Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
reclamatie

Borboly Csaba: Ministrul Mediului a văzut mai mulţi urşi care vin frecvent la Lacul Sfânta Ana

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a declarat că ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a văzut sâmbătă seara mai mulţi urşi care vin în mod frecvent la Lacul Sfânta Ana, autorităţile discutând mai multe soluţii pentru rezolvarea problemei urşilor din zonă, conform Agerpres.

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a declarat presei că ministrul Mediului a văzut mai mulţi urşi şi că a fost foarte surprinsă.

„Ieri seara chiar şi doamna ministru, vicepremier, a fost foarte surprinsă de ceea ce a văzut la Lacul Sf. Ana, s-a întâlnit nu cu un urs, ci cu mai mulţi deodată, fără a fi pregătită. Am avut o discuţie prin care cerem modificarea planului de management şi a legislaţiei privind deşeurile menajere şi alte propuneri pe care i le-am înmânat şi la Băile Tuşnad”, a afirmat Borboly Csaba.

Pe pagina de socializare a preşedintelui Consiliului Judeţean Harghita au fost postate mai multe fotografii cu vizita ministrului Mediului la Lacul Sf. Ana şi cu urşii din zonă.

Directorul Rezervaţiei Lacul Sf. Ana – Tinovul Mohoş, Gavril Hadâmbaş, a declarat pentru AGERPRES că urşii vin în fiecare seară la Lacul Sf. Ana şi a făcut din nou un apel la oameni să nu se fotografieze cu aceste animale, pentru a evita producerea unor accidente.

„Este vorba de mai mulţi urşi, de Casandra, ursoaica cu doi pui, şi mai este un mascul pe care îl cheamă Lori, ei vin în fiecare seară. (…) Eu cred că au venit să vadă urşii (n.r. – autorităţile), nu erau obişnuiţi şi nu s-au dus foarte aproape, ceea ce este bine. (…) Apelul nostru este să nu se facă fotografii cu urşii, că oamenii se duc aproape şi se pot întâmpla accidente”, a spus Gavril Hadâmbaş.

Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a efectuat sâmbătă o vizită la Băile Tuşnad, unde a avut o întâlnire cu autorităţile locale şi judeţene pentru a discuta soluţiile pentru rezolvarea problemei din staţiune, după ce patru bărbaţi au fost atacaţi de urşi, în ultima perioadă.

Graţiela Gavrilescu, a făcut şi un apel către administratorii fondurilor cinegetice să pună în aplicare cât mai repede ordinele de derogare privind urşii de la Băile Tuşnad, precizând că există posibilitatea ca aceştia să fie sancţionaţi.

În cadrul întâlnirii, preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, şi deputatul UDMR Korodi Attila, fost ministru al Mediului, i-au înaintat mai multe propuneri, printre acestea numărându-se şi o modificare legislativă, astfel încât consiliile judeţene să poată plăti atât costurile intervenţiilor, cât şi despăgubirile pentru pagubele produse de urs, urmând ca acestea să fie ulterior decontate de Ministerul Mediului.

Localnicii din Băile Tuşnad au trimis, recent, o petiţie ministrului Mediului în care îi solicită să ia măsuri imediate, întrucât viaţa lor şi a copiilor lor este pusă în pericol permanent şi nu le mai este garantat dreptul la viaţă, la integritate fizică şi la siguranţă. Oamenii consideră că se impune relocarea sau împuşcarea urşilor care intră pe teritoriul administrativ al oraşului, susţinând că peste 20 de exemplare vin frecvent în localitate.

Săptămâna trecută, ministrul Mediului a dat ordin pentru relocarea a patru ursoaice cu 9 pui de la Băile Tuşnad şi pentru extragerea a altor două exemplare, ordinul urmând să fie pus în practică de administratorii fondurilor de vânătoare.

Sursa: AGERPRES
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *