Colonia de Artiști KOLOSAI Szögliget (Ungaria)- vernisaj la Galeria de Artă a CJ Harghita (joi, 17 august)

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Colonia de Artiști KOLOSAI Szögliget (Ungaria)

Vernisaj: joi, 17 august 2023, ora 18:00 / Galeria de Artă a Consiliului Județean Harghita.

Numărul diferitelor tabere de artă, ateliere, simpozioane și alte evenimente organizate ocazional s-a înmulțit. Multe orașe, municipalități, autorități locale, patroni, fundații și persoane fizice consideră că au un rol important în slujba artei contemporane.

Unul dintre aceștia este Kolosai Ferenc, care a înființat Fundația Életfestő o colonie de artă, într-o perioadă în care devenea din ce în ce mai dificil finanțarea și administrarea astfel de instituții în Ungaria. Nimic nu l-a împiedicat pe fondator să înființeze o nouă colonie de artă în satul Szögliget, departe de capitala Ungariei și de fapt departe de orice oraș sau centru județean important (la aproximativ 60 km de Miskolc), în districtul Edelény din județul Borsod-Abaúj-Zemplén, la patru kilometri de granița cu Slovacia, în Parcul Național Aggtelek.

Satul de aproximativ cinci sute de locuitori, situat într-un cadru montan aproape idilic, a îmbrățișat inițiativa și în scurt timp colonia de artiști a obținut rezultate profesionale semnificative.

Încă din primul an fondatorul a invitat artiști remarcabili. Unul dintre principiile sale, diversitatea profesională, a fost îndeplinită, deoarece participanții sunt pictori, graficieni și sculptori. Există, de asemenea, un bun mix generațional, cu artiști mai în vârstă, dintre care mulți au câștigat premii precum și tineri care crează aici.

Participanții provin din mai multe regiuni ale țării, din Budapesta, Csongrád, Debrecen, Szentendre, Szolnok, Törökbálint, Szeged, ceea ce în sine face ca atmosfera din colonia de artiști să fie foarte interesantă. Interdependența participanților, de la sarcinile zilnice până la munca de creație artistică, creează o imagine de ansamblu variată.

Fiecare participant este influențat de condițiile naturale sugestive și de calitățile bucolice ale acestora, în timp ce, în același timp, fiecare artist reprezintă realizarea propriului său program artistic, cu un limbaj artistic modern și un cadru formal bogat în stil.

Lansată în 2020, Colonia de artiști și comunitatea sa în evoluție sunt încântate să accepte invitația de a veni la Miercurea Ciuc! Autorul acestor rânduri știe: „oamenii din Szögliget” se îndreaptă spre locul potrivit – la momentul potrivit!

Feledy Balázs, scriitor de artă

Organizatori: Centrul Cultural Județean Harghita, Galeria de Artă a Consiliului Județean Harghita, Consiliul Județean Harghita.

Expoziția poate fi vizitată până la 6 septembrie 2023

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy