Bilanțul pompierilor harghiteni din ultimele cinci zile

0

Articol disponibil în: Magyar Română

În perioada 16-20.02.2022, pompierii militari harghiteni s-au aflat la datorie, zilnic, pentru asigurarea protecției și siguranței cetățenilor.

 În ultimele cinci zile s-au înregistrat 67 de situații de urgență. În urma solicitărilor primite, echipajele SMURD au acordat prim ajutor calificat unui număr de 63 de persoane.

Totodată, pompierii au acționat pentru localizarea și stingerea a 5 incendii, din care 3 intervenții au fost înregistrate la arderi necontrolate (coș de fum, vegetație uscată, gunoi), în Toplița, Gheorgheni și Odorheiu Secuiesc.

Sâmbătă seara, în jurul orei 18:30, în localitatea Siculeni, a fost semnalat un incendiu la o anexă gospodărească (grajd cu șură). Pentru localizarea și lichidarea incendiului s-au deplasat la fața locului pompierii militari din cadrul Detașamentului Miercurea Ciuc, alături de pompierii civili din cadrul SVSU Siculeni și Ciceu. La sosirea echipajelor de intervenție, ardea acoperișul anexei, pe o suprafață de circa 50 mp și aproximativ 3 t de fân, cu posibilitate de propagare la clădirile învecinate. Cauza izbucnirii incendiului a fost determinată de jarul/scânteile din burlanul metalic de fum amplasat ori neprotejat termic față de materialele combustibile. În urma intervenției prompte, s-au salvat bunuri materiale în valoare de 400.000 lei, pierderile materiale fiind evaluate la 5.000 lei.

Noaptea trecută, echipajele de stingere din cadrul Detașamentului Odorheiu Secuiesc, SVSU Brădești, Satu Mare și Zetea au fost solicitate să intervină pentru lichidarea unui incendiu izbucnit la acoperișul unei case, în localitatea Satu Mare.

Sosite la locul evenimentului, forțele de intervenție au constatat că incendiul se manifesta violent la nivelul acoperișului, pe o suprafață de circa 100 mp, cu posibilități de propagare la întreaga locuință și la casa învecinată, aflată la o distanță de circa 6 m. Din fericire, salvatorii au reușit să limiteze propagarea flăcărilor, iar incendiul a fost stins în limitele găsite, fără a fi înregistrate victime. Au ars: acoperișul casei, confecționat din material lemnos și învelitoare de țiglă, pe aproximativ 100 mp, un geam de mansardă; s-au deteriorat: peretele mansardei din 4 camere, izolația de vată minerală a pereților, parchetul laminat din 2 camere. Cauza probabilă a incendiului a fost efectul termic produs de coșul de fum amplasat ori neprotejat termic față de materialele combustibile. S-au salvat şi protejat, în urma intervenţiei, bunuri materiale în valoare de aproximativ 580.000 lei, pierderile materiale fiind evaluate la 15.000 lei.

Principalele cauze generatoare de incendii la locuinţe, în sezonul rece, sunt:

  • Exploatarea sistemelor și a mijloacelor de încălzire cu defecțiuni sau improvizații;
  • Exploatarea sobelor fără respectarea măsurilor de apărare împotriva incendiilor; exploatarea coșurilor de fum neverificate, necurățate și neizolate termic față de materialele combustibile prin care trec (pereți, planșee);
  • Suprasolicitarea instalațiilor electrice prin conectarea simultană a mai multor consumatori de putere – mijloace de încălzire (radiatoare, aeroterme, reșouri, plite etc.)
  • Exploatarea instalațiilor electrice cu defecțiuni sau improvizații;
  • Exploatarea necorespunzătoare a instalațiilor și consumatorilor de gaze naturale sau a buteliilor de aragaz;
  • Jocul copiilor cu focul.

Utilizarea mijloacelor de încălzire cu defecţiuni, a coșurilor de fum cu fisuri ori crăpături, sau neetanşarea mijloacelor de încălzire la coşul de fum, poate conduce la degajarea de monoxid de carbon.

Pentru prevenirea unor evenimente nefericite care pot distruge vieți, facem un apel la conștientizare în rândul populației, readucând în atenție  necesitatea cunoașterii și respectării măsurilor de prevenire a incendiilor în gospodării.

Pentru siguranța copiilor:

– NU LĂSAȚI COPIII SINGURI ACASĂ, nesupravegheați sau blocați, cu surse de încălzire în funcțiune!

La exploatarea mijloacelor de încălzire și a instalațiilor electrice:

  • nu alimentaţi mai mulţi consumatori electrici cu putere mare (radiatoare, plite electrice, boilere) din acelaşi prelungitor sau din aceeaşi priză, simultan;
  •  nu exploatați instalațiile electrice cu improvizații sau defecțiuni;
  •  nu utilizaţi reşouri şi aeroterme electrice improvizate şi fără asigurarea măsurilor de izolare faţă de materialele şi elementele combustibile.

La exploatarea sobelor și coșurilor de fum:

  • asigurați verificarea, repararea, izolarea termică şi curăţarea periodică a sobelor și coşurilor de evacuare a fumului;
  • amplasaţi o tablă metalică pe dușumea, în faţa ușilor sobelor din cărămidă sau teracotă;
  •  folosiţi doar tipul de combustibil pentru care a fost proiectat sistemul de încălzire şi evitaţi supraîncărcarea acestuia;
  • aprindeţi focul în sobă cu ajutorul unui mijloc corespunzător (torţă, aprinzător); NU folosiți lichide inflamabile;
  •  supravegheaţi permanent mijloacele de încălzire aflate în funcţiune;
  • amplasaţi materialele combustibile la o distanţă de minimum 1 m faţă de sobele metalice, respectiv 50 de cm faţă de cele de teracotă;
  • stingeţi focul din sobă înainte de culcare sau de a părăsi locuinţa;
  • evacuaţi periodic cenuşa rezultată şi depozitaţi-o în gropi special amenajate, în exteriorul locuinţei şi la distanţă faţă de casă, grajd, fânar, depozite etc.

La exploatarea instalațiilor de gaz:

  • asigurați verificarea instalațiilor și consumatorilor de gaz (centrală termică, aragaz) cu personal autorizat;
  •  nu dormiți în încăperi cu aparate, în funcțiune, consumatoare de combustibili gazoşi;
  • orice intervenție la instalațiile de gaz se face doar de personal autorizat;
  •  nu utilizați aragazul pentru încălzirea locuinței întrucât crește riscul intoxicării cu monoxid de carbon rezultat în urma arderii.

Atunci când în locuință se simte miros caracteristic de gaze se deschid toate uşile şi ferestrele, nu se aprinde nicio sursă de foc și nu se acționează întrerupătoare sau aparate electrice. Toate aceste situații trebuie anunțate imediat la operatorul de distribuţie a gazelor.

NU utilizați focul deschis la arderea resturilor vegetale din gospodării, pe terenurile agricole sau pajiști.

Mai multe informații referitoare la regulile, măsurile de prevenire a incendiilor la locuințe precum și modul de comportare, se regăsesc pe canalul de site-ul www.igsu.ro, canalul de youtube Informare Preventivă IGSU (https://www.youtube.com/user/InformarePreventiva/videos) și platforma Fii pregătit – https://fiipregatit.ro/.

  • ISU Harghita, COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy