C J Harghita dorește ca produsele distribuite în școli să respecte tradițiile din gastronomia zonei

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Consiliul Județean Harghita a formulat propuneri de modificare a ordonanței de urgență în ceea ce privește programul pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preșcolari și elevi. Ordonanța a fost lansată în dezbatere de către Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România (UNCJR), iar propunerile formulate de reprezentații consiliului județean au în vedere promovarea producătorilor locali și respectarea tradițiilor zonei și regiunii. Actul normativ are în vedere testarea unui program  prin intermediul căruia, la propunerea unităților administrativ-locale și a Inspectoratului Școlar Județean, să fie selectate unități de învățământ în care copiii să beneficieze de o masă caldă sau un pachet de alimente.

Propunerile Consiliului Județean Harghita vizează ca această procedură să fie derulată în măsură cât mai mare, la nivel local. Una dintre propuneri vizează limitarea cheltuielilor de transport la 15% din valoarea suportului alimentar total, astfel ca pe lângă furnizarea copiilor a produselor de calitate, firmele locale și regionale să fie motivate a se înscrie la proceduri de achiziție. O altă propunere are în vedere ca la distribuirea și prepararea produselor alimentare să fie respectate tradițiile din gastronomia zonei  și regiunii și cel puțin o dată pe săptămână copii să beneficieze de un meniu din gastronomia zonală. Semestrial să se organizeze în școli ore pentru promovarea alimentației sănătoase tradiționale specifice zonei și a produselor necesare pentru o alimentare sănătoasă. Se propune ca aceste costuri să fie suportate din bugetul local sau bugetul județean.

„Este foarte important ca elevii și copiii noștri să se hrănească sănătos, acest fapt este și mai important în cazul acelora pentru care acest pachet reprezintă masa principală. Acesta este și motivul pentru care întreprindem demersuri continue ca și în cazul programului laptele și cornul să fie furnizate produse de calitate. De asemenea, considerăm că și introducerea în școli a unei mese calde este un demers important. În activitatea pe care o desfășurăm reprezintă o prioritate și îmbunătățirea stării de sănătate a populației, iar conștientizarea în acest sens începe încă din copilărie”, a afirmat Borboly Csaba.

Prin aceste propuneri se dorește evitarea acelor situații care au fost cauzate de transportul produselor destinate elevilor, din alte județe.

Sursa

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy