Borboly Csaba: „Atunci când deciziile bune se răsfrâng asupra comunității putem vorbi de eficiență”

0

Articol disponibil în: Magyar Română

La propunerea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Guvernul a aprobat în ședința de ieri, miercuri, 12 ianuarie, ca 80% din fondurile obținute prin exploatarea apelor minerale și a altor resurse de la nivelul solului să rămână la bugetul autorităților locale și județene. Pentru Consiliul Județean Harghita, la nivelul anului 2021, este vorba de 3,5 milioane de lei la bugetul județului ce vor fi direcționați pentru dezvoltarea turismului.

„Era nevoie de acest act normativ întrucât, deși există legislație care prevede ca 80% din redevențele provenite din exploatările de suprafață să revină autorităților locale și județene și 20% să fie virate către bugetul de stat, în lipsa unei metodologii, această lege nu era aplicată. Conform prevederilor Codului Administrativ, aceste venituri vizează, în mare parte, autoritățile locale și județene, iar măsurile propuse prevăd aplicarea acestui drept.
Așadar, sumele provenite din redevență înseamnă bani în plus la bugetul autorităților locale și județene, bani care vor putea fi folosiți pentru dezvoltarea comunităților. În anul 2021, de exemplu, au fost încasate 421.712.000 de lei din concesionarea activităților de exploatare a resurselor la suprafață, din care 337.370.000 lei, reprezentând 80%, vor fi virate către bugetele locale. În anul 2022, estimăm ca peste 300 de milioane de lei să intre în bugetele locale prin aceste tipuri de activități , a declarat ministrul Cseke Attila.

 

Trebuie să le mulțumim pentru această reușită reprezentanților UDMR în Guvern, care prin determinare și dorința de a sprijini dezvoltarea comunităților contribuie la luarea unor decizii eficiente și palpabile. De asemenea, investițiile realizate de companiile care îmbuteliază apa minerală pe teritoriul județului nostru au contribuit de-a lungul timpului la crearea de locuri de muncă, precum și la renumele județului. De fondurile pe care le primim  vor beneficia și aceste companii, prin dezvoltarea turismului, contribuind la promovarea lor atât pe plan intern cât și internațional. Totodată, le vom fi parteneri în orice demersuri care duc la dezvoltarea județului Harghita”, a precizat Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita.

*****

Hotărârea de Guvern va impune concesionarului să vireze din redevența pe exploatarea terenurilor agricole, respectiv a resurselor minerale de suprafață, inclusiv a apelor minerale naturale carbogazoase sau necarbogazoase, exploatate pe teritoriul unei localități, în proporție de 80%, autorităților locale și județene, iar 20% la bugetul de stat.

Conform  Codului Administrativ, cota de 40% din redevența obţinută prin concesionarea terenurilor agricole va fi virată direct către bugetul local, 40% către bugetul județean și 20% către bugetul de stat, în fiecare lună, trimestru, semestru sau anual, conform contractului.

În ceea ce privește redevențele obținute prin exploatarea resurselor minerale, inclusiv a apelor minerale naturale carbogazoase sau necarbogazoase, procentele de exploatare se distribuie astfel: 35% la bugetul județului pe teritoriul căruia se face activitatea de exploatare, 45% la bugetul localității și 20% la bugetul de stat, în fiecare lună, trimestru, semestru sau anual, conform contractului.

De asemenea, având în vedere faptul că dreptul unităților administrativ-teritoriale de a încasa o parte din redevențele obținute prin exploatarea resurselor de suprafață ale statului s-a constituit din momentul intrării în vigoare a Codului administrativ (iulie 2019), respectiv de la data reglementării procentelor din Legea minelor (ianuarie 2020), se prevede faptul că sumele reprezentând cota din redevența obținută prin concesionarea din activități de exploatare a resurselor la suprafață ale statului și a apelor minerale naturale carbogazoase sau necarbogazoase, după caz, cuvenită bugetelor locale și încasată la bugetul de stat în perioada cuprinsă de la intrarea în vigoare a celor două acte normative menționate și intrarea în vigoare a hotărârii Guvernului, se acordă bugetelor locale începând cu data de 1 septembrie 2022.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy