BorsecFest – Invitație la o călătorie în timp în stațiunea Borsec

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Borsecul a fost stațiunea preferată a aristocrației, și acest fapt ne marchează istoria locală, cultura balneologică precum și istoria turistică a Borsecului de azi: e un etalon de turism, unde merită să călătorim, în fiecare an. În acest an organizatorii – Primăria Orașului Borsec, Fundația Pro Borsec, Forumul Tinerilor din Borsec – dedică programe interactive și distractive, cu multă muzică – din binevoința co-finanțatorului evenimentului, Consiliul Județean Harghita.

Programele consolidează spiritul turistic cu cea de joacă și stil, eleganță, chiar cu primul program al evenimentulu: membrii Filarmoniei de Stat din Târgu Mureș, orchestra Neumarkt Brass Quintet, care va susține un concert de deschidere, după care vă invităm pe toți la dans. Salonul de dansuri de societate în aer liber vă va atrage sigur la dans: programul susținut de către membrii Forumului Tineretului din Borsec, sub conducerea maestrului de dans Kelemen Ferenc, ține pe rol valsul, tangoul argentinian, charlestonul și valsul englezesc.

După dans, vă veți putea destinde la un film deosebit: filmografia din 1934 din Ungaria păstrează pe pelicula filmului Kalotaszegi Madonna peisajele chiar din Borsec, filmul fiind turnat la obiectivele turistice de aici, și personajul principal chiar interpretând un șlagăr binecunoscut la Cetatea Bufnițelor.

Concertele continuă duminică cu reprezentația formației Szalonspicc din Sfântu Gheorghe, iar cei 13 membrii ai grupului de copii talentați Andantini din Borsec, vor evolua cu 26 de piese muzicale – sub conducerea lui Klemenz Gréta.

Omagiu la sărbătoarea nostalgică

Evenimentul din acest an conține și o comemorare deosebit de importantă pentru Borsec. Apa minerală Borsec împlineşte în acest an 210 ani de exploatare industrială. Acest jubileu este sărbătoarea orașului și a întregii comunități deopotrivă, căci punerea bazelor acestei fabrici de îmbuteliere aduc schimbări istorice și în rândul populației, dar și a modernizării stațiunii turistice.

Lansarea producţiei a avut loc în anul 1806, dar pentru Zimmethausen, Borsecul a reprezentat mult mai mult: construirea fabricii de îmbuteliere a apei a reprezentat visul împlinit al vieţii sale. A construit case pentru muncitorii calificați aduși de el, și fabrica de sticlă. Aproape 200 de muncitori calificați l-au urmat la Borsec, urmașii cărora încă trăiesc la Borsec (Birman, Cservenka, Eigel, Focht, Hartvig, Kamenitzky, Kolbert, Krammer, Schiller, Ucseszánek, Kotczbacher, Straff, Talmajer, Vakkon, Vild, etc.)

  • Este foarte important pentru stațiune, că cel care a inițiat și a deschis fabrica de îmbuteliere, Anton Zimmethausen, este de fapt și „părintele” orașului Borsec. Trebuie să ne amintim neapărat de faptul că, era modernă a Borsecului începe cu această investiție. – spune primarul Mik József. – Precum credea Anton Zimmethausen, așa credem și noi în această forță tămăduitoare a apelor minerale din Borsec. Pe aceasta ne-am bazat strategia de dezvoltare pe aria turismului. Urările mele care le transmit fabricii sunt aceleași cu ceea ce doresc nouă înșine, locuitorilor din orașul Borsec: succesul apei minerale să fie spre binele consumatorilor și al turiștilor, iar pentru aceasta zăcămintele să ne servească mult timp și de acum înainte, dacă ar fi posibil chiar să fie surse inepuizabile. Astfel, ne vom prezenta omagiile în cadrul programului oficial, la mormântul lui Anton Zimmethausen. Sunt asteptați toți cei care ar dori să depună flori în semn de recunoștință.

În cursul Festivalului Nostalgic, ce poate fi mai satisfăcător în cursul călătoriei în timp, ca hainele de epocă, în care ne pregătim, sper, cu toții, să ne plimbăm pe aleile Borsecului. Vă dăm și câteva idei pentru selfi-uri: clădirea veche a bibliotecii orășenești, nu demult reabilitat de către Primărie, poate fi un fundaș decorativ, ori Muzeul Apei Minerale ori Baia O-saros, care au fost reconstruite pe baza vederilor de epocă.

BosecFest – Festivalul Nostalgic ne poartă spre un trecut glorios, și de asemenea ne încarcă cu optimism, și forțe noi pentru reconstrucții și dezvoltări. Totodată, e un prilej special pentru studierea rețetei succesului de odinioară, spre a le valorifica și în pregătirile ce urmează deschiderii, sperăm, la anul, a centrului de tratament Borsec Wellness.

Expoziția de fotografii din istoria stațiunii Borsec ne va purta pe această traiectorie – va fi deschis de către istoricul local Aladár Farkas la Muzeul Apei Minerale.

  • Ca primar al Borsecului, sunt recunoscător tuturor, care au făcut posibil, ca a cincea oară să ne putem bucura de acest joc, împreună, borseceni și turiști, într-un spațiu de izvoare cu efect terapeutic, și puteri vindecătoare a naturii. Aici am pornit spre drumul reconstruirii obiectivelor, chiar după vederi, și călătoria în timp cu Dumneavoastră ne va purta ușor în dimensiunea dorită. Vă urez distracție plăcută în stațiunea noastră, unde foișoarele construite deasupra izvoarelor încă mai păstrează foșnetul fin al costumelor de bal de odinioară… Să ne vedem cu bine și la anul! – spune edilul.

Mik József primar

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy