideile venite din partea autorităților vor încerca să centralizeze și opiniile locuitorilor, bicicliștilor. Acest concurs, acest model poate să fie implementat și în alte regiuni din județ, și în județele învecinate, astfel vom avea parte de foarte multe informații și la fiecare drum ce urmează a fi construit solicităm deja proiectanților soluții pentru lărgirea drumurilor, sau includerea unor piste pentru biciclete. Serviciul Public Salvamont a lucrat foarte mult în acești ani și are foarte multe idei în această privință, cel puțin pentru trasee montane pentru bicicliști, trasee ce sunt practicabile și vom încerca prin grupul de lucru pentru cicloturism al Consiliului Județean să venim cu soluții,  bazându-ne și pe fonduri europene în acest sens”.

Serviciul Public Salvamont, încă din anii 2010 a început deja să construiască mai multe trasee pentru ciclism pe munte, am făcut în jur de 700 km pe care le avem acum în județul Harghita și este foarte important de știut că în acest moment folosim un model din Austria, care funcționează foarte bine și cu care cicliștii deja s-au familiarizat, înțelegând semnele și cum trebuie să acționeze. Este important de menționat că prin prisma acestui program putem să culegem informații de la cicliști, putem să avem o opinie a cicliștilor despre aceste trasee și putem să folosim toate aceste informații pentru prevenție. Este un program foarte bun și vă îndemn să veniți cât mai mulți și astfel să realizăm o hartă frumoasă pe care să o folosim pentru a descoperi județul Harghita” a conchis, Fekete Örs, conducătorul Serviciului Public Salvamont și Salvaspeo al Consiliului Județean Harghita.

  • informații furnizate de Echipa de Comunicare a Consiliului Județean Harghita

 
Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *