Cercetarea patrimoniului arheologic, descoperit de echipa MNCR: oase de cai din situl de la Arcuș-Hosszu

0

Articol disponibil în: Română

            În perioada 2019-2020, în timpul săpăturilor de salvare de la Arcuș-Hosszu, s-au descoperit scheletele a opt cai, în contextul unor depuneri rituale. Caii au fost prevăzuți cu harnașament specific secolelor XIX-XVI î. Hr.

            Unele psalii realizate din corn de cerb au analogii cu obiecte descoperite în stepele eurasiatice (din sudul Uralilor).

Astăzi, Martin Riesenberg, cercetător la Freie Universität din Berlin, Germania, a derulat un proiect de cercetare a resturilor arheologice ale cailor, pentru a identifica felul în care aceștia erau folosiți în viața de zi cu zi. El a mai studiat astfel de fragmente din epoca bronzului din Kazahstan, Republica Moldova și România (București, Iași, Cluj, Galați și Sf. Gheorghe).

            La analiza oaselor au luat parte studenți practicanți de la Universitatea București, precum și studenți la arheologie de la Universitățile din Zagreb și Köln.

Pe lângă activitatea de cercetare, conservare, valorificare muzeală și academică a valoroaselor colecții proprii, MNCR își aduce contribuția la formarea noilor generații de specialiști în domeniul științelor umaniste (istorie, arheologie, etnografie și antropologie culturală).

            Pe această cale, îi invităm pe tinerii specialiști, dar și publicul larg, să viziteze colecțiile muzeului, să participe la activități în calitate de voluntari și să beneficieze de întâlnirea cu cercetătorii noștri.

– – –

Bartok Iuliana, Puskas Jozsef  – muzeografi MNCR

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy