Centru de cardiologie intervenţională, finanţat de Guvernul Ungariei, inaugurat la Spitalul Judeţean din Miercurea Ciuc
Articol disponibil în: Magyar Română
Un centru de cardiologie intervenţională, finanţat în totalitate de Guvenul Ungariei, a fost inaugurat, joi, la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc, în prezenţa ministrului Mediului, Tanczos Barna, a preşedintelui Comisiei de politică externă a Parlamentului Ungariei, Nemeth Zsolt, a autorităţilor locale şi judeţene şi a unor medici cardiologi cunoscuţi din România şi Ungaria, informează AGERPRES
Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat că înfiinţarea acestui centru este exemplu unei colaborări perfecte dintre România şi Ungaria, de serviciile medicale oferite urmând să beneficieze toţi cei care au nevoie, indiferent de naţionalitate.
Acesta a mai precizat că centrul de cardiologie intervenţională are la dispoziţie „cea mai înaltă tehnologie care este accesibilă astăzi în piaţă în acest domeniu”, dar şi o echipă medicală formată la Târgu Mureş şi Braşov şi care este susţinută de medici cu experienţă de la Budapesta.
La rândul său, preşedintele Comisiei de politică externă a Parlamentului Ungariei, Nemeth Zsolt, a vorbit ca despre o zi a reuşitei, a victoriei, făcând comparaţie cu inaugurarea, în 2001, a Universităţii Sapientia de la Miercurea Ciuc.
Oficialul ungar a arătat că era de nesuportat ca într-un stat membru UE, în 2022, era nevoie ca pacienţii să fie transportaţi dintr-un loc în altul pentru a fi salvaţi, punctând faptul că prin colaborarea dintre „unguri, secui şi români” s-a reuşit înfiinţarea acestui centru de cardiologie intervenţională, de care era mare nevoie.
Nemeth Zsolt a mai spus că acest centru poate atrage în zonă specialişti tineri şi i-a asigurat pe cei din zonă de susţinerea Guvernului de la Budapesta.
Managerul SJU Miercurea Ciuc, dr. Konrad Judit, a spus că este o zi a recunoştinţei şi i-a amintit, în discursul său, pe cei care au contribuit la înfiinţarea centrului. Ea a subliniat faptul că bolile de inimă sunt unele dintre cele mai temute, în tratarea cărora timpul are o importanţă majoră.
Aceasta a mai precizat că centrul este pregătit din punct de vedere al resurselor umane, respectiv va fi deservit de „un medic cardiolog care a obţinut specializarea pacemakeri, încă doi medici cardiologi care au obţinut specializarea în intervenţiile cardiologice coronariene şi este în proces specializarea a 8 asistenţi medicali”.
De asemenea, funcţionarea centrului va fi supervizată de un specialist din Ungaria.
Întrebată, ulterior, dacă centrul îşi va primi deja primii pacienţi, aceasta a spus că speră că acest lucru se va întâmpla până la sfârşitul anului, pentru că este în curs pregătirea asistenţilor, arătând că inaugurarea s-a făcut întrucât centrul a obţinut toate avizele necesare şi dispune de aparatura necesară.
La inaugurare a participat şi preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, care a vorbit de dezvoltarea spitalului din ultimele decenii şi a amintit, la rândul său, de sprijinul acordat de Guvernul Ungariei, „la cererea preşedinţiei UDMR”.
Potrivit reprezentanţilor Fundaţiei Mens Sana, prin intermediul căreia s-a primit finanţarea de la Guvernul Ungariei, valoarea investiţiei de la Miercurea-Ciuc, susţinută în totalitate de Executivul de la Budapesta, este de 925 milioane de forinţi, adică aproximativ 2,5 milioane de euro. Fondurile au fost folosite atât pentru realizarea proiectului şi obţinerea avizelor necesare, cât şi pentru reabilitarea spaţiului aflat la parterul SJU Miercurea-Ciuc şi dotarea cu aparatură medicală performantă.
La evenimentul de la Miercurea Ciuc au mai participat medici cardiologi cunoscuţi din România şi Ungaria, oficiali din domeniul sănătăţii de la Budapesta, consulul general al Ungariei la Miercurea-Ciuc, Toth Laszlo, prefectul judeţului Harghita, Petres Sandor, primarul municipiului Miercurea-Ciuc, Korodi Attila, şi şefa Direcţiei de Sănătate Publică Harghita, dr. Tar Gyongyi.