Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Consiliul Județean Harghita a adoptat bugetul pe anul 2023

În data de 16 ianuarie a avut loc prima ședință ordinară cu prezență fizică din acest an, Consiliul Județean Harghita adoptând cu o majoritate covârșitoare bugetul județului pe anul 2023.

Mă bucur că azi putem lua decizii cu privire la multe puncte importante care pot deservi dezvoltării socio-economice a județului. Fiecare an reprezintă o nouă provocare, avem obiective și sarcini specifice, probleme la care trebui să găsim soluții” a menționat Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, în deschiderea ședinței.

Prezent la ședință, Dr. Péter Szilárd, directorul Serviciului de Ambulanță Județean Harghita, a adus în atenția consilierilor județeni problema cu care se confruntă, lipsa cadrelor medicale, ceea ce în prezent îngreunează intervenția de tip zero în salvarea de vieți.
Acesta a solicitat sprijinul Consiliului Județean Harghita pentru susținerea demersului adresat Ministerului Sănătății de modificare a legislației în privința condițiilor prin care un medic poate deservi serviciului de ambulanță, în prezent, în județul Harghita, fiind vorba de 4 medici care răspund solicitărilor interclinice.
Petres Sándor, prefectul județului Harghita, a subliniat faptul că există un pericol pe termen mediu-lung și o problemă acută care poate fi rezolvată printr-o modificare legislativă, apreciind totodată că fără o intervenție, serviciile, atât cele de medicină de familie, cât și cele de ambulanță, pot fi paralizate.
În acest sens, Consiliul Județean Harghita a formulat și adoptat o Hotărâre de Principiu prin care sprijină solicitarea Serviciului de Ambulanță Județean Harghita.

După această intervenție, a fost supus votului bugetul pe anul 2023 al județului Harghita, acesta fiind adoptat cu o majoritate covârșitoare.

Am încercat abordarea bugetului dintr-o altă perspectivă. Văzând dificultățile din al doilea semestru al anului 2022, cu provocări ce au putut fi rezolvate într-un final de aparatul de specialitate, îmi propun să începem acest an cu același elan. Cu aproape 100 de milioane de euro la venituri și 110 milioane de euro la cheltuieli, am votat un buget echilibrat, cu care, și în cea mai dificilă situație să găsim soluții responsabile. Vom continua să luăm decizii care să contribuie la dezvoltarea socio-economică a județului, care să conducă la o dezvoltare neîngrădită și la continuarea investițiilor începute. Le mulțumesc celor 22 de consilieri județeni care și-au asumat această responsabilitate și au votat pentru adoptarea bugetului. Legea bugetului nu este favorabilă județelor mici din punct de vedere al populației dar mari ca dimensiune teritorială. Solicităm reprezentanților din Parlament ca inechitatea să fie rezolvată, dacă scopul este ca și în județul Harghita lucrurile să funcționeze. ” , a precizat Borboly Csaba.

Pe ordinea de zi a ședinței s-au mai aflat și anumite programe derulate de Consiliul Județean Harghita, în acest sens, Bíró Barna Botond, vicepreședintele Consiliului Județean Harghita, apreciind că bugetul acestor programe a fost elaborat în funcție de realizările de anul trecut, subliniind totodată necesitatea modificării aplicației de depunere a solicitărilor de finanțare datorită unor modificări legislative, astfel, metodologia de depunere a proiectelor pentru programele culturale și destinate porturilor populare va fi elaborată în următoarea perioadă.

A fost aprobată în cadrul ședinței și participarea Consiliului Județean Harghita la proiectul EDUBOT, ERASMUS+, obiectivul principal al proiectului fiind de a sprijini utilizarea tehnologiilor digitale în educație, evaluare și implicare. Grupul țintă îl reprezintă profesorii, elevii, instituțiile interesate să introducă învățarea diferențiată cu accent pe STEM, precum și instituțiile specializate în acordarea de asistență studenților cu mai puține oportunități.  Bugetul Consiliului Județean Harghita în acest proiect este de 37.290 euro.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.