Borboly Csaba speră ca varul alb să aducă pacea

0

Articol disponibil în: Magyar Română

La finele săptămânii trecute, președintele Consiliului Județean, Borboly Csaba a fost fotografiat într-o ipostaza mai puțin obișnuită. Înarmat cu un trafalet și niște vopsea albă, politicianul a mers pe principiul „puterea exemplului” pentru a milita pentru pace și bună înțelegere între români și maghiari. 

image-2018-01-12-22222220-41-borboly-csaba-acopera-var-inscriptie-considerata-provocatoareAcest „curat…murdar” eveniment s-a petrecut după ce pe pereții unor clădiri din Miercurea Ciuc au apărut în decursul săptămânii trecute niște mesaje graffiti cu un conținut anti-maghiar. Din dorința de stinge scânteia care s-a aprins oarecum printre românii naționaliști după declarațiile premierului Mihai Tudose, Borboly Csaba a organizat o conferință de presă prin care si-a exprimat dezacordul:

Consider că acest tip de atitudine este incorectă și provocatoare, provocațiile nu fac bine nici românilor și nici maghiarilor din această zonă. Anul celebrării centenarului ar trebui să fie caracterizat de colaborare și înțelegere reciprocă, și nu de ură și isterie.

Atitudinea președintelui Consiliului Județean Harghita, față de mesajele și pornirile încărcate de sovinism, poate fi catalogată ca un act diplomatic, pacifist și de bun-gust. Gestul pare să-l învăluie într-o imagine de conducător drept al județului, nepărtinitor față de etniile care conviețuiesc în această zonă. Borboly Csaba ar fi într-adevăr credibil dacă – imediat după ce răsar – în același mod ar proceda și față de victimizarea expandată, pornirile cotropitoare și vaitele ieșite din discriminare negativă pe care le tot trompetează extremiștii maghiari în România.

Oare în cazul celor care și-au permis ca de 1 Decembrie să arboreze pe diverse clădiri din așa-zisul ținut secuiesc steagul negru de doliu, cum ar trebui procedat? Obiceiuri care de altfel, în judeţele Harghita, Covasna şi Mureş se repetă anual și mai ales în zilele festive ale României.

 

Foto: „La revedere România !”, lozincă antiromânească fluturată de extremistul Csibi Barna  şi o hartă a României  aşa cum ar dori-o  iredentiştii unguri.

Pe acestea cine le văruiește?! 

Viorela Gherasim

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy