Borboly Csaba: „Reglementările confuze în domeniul transportului public și birocrația excesivă au creat o situație haotică atât pentru transportatori cât și pentru elevi”

0

Articol disponibil în: Magyar Română

  • Consiliul Județean Harghita a votat sprijinul pentru intervenția de urgență la biserica ortodoxă din Uilac, comuna Săcel

În cadrul ședinței extraordinare a Consiliului Județean Harghita, ce a avut loc online, azi, 29 ianuarie, forul decizional a aprobat valoarea unitară de 0,37 lei/km aferentă sumei forfetare de care beneficiază elevii din județul Harghita, valoare avizată de Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice(ANRSC).

Suntem printre puținele județe din țară care a corespondat foarte mult cu Consiliul Concurenței, ministerul și autoritatea națională de reglementare, și foarte dificil am reușit să obținem ca, ceea ce ar fi trebuit să se facă în prima săptămâna a lunii septembrie, acum câteva zile a  fost făcut de autoritate, ANRSC.  Autoritatea a solicitat  de la 41 de județe și ne-au comunicat cât se poate folosi, și este 37 de bani. În baza acestei valori autoritatea poate plăti, și eu am încredere că și ceea ce nu a fost plătit în ultima perioadă se va plăti, e foarte birocratic, contradictoriu. Parlamentul a luat o decizie proastă cand a scos consiliile județene din abonamente, de atunci e haos” a apreciat Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita.

La nivelul Consiliului Județean Harghita valoarea calculată fusese  de 0,40 lei/km.

Un alt punct pe ordinea de zi a ședinței a fost aprobarea modificării documentației de atribuire a contractelor de delegare a gestiunii serviciilor publice  de transport.

Din anumite motive unii cred că pentru această situație imposibilă este responsabil Consiliul Județean Harghita, dar tot acest circ cu transportul public este pentru că avem o legislație și reglementări foarte confuze, și aici am încercat  noi să ne orientăm și să găsim soluții legale. A fost dificil să ajungem să inițiem achiziția publică pentru transportul în comun” a subliniat Borboly Csaba.

Pentru a derula achiziția publică a fost necesară întocmirea a două studii, de trafic și de oportunitate. Conform studiului de oportunitate a fost elaborat caietul de sarcini  și depusă documentația în SEAP. Instituția a fost supusă unui control ex-ante  și în luna ianuarie a acestui an au fost transmise modificările solicitate.

A fost greoi parcursul și suntem în faza de control care ne va întârzia fiecare pas pe care trebuie să-l facem. La final va fi foarte greu și pentru operatori. De la 1 februarie se va merge pe tariful unic pe țară de 0.37 lei/km și decontarea se va face direct către elevi” a mai adăugat președintele.

Costin Hîrlav, consilier județean, Inspector școlar general adjunct în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Harghita, a făcut câteva precizări legate de modalitatea de decontare a abonamentelor, astfel, a subliniat că inclusiv în luna ianuarie transportul elevilor va fi decontat în baza sumelor forfetare, a valorii de 0.37 lei/km, deși în modificarea  HG 810/2023 era precizată data de 1 februarie.

Având în vedere că în luna ianuarie operatorii de transport au decis să nu mai elibereze abonamente gratuite, pe bună dreptate pentru că nu și-au recuperat sumele,  și în luna ianuarie așa vom plăti, în baza sumelor forfetare. Pentru lunile restante operatorii au eliberat abonamente gratuite și își vor recupera sumele restante,  există diferențe destul de mari între factura emisă de ei și suma forfetară, pe de o parte aceste diferențe sunt oarecum justificate pentru că ei, de exemplu, la luna decembrie au eliberat abonament pe întreaga lună, iar suma forfetara se calculează pe fiecare zi cand au fost cursuri. Până în momentul în care vom avea și noi contracte, 14 județe se află în aceasta situație, până atunci transportul elevilor va fi decontat în baza sumelor forfetare”, a subliniat Costin Hîrlav.

Vicepreședintele Consiliului Județean Harghita, Botond Barna Bíró Barna, a subliniat că este încrezător că toate aceste neînțelegeri legate de transportul public vor fi clarificate în cel mai scurt timp posibil și că transportul elevilor se va desfășura fără probleme.

În cadrul ședinței i-a fost aprobată comunei Racu repartizarea din cota de 6%  din impozitul pe venit, pe anul 2024, a sumei de 400 de mii de lei pentru modernizarea rețelei de drumuri agricole și înființarea distribuției de gaze naturale.

Totodată, comunei Săcel i-a fost aprobat ajutorul în valoare de 100 de mii de lei pentru  intervenția de urgență pentru eliminarea ciupercii lacrimogene și reconstrucția bisericii ortodoxe din satul Uilac.

  • informații furnizate de Biroul de presă al Consiliul Județean Harghita
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy