Centru de zi pentru vârstnicii din Odorheiu Secuiesc, antidot pentru singurătate

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Un nou contract de finanțare semnat la sediul ADR Centru aduce vești bune pentru vârstnicii din municipiul Odorheiu Secuiesc. Proiectul ce prevede „Reabilitarea, modernizarea, extinderea și echiparea clădirii CASA SENIORILOR a intrat de azi, 20 martie 2019, la finanțare, urmând a se finaliza până în mai 2021. Fondurile nerambursabile necesare pentru realizarea proiectului sunt alocate din bugetul regional al POR 2014-2020, Prioritatea de investiții 8.3 A.  Peste două milioane de lei sunt alocate proiectului care are ca obiectiv îmbunătățirea vieții cetățenilor după ieșirea la pensie, o necesitate față de care societatea trebuie să asigure condiții și garanții, astfel încât fiecare vârstnic să poată beneficia de o bătrânețe demnă, care să-i ofere un confort normal după efortul depus de-a lungul vieții.

Prin înființarea unui Centru de zi pentru persoanele vârstnice beneficiarul proiectului, Primăria Municipiului Odorheiu Secuiesc va reabilita, extinde și echipa clădirea existentă în municipiul Odorheiu Secuiesc, numită Casa de cultură Sâmbătești.

Din bugetul proiectului se vor executa următoarele grupe de lucrări: demolarea anexelor și demolarea parțială a clădirii existente, consolidarea fundației. Extinderea clădirii se va realiza prin construirea unui hol la intrarea principală, amenajarea unor grupuri sanitare în interior, pentru public și personal, mansardarea clădirii, amenajarea unor spații pentru derularea unor activități de servicii sociale, individuale sau de grup și amplasarea unei centrale termice. În incinta curții trotuarele vor fi pavate cu piatra cubică, se vor amenaja spații verzi, vor fi plantați arbori și arbuști și va fi instalat mobilier urban. De asemenea, se vor achiziționa scaune, cu mese pliabile, mobilier de bucătărie, mobilier pentru sala de activități, vestiare, birouri, cabinet medical și altele pentru buna funcționare a unei astfel de instituții. Toate spațiile vor fi prevăzute cu instalații de iluminat și prize conform necesității funcționale.

Centrul va  asigura implicarea vârstnicilor în activități cu caracter recreativ și socio-cultural, precum și prin dezvoltarea unei atitudini de întrajutorare între semeni, ce joacă un rol important în menținerea stării lor de sănătate fizică și psihică, prevenind izolarea socială.

Motivele pentru care am decis să investim în realizarea acestui proiect sunt solicitările frecvente din partea cetățenilor ce invocă singurătatea, de cele mai multe ori consecință a decesului partenerului de viață sau datorate bolii. Sentimentul marginalizării, inutilității, imposibilitatea de a-și desfășura autonom activitățile cotidiene, imposibilitatea de a accesa diverse servicii, sunt ale motive care au susținut necesitatea de a realiza acest proiect. În prezent, majoritatea persoanelor care necesită sprijin sunt îngrijite de membrii familiei, serviciile profesionalizate fiind relativ reduse. În viitor, familiile vor fi din ce în ce mai puțin în măsură să-și asume aceste sarcini. În condițiile în care ponderea participării femeilor pe piața muncii se va accentua, fenomenul generat de absorbție va avea un efect de recul, limitând posibilitățile de sprijinire a persoanelor vârstnice în familie a declarat primarul municipiului Odorheiu Secuiesc, Árpád Gálfi.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy