Bilanțul misiunilor gestionate de pompierii harghiteni, perioada 21-24 martie 2024

0

Articol disponibil în: Magyar Română

În ultimele 96 de ore, pompierii militari harghiteni s-au aflat la datorie, pentru asigurarea protecției și siguranței cetățenilor.

În zilele de joi, vineri, sâmbătă și duminică (21-24.03.2024),  s-au înregistrat 35 de situații de urgență. În urma solicitărilor primite, echipajele SMURD au intervenit pentru gestionarea a 25 de situații de urgență, 25  de  persoane aflate în dificultate fiind asistate medical.

Concomitent cu aceste tipuri de misiuni, echipajele operative au intervenit cu promptitudine și pentru localizarea și stingerea a opt incendii:

  • 4 arderi necontrolate de vegetație uscată, în localitățile Miercurea Ciuc, Gheorgheni, Gălăuțaș și Racu,în urma cărorasuprafața totală de teren afectată a fost de peste 5 hectare;
  • 2 incendii cauzate de coșurile de fum necurățate de funingine, în localitățile Ditrău și Gălăuțaș;
  • un incendiu izbucnit la un autoturism staționat, pe strada Rakoczi Ferencz, din municipiul Odorheiu Secuiesc;
  • un incendiu la o ghenă de gunoi, din municipiul Gheorgheni.

Din fericire, la toate evenimentele s-au înregistrat doar pagube materiale.

Având în vedere numărul mare al incendiilor de vegetație înregistrate, precum și suprafața considerabilă de teren afectată, facem un apel la responsabilizare și reamintim populației faptul că cetățenii dețin obligația de a respecta normele privind protecția mediului, care interzic arderea vegetației uscate. Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei pentru persoane fizice, iar pentru persoanele juridice de la 50.000 lei la 100.000 lei.

În plus, precizăm că responsabilitatea cetățenilor trebuie să fie prioritară, întrucât aceste arderi necontrolate pot constitui cauze ale unor accidente rutiere, ca urmare a scăderii vizibilității pe drumurile publice, dar și faptul că acestea dăunează habitatului animalelor sălbatice, punându-le în pericol viața!

O atenție deosebită a fost acordată și acțiunilor destinate protecției comunităților locale, colegii noștri acționând pentru gestionarea a  2 astfel de misiuni: o misiune de căutare și extragere a unei persoane decedate, de sex masculin, de 74 de ani, dintr-un pârâu, în localitatea Cristuru Secuiesc, precum și o misiune de deblocare ușă apartament, în municipiul Odorheiu Secuiesc.

În continuare, pompierii militari harghiteni rămân mobilizați, 24 de ore din 24, 7 zile din 7, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

Instrumente esențiale pentru informarea și pregătirea cetățenilor în fața situațiilor de urgență sunt Platforma Națională de Pregătire pentru Situații de Urgență – fiipregatit.ro și aplicația mobilă DSU. Accesați acum https://fiipregatit.ro/ sau descărcați, gratuit, aplicația de mobil DSU, din AppStore sau Google Play, pentru a afla mai multe informații privind modul de comportare înainte, în timpul și după producerea unei situații de urgență.

COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy