Borboly Csaba: „Tragedia de la Odorheiu Secuiesc ne-a arătat încă o dată că viața umană este cea mai importantă”

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Consiliul Județean Harghita s-a reunit în ședință extraordinară la biblioteca Spitalului Județean de Urgență Miercurea-Ciuc

La începutul ședinței, vicepreședintele Consiliului Județean Harghita, Bíró Barna Botond, a solicitat Consiliului Județean păstrarea unui moment de reculegere pentru victima tragediei petrecute luni, 18 decembrie, la Liceul „Tamasi Aron” din Odorheiu Secuiesc, Sipos Dávid, a cărui înmormântare a avut loc azi, 21 decembrie, la Lupeni, îndemnându-i pe cei prezenți să se roage pentru viața fetei care se află în stare critică la Spitalul de Urgenţă din Târgu-Mureş.

Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, a subliniat că tragedia de la Odorheiu Secuiesc ne-a arătat încă o dată că viața umană este cea mai importantă: “Zilele care au rămas din decembrie și activitatea noastră au fost afectate de această tragedie și eu am încredere că nenorociri asemănătoare nu vor avea loc în acest județ. De aceea suntem aici, la  biblioteca spitalului, pentru că vedem că viața umană este cea mai importantă, siguranța, indiferent dacă e accident sau boală, să avem spitale pregătite, specialiști bine pregătiți, logistică”.

Dr. Konrád Judit, managerul Spitalului Județean de Urgență Miercurea-Ciuc, a prezentat  un sumar al activității și realizărilor spitalului, pe anul  2023.

Este foarte important  pentru noi sprijinul consiliului județean, pentru că încrederea în activitatea noastră, ne încurajează. După ce ați votat anumite sume, activități, proiecte, vă putem dovedi că aceste proiecte nu au fost degeaba. Anul 2023 a fost caracterizat de proiecte și construcții, împreună cu Consiliul Județean Harghita  continuăm mai multe proiecte mari. Unul din cele mai importante momente a fost începutul reabilitării policlinicii la inițiativa consiliului județean, astfel, la sfârșitul anului viitor vom avea un ambulatoriu nou pentru pacienți. Din PNRR au fost câștigați 400 de mii de lei pentru echiparea cabinetului de planificare familială,  s-a încheiat primul proiect semnificativ pentru scăderea consecințelor COVID, a fost depus un proiect de digitalizare a spitalului, punerea în funcțiune a heliportului, astfel încât pacienții vulnerabili să poată fi transportați în condiții optime” a apreciat managerul spitalului.

Borboly Csaba a mulțumit echipei spitalului arătându-și speranța că se va putea continua dezvoltarea spitalului la fel de dinamic cum a fost până acum.

 „Suntem mândri de activitatea pe care o desfășurați și să sperăm că vom putea continua dezvoltarea la fel de dinamic cum am făcut-o în ultimii 12-13 ani, și vom putea realiza acel obiectiv comun de a avea toate serviciile medicale, locuințe pentru medici, echipamente performante și să dezvoltăm cunoștințele medicale, de ce să nu visăm că se va realiza și învățământul superior într-o formă sau alta”, a adăugat președintele.

În cadrul ședinței a fost votată rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli al județului și utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziția Consiliului Județean Harghita, pe anul 2023, pentru acordarea sprijinului pentru Direcția Generală de Asistență  Socială și Protecția Copilului Harghita și virări de credite între instituțiile subordonate. Prin Hotărârea Guvernului nr. 1256/2023, privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023, pentru finanțarea unor cheltuieli descentralizate pentru servicii sociale din sistemul de protecție a copilului, a fost aprobată suplimentarea sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată, județului Harghita fiindu-i  alocată suma de 3.628,00 mii lei.

Din modificarea bugetului lipsesc măsurile care trebuie luate în urma tragediei de la Odorheiu Secuiesc.

Cele trei organizații teritoriale ale UDMR au hotărât că nu vor da mai departe acești bani, 1,2 milioane de lei de la Guvern, nu îi ducem în localități,  ci îi alocăm acestei cauze, și cred că e o decizie responsabilă” a apreciat Borboly Csaba.

Vicepreședintele Consiliului Județean Harghita, Bíró Barna Botond, a subliniat că tragediile întăresc comunitatea, deoarece o solidarizează, dar că viața umană nu se poate măsura în bani.

  • informații și foto furnizate de Biroul de presă al Consiliului Județean Harghita
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy