Mai multe containere anti-urs, unice în România, au fost date în folosinţă la Băile Tuşnad 

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Mai multe containere anti-urs, unice în România, au fost date în folosinţă, vineri, la Băile Tuşnad, acestea fiind achiziţionate în cadrul unui proiect pilot ce vizează convieţuirea dintre om şi urs, care se derulează în localitate şi care a fost iniţiat de WWF România, transmite AGERPRES.

sursa foto: AGERPRES

Cele cinci tipuri de containere vor fi testate mai multe luni, inclusiv în perioada sezonului estival, urmând să se decidă, apoi, care dintre ele vor fi folosite.

Primarul staţiunii, Butyka Zsolt, a declarat că achiziţionarea acestor containere, în premieră în România, este un pas uriaş pentru comunitate, care va duce la creşterea siguranţei în oraş şi şi-a exprimat speranţa că şi alte localităţi vor învăţa din experienţa obţinută în cadrul proiectului.

În anul 2021, numărul pagubelor provocate de urşi era foarte mare în Băile Tuşnad, localnicii organizând chiar şi un marş prin care au dorit să atragă atenţia asupra situaţiei disperate în care se aflau, în contextul în care urşii erau prezenţi în staţiune în fiecare zi, intrau în case, în pensiuni sau mergeau fără frică pe străzile din oraş.

Drept urmare, primarul localităţii a creat un grup de lucru, din care fac parte toţi factorii implicaţi, şi s-au luat primele măsuri pentru a ţine animalele la distanţă.

Autorităţile au curăţat oraşul de tufişuri sau buruieni, unde urşii ar fi putut sta ascunşi, au tăiat pomii fructiferi de pe domeniul public şi împreună cu organizaţii neguvernamentale au derulat proiecte care au pus accent pe conştientizarea importanţei convieţuirii dintre om şi urs.

De asemenea, au avut loc relocări şi chiar împuşcarea unora dintre urşi, iar în prezent exemplarele care se apropie de oraş sunt monitorizate permanent.

Achiziţionarea celor 16 containere de deşeuri anti-urs s-a făcut cu finanţarea oferită de WWF-România (Fondul Mondial pentru Natură) în cadrul proiectului pilot „Siguranţă pentru oameni – protecţie pentru urşi”.

Coordonatorul echipei de lucru în cadrul acestui proiect, iniţiat de WWF România în parteneriat cu Primăria Băile Tuşnad şi Asociaţia Project Bag, biologul Imecs Istvan, a precizat că anul trecut, în timpul conferinţe ştiinţifice „Tuşnad Eco Bear”, a fost prezentate mai multe containere anti-urs folosite în Parcul Naţional Tatra şi aşa s-a născut ideea să se testeze unele şi la Băile Tuşnad.

Acesta a spus că e foarte important ca localnicii şi turiştii să le folosească în mod corespunzător, să închidă uşile şi să nu lase deşeurile afară.

La darea în folosinţă a containerelor anti-urs a participat şi Cistian-Remus Papp, coordonatorul Departamentului specii sălbatice şi arii protejate de la WWF România, care a vorbit despre importanţa proiectului de la Băile Tuşnad, staţiune unde se află un coridor important de deplasare pentru carnivorele mari, acesta fiind şi motivul pentru care se înregistrează atât de multe interacţiuni între om şi urs.

El a mai spus că se observă o îmbunătăţire a situaţiei, iar eforturile depuse au dat roade, în contextul în care în urmă cu trei au fost înregistrate 220 de apeluri la 112 prin care era semnalată prezenţa urşilor, iar în 2024 nu s-a înregistrat niciun astfel de apel.

La Băile Tuşnad a fost prezent şi Tibor Hartel, ecolog la Universitatea Babeş – Bolyai, din Cluj-Napoca, care a menţionat că Băile Tuşnad este un model pentru alte oraşe din ţară şi din străinătate care se confruntă cu astfel de probleme, întrucât aici s-a creat „o comunitate de practică”, formată din toţi factorii relevanţi, care a implementat soluţii, iar în oraş există un fond de toleranţă, oamenii fiind deschişi să creeze ei nişte reguli şi se le respecte.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy