Ce trebuie să știi despre indemnizații și concediu medical în caz de carantină și izolare

0

Articol disponibil în: Română

Reglementări privind acordarea certificatelor de concediu medical pentru carantină și izolare

Foto: Stop COVID-19

 

Noile reglementări privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, OUG nr. 126/2020 pentru modificarea OUG nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate și instituirea unor măsuri privind indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate au fost publicate în Monitorul Oficial din 3 august 2020.

Actul normativ a fost promovat ținându-se cont de actualul context epidemiologic, precum și de necesitatea acordării certificatelor de concediu medical pentru carantină sau izolare și a indemnizațiilor aferente acestor certificate, în vederea îmbunătățirii accesului persoanelor asigurate la prestațiile acordate de sistemul de asigurări sociale de sănătate, fiind necesar, potrivit inițiatorilor, întrucât soluțiile legislative preconizate prin Legea nr. 136/2020 nu acoperă întreaga problematică privind modul de acordare a certificatelor de concediu medical, precum și a indemnizațiilor aferente acestora, în cazul în care se dispune carantina persoanelor, în situația în care există o suspiciune de infecție cu o boală contagioasă sau, după caz, izolarea persoanelor afectate de o boală infectocontagioasă sau purtătoare ale agentului înalt patogen, chiar dacă acestea nu prezintă semne și simptome sugestive.

Astfel, actul normativ prevede, între altele, că persoanele asigurate au dreptul la concediu și indemnizație pentru incapacitate temporară de muncă, fără îndeplinirea condiției de stagiu de asigurare, în cazul urgențelor medico-chirurgicale, tuberculozei, bolilor infectocontagioase din grupa A, stabilite prin hotărâre a Guvernului, neoplaziilor, SIDA, precum și în cazul bolilor infectocontagioase pentru care se impune măsura izolării prevăzută Legea nr. 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic.

De asemenea, potrivit OUG 126/2020, indemnizațiile pentru incapacitate temporară de muncă se suportă astfel:

de către angajator, din prima zi până în a 5-a zi de incapacitate temporară de muncă, cu excepția indemnizațiilor aferente certificatelor de concediu medical acordate persoanelor asigurate pentru care a fost instituită măsura izolării, potrivit Legii nr. 136/2020;

din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate, începând cu:

a) ziua următoare celor suportate de angajator, până la data încetării incapacității temporare de muncă a asiguratului sau a pensionării acestuia;

b) prima zi de incapacitate temporară de muncă, în cazul persoanelor asigurate care realizează în România veniturile, de la angajatori din state care nu intră sub incidenţa legislaţiei europene aplicabile în domeniul securităţii sociale, precum şi a acordurilor privind sistemele de securitate socială la care România este parte, beneficiază de indemnizaţie de şomaj și persoane asigurate pe bază de contract de asigurare pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate

c) prima zi de incapacitate temporară de muncă, în cazul persoanelor asigurate pentru care a fost instituită măsura izolării, potrivit Legii nr. 136/2020.

Cuantumul brut lunar al indemnizației pentru carantină sau izolare reprezintă 100% din baza de calcul stabilită și se suportă integral din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate

Conform noului act normativ, durata concediilor pentru tuberculoză, neoplazii, SIDA, boli cardiovasculare, a concediilor pentru sarcină și lăuzie, îngrijirea copilului bolnav, pentru reducerea timpului de muncă, pentru carantină sau izolare, precum și pentru risc maternal nu diminuează numărul zilelor de concediu medical acordate unui asigurat pentru celelalte afecțiuni.

Totodată din data de 2 iulie 2020, conform prevederilor Ordinului MS/CNAS nr.1092/745/2020 a fost aprobat noul model unic al certificatului de concediu medical și instrucțiunile privind utilizarea și modul de completare a certificatelor.

Potrivit actului normativ, persoanele care se îmbolnăvesc și au nevoie de concediu medical nu mai sunt nevoite să treacă pe la medicul de familie ca să vizeze certificatul medical. Certificatele medicale emise de medicii specialiști pot fi predate direct angajatorului, fără ștampila medicului de familie.

Așadar, din modelul noului certificat de concediu medical a dispărut rubrica dedicată medicului de familie. Până acum, prin completarea acesteia, medicul de familie dovedea că a luat în evidență certificatul medical eliberat de medicul specialist.

Un alt element de noutate în noul formular este reprezentat de faptul că se va înscrie codul numeric personal al copilului pentru care se acordă concediul medical, în situația în care certificatul de concediu medical se acordă pentru îngrijirea copilului bolnav.

Formularele de certificate de concediu medical în vechiul format aprobat prin Ordinul MS/CNAS nr.233/125/2006 se utilizează până la epuizarea stocului existent, dar nu mai târziu de 30.09.2020.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy