Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Copiii vor putea merge la creșă de la 0 luni la 3 ani. Legea a fost promulgată de președintele Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat joi, 13 ianuarie, Legea privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 100/2021 pentru modificarea şi completarea Legii Educaţiei Naţionale nr. 1/2011 şi abrogarea unor acte normative din domeniul protecţiei sociale. Legea fusese adoptată de Senat înainte de Crăciun, iar șeful statului nu a contestat-o.

Legea prevede că toate creșele existente, publice sau private, inclusiv cele care rămân la consiliile locale, pentru că trecerea acestora la Ministerul Educației este opțională pentru fiecare autoritate locală, să devină acreditate „prin efectul legii”, potrivit edupedu.ro.

Acreditarea înseamnă primirea unei finanţări de 15.000 de lei/copil antepreșcolar/an și faptul că aceste creșe nu mai trebuie să îndeplinească rigorile cerute de ARACIP – Agenția Română pentru Asigurarea Calității în Învățământul Preuniversitar. Cele care se înființează după apariția acestei legi vor fi obligate să treacă prin procesul de autorizare și apoi acreditare.

Legea introduce grupe și la creșă, ca la grădiniță, coboară vârsta preșcolarilor care pot fi înscriși până la cea a unui nou-născut – 0 luni, față de 11 luni cât prevăzuse Ministerul Educației și  majorează semnificativ numărul de copii care pot fi înscriși în aceste noi grupe.

Concret, înainte se puteau înscrie copiii cu vârste între 11 luni și 3 ani, acum grupa de vârstă acceptată este 0 luni – 3 ani, împărțirea nemaifiind într-o singură grupă cu 7 copii, în medie, dar nu mai mult de 9 și nu mai puțin de 5, ci în felul următor:

  • grupa mică: 7 copii, dar nu mai puţin de 5 şi nu mai mult de 9;
  • grupa mijlocie: 12 copii, dar nu mai puţin de 8 şi nu mai mult de 15;
  • grupa mare: 12 copii, dar nu mai puţin de 8 şi nu mai mult de 20.

În Harghita, în anul școlar 2021-2022, două creșe au trecut în subordonarea Ministerului Educației,  alte patru rămân în administrare locală.

Prin OUG nr.100/2021 se prevede ca, începând cu anul şcolar 2021-2022, creşele de stat să fie arondate unităţilor de învăţământ preşcolar cu program prelungit, cu personalitate juridică, la solicitarea primăriilor, urmare a hotărârilor autorităţilor deliberative, prin decizia inspectoratelor şcolare judeţene.

În cazul în care autorităţile administraţiei publice locale nu solicită arondarea, creşele de stat rămân instituţii publice de subordonare locală, finanţarea fiind asigurată în conformitate cu prevederile legale în vigoare. Autorităţile administraţiei publice locale pot contribui la finanţarea acestora, în limita bugetului aprobat, inspectoratele urmând să asigure coordonarea metodologică a acestor creşe.

Legea va intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.