Centrul de Perfecționare a Pregătirii Cadrelor Jandarmi Gheorgheni a participat la ceremonia militară de încheiere a Exercițiului Internațional Carpathians Blueshield 2018,

0

Articol disponibil în: Română

Joi, 28 iunie a.c., cadre din Centrul de Perfecționare a Pregătirii Cadrelor Jandarmi Gheorgheni au participat la ceremonia militară de încheiere a Exercițiului Internațional Carpathians Blueshield 2018, organizat de către Jandarmeria Română. Cu această ocazie, Inspectorul general al Jandarmeriei, colonel Sebastian CUCOȘ, a oferit diplome și plachete oficialilor prezenți, mulțumind participanților pentru colaborarea fructuoasă și pentru profesionalismul dovedit.

Exercițiul Comprehensiv Carpathians Blueshield 2018, derulat în cadrul proiectului Antrenamentul Serviciilor de Poliție din Uniunea Europeană — EUPST II, s-a desfășurat în perioada 18-28 iunie a.c., şi în cadrul Centrului de Perfecționare a Pregătirii Cadrelor Jandarmi Gheorgheni.

Remarcându-se ca fiind cea mai amplă activitate de acest gen organizată la nivelul Jandarmeriei Române, exercițiul a întrunit peste 300 de ofițeri și subofițeri din 13 țări (România, Bulgaria, Cipru, Franța, Italia, Republica Moldova, Olanda, Polonia, Portugalia, Spania, Elveția, Ucraina, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord) și 4 organisme internaționale (Uniunea Europeană, CEPOL, Forța de Jandarmerie Europeană și Eucap Sahel Niger), precum și reprezentanți din toate structurile cu atribuții în domeniul securității și ordinii publice din România.

Desfășurat în baza unor scenarii adaptate după evenimente reale petrecute în diverse regiuni ale lumii în care sub egida UE se execută misiuni de menținere a păcii, în cadrul stagiului de pregătire s-a pus un accent deosebit pe asigurarea coeziunii participanților ce provin din structuri diferite, pentru gestionarea eficientă a misiunilor la care acționează în comun.

Pentru a reproduce cât mai fidel condițiile reale de intervenție, scenariile au fost puse în practică pe teritoriul a 6 județe, cu forțe în teren, implicând mai multe structuri ale Jandarmeriei — Dâmbovița/ Centrul de Perfecționare a Pregătirii Cadrelor Jandarmi Ochiuri, Prahova/Centrul de Perfecționare a Pregătirii Cadrelor Jandarmi Montan Sinaia, Brașov/Gruparea de Jandarmi Mobilă „Burebista” Brașov, Harghita şi Covasna/ Centrul de Perfecționare a Pregătirii Cadrelor Jandarmi Gheorgheni şi Ilfov/Școala de Aplicație pentru Ofițeri „Mihai Viteazul”.

Aspectul de noutate al exercițiului a constat în corelarea activităților de conducere, planificare și organizare specifice Statului Major cu activitățile practice de antrenament, în special în domeniul asigurării și restabilirii ordinii publice. Astfel, subunități formate din jandarmi români, polițiști polonezi, ucraineni, jandarmi și polițiști francezi au fost puse în situația de a acționa sub comandă unică pentru rezolvarea unor situații de tulburare a ordinii publice, comunicate în timp real, concomitent în cele șase județe care au participat la exercițiul internațional (Dâmbovița, Prahova, Brașov, Harghita, Covasna și Ilfov).

Stagiul de pregătire s-a încheiat cu un exercițiu combinat complex, cu implicarea tuturor forțelor multinaționale, care a constat în asigurarea și restabilirea ordinii publice, în urma apariției unor situații neprevăzute de tulburare gravă a climatului de ordine și siguranță.

La activităţile desfăşurate în Centrul nostru au participat, pe lângă personalul Centrului, peste 100 de jandarmi din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Târgu-Mureş, alături de cadre militare aparținând altor unități ale Jandarmeriei Române precum și personal al instituţiilor cu care Jandarmeria Română cooperează în îndeplinirea misiunilor specifice (Inspectoratul de Poliţie Judeţean Harghita şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita).

De asemenea, au participat şi 20 de poliţişti francezi din cadrul Companiei Republicane de Securitate şi un reprezentant al Gărzii Naţionale Republicane Portugheze în calitate de mentor. În cadrul exerciţiului a fost folosit şi un elicopter al M. A. I. din cadrul Inspectoratului General pentru Aviaţie. Pentru al doilea an consecutiv au participat și un număr de 65 de elevi din cadrul Şcolii Militare de Subofiţeri de Jandarmi „Petru Rareş” Fălticeni.

Participanții au apreciat utilitatea antrenamentului, exercițiul atingându-și principalele obiective stabilite, printre care:
 înțelegerea și aplicarea unei abordări globale a operațiunilor internaționale de gestionare a crizelor;
 promovarea înțelegerii reciproce, a încrederii, a cooperării și a interoperabilității între toate forțele, organizațiile, birourile și personalul implicat și afectat;
 dezvoltarea abilităților privind activitățile specifice TMMA (instruire, mentoring, monitorizare, consiliere);
 dezvoltarea abilităților necesare pe timpul efectuării de TTP-uri (tehnici, tactici, proceduri) în domeniul muncii de poliție;
 respectarea dreptului internațional al drepturilor omului și a dreptului umanitar etc.

Este de notorietate că jandarmii își desfăşoară activitatea în slujba cetățenilor, inclusiv aceste activități de pregătire fiind menite să crească nivelul de profesionalism al jandarmilor în vederea apărării drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor.

Nu în ultimul rând dorim să mulţumim pentru desfăşurarea în condiţii foarte bune a acestui exerciţiu și instituţiilor care ne-au acordat sprijin la nivel local, respectiv Primăria municipiului Gheorgheni şi Primăria comunei Lăzarea, precum şi cetăţenilor de bună credinţă din aceste localităţi, asigurându-i că aceste activităţi de pregătire au rolul de a asigura ordinea şi liniştea publică a intregii comunităţi.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy