CJ Harghita a rectificat bugetul. Cum sunt împărțiți banii în ultimele luni ale lui 2018

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Cel mai important punct de pe ordinea de zi a ședinței consiliului județean, care a avut loc în data de 3 octombrie la sediul instituției, a fost rectificarea bugetului Direcției Județene de Asistență Socială și Protecția Copilului Harghita.

„Din păcate guvernul nu a alocat sumele semnificative care s-au primit în alte județe, dar până mijlocul lunii noiembrie sunt asigurate resursele financiare pentru plata salariilor și a serviciilor direcție județene. Mulțumiri parlamentarilor UDMR care au contribuit la rezolvarea situației de impas în care se află direcția de protecție a copilului din județ. Avem la dispoziție o lună și jumătate pentru a identifica acele resurse financiare care vor asigura bunul mers al activității direcției, până la finele anului”, a afirmat Borboly Csaba, în calitate de președinte al Consiliului Județean Harghita.

În debutul ședinței au luat cuvântul dr. Dávid László, rectorul Universității Sapientia și  dr. Mara Gyöngyvér, prorector al instituției de învățământ superior care au vorbit despre importanta contractului de colaborare semnat între Universitatea Sapientia și Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc.

„Este important faptul că din partea Universității Sapientia există dispoziție în vederea continuării colaborării. Pentru ca spitalul județean să poată deveni un spital clinic este nevoie de colaborare în domeniul cercetării, eforturile în acest sens fiind comune”, a spus Borboly Csaba.

Un alt oaspete de onoare al ședinței a fost Valeria Salvatori manager de proiect în cadrul Institutului de Ecologie Aplicată (Institute of Applied Ecology, IEA), institut de cercetare în domeniul protecției mediului din Italia și care derulează un proiect împreună cu Comisia Europeană, pe tema carnivorelor mari, temă pe marginea căreia Borboly Csaba a întocmit un raport, în calitate de raportor la Comitetul European al Regiunilor (CoR).

Înainte de dezbaterea punctelor de pe ordinea de zi, Borboly Csaba a făcut un rezumat al vizitei de studiu de două zile care a avut loc în statul Montana și a cărei temă a fost reprezentată de managementul conflictelor om-urs. S-au dovedit a se număra printre bunele practici: gardul electric, containerele în care nu au acces urșii, gestionarea resturilor animale, și nu în ultimul rând campaniile de conștientizare realizate în rândul populației.

Prezentarea a fost vizionată și de cercetătorul Valeria Salvatori care a vorbit despre scopul șederii sale de două zile în regiunea noastră: realizarea de interviuri cu reprezentanții părților implicate și informarea în privința coexistenței dintre carnivorele mari  și om.

„După adoptarea raportului în cadrul Comitetului Regiunilor, domnia sa se ocupă cu găsirea de soluții în acest sens, prin implicarea părților interesate în acest domeniu. Această problemă complexă a carnivorelor mari nu poate să-și găsească rezolvarea doar la Bruxelles, este nevoie de adoptarea deciziilor la nivel local în vederea prevenției, iar părțile interesate din domeniu gestionării faunei sălbatice, trebuie aduse mai aproape unele de altele. Există în acest sens experți și bune practici, iar pentru munca pe care o desfășoară în acest sens, țin să-i mulțumesc Valeriei Salvatori”, a afirmat Borboly Csaba, care a mulțumit și biologului Demeter László pentru rolul pe care îl are în gestionarea problemelor cauzate de carnivorele mari în județul Harghita.

Pe lângă adoptarea hotărârii în ceea ce privește rectificarea bugetară, s-au alocat 10 mii de lei pentru derularea programului Conferinței Digitale IT&C. Consiliul Județean Harghita va participa la realizarea proiectului internațional Youth&SPA, coordonat de către orașul Hévíz, Ungaria.

„Dorim să îi sprijinim pe tinerii din orașele stațiune pentru a se gândi la viitorul orașelor lor, iar în acest sens am primit finanțare europeană. Ne așteptăm ca în urma proiectului tinerii să rămână pe tărâmurile natale, să nu părăsească țara”, a evidențiat Borboly Csaba.

S-a votat cu unanimitate de voturi derularea programului de săpături arheologice în județul Harghita, în anul 2018 și a programului de sprijinire a cultelor religioase care își desfășoară activitatea în județul Harghita.

În ceea ce privește dezvoltarea infrastructurii de drumuri din județul Harghita au fost votate hotărârile referitoare la documentația de avizare a lucrărilor pe drumurile județene 128 (Ditrău-Jolotca) și 133 (Mujna – limita cu județul Mureș).

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy