Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Câți bani ajung în județul Harghita prin programul „Anghel Saligny”

Programul Naţional de Investiţii  „Anghel Saligny” a alocat 22.5 miliarde de lei pentru proiectele de apă și canalizare din România și 30 de miliarde de lei pentru proiectele de infrastructură (drumuri și poduri). Banii s-au împărțit pe județe în baza unei formule de calcul. Cu mici excepții (capitala a primit cea mai mică sumă – 175 milioane lei), județele din România au primit sume care depășesc 1 miliard de lei pentru aceste proiecte. Lista alocărilor bugetare a fost publicată aici. Cea mai mare sumă din țară a primit-o județul Suceava (1.663.926.046 de lei).

Județul Harghita a primit 1.194.393.827 de lei, având 67 de UAT-uri. Potrivit raportului Anghel Saligny. Aproximativ 39% din populație NU este deservită de sistemul public de alimentare cu apă și canalizare.

Cererile au depășit cu mult bugetul alocat de Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice și Administrației. Încă nu s-a publicat și lista alocărilor bugetare pe localitățile din Harghita, ci doar întreaga sumă distribuită județului.

Suma de 682.510.758 de lei va asigura finanțarea pentru reabilitarea drumurilor și podurilor, iar 511.883.069 de lei au fost alocați pentru proiectele de apă/canalizare.

Citește și: Pentru ce vor primarii din Harghita și Consiliul Județean prin programul „Anghel Saligny”. Lista proiectelor de investiții

Pentru alocarea pe aceste domenii s-a folosit o medie ponderată, cuprinzând următorii indicatori:
-50% – ponderea numărului unităților administrativ-teritoriale la nivel național;
-15% – ponderea populației fiecărui județ în total populație;
-15% – indicatori statistici publicați în baza de date TEMPO-Online de către Institutul Național de Statistică, din care rezultă necesarul de infrastructură în domeniile drumurilor publice, alimentării cu apă, sistemelor de canalizare;
-20% – capacitatea financiară a unităților administrativ-teritoriale.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.