Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Creștere semnificativă a copilor adoptaţi sau aflaţi în procedură de adopţie în Harghita

  • La nivelul județului Harghita a fost lansată o campanie de informare cu privire la procesul de adopție

Reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Harghita, instituție subordonată Consiliului Județean Harghita, au transmis că anul 2021 a fost unul de bun augur în ceea ce privește adopția.

Astfel, în cadrul conferinței de presă susținută la data de 12.01.2022, specialiștii direcției generale au arătat că în comparație cu anul 2020, în 2021 a crescut cu 50% numărul copiilor eligibili pentru adopție, cu 94% a crescut numărul copiilor aflați în familii adoptatoare și cu 136% a crescut numărul  familiilor atestate pentru adopție, aflate în evidența Serviciului adopții și post-adopții.

La începutul conferinței de presă, directorul general al DGASPC Harghita, Elekes Zoltán, a precizat că  adopția este o parte a activității direcției care oferă poate cele mai multe satisfacții și bucurii. „De obicei noi vedem familii care se destramă, copii care trebuie luați din familii, copii părăsiți, întâlnim suferințe și probleme. În schimb, partea asta de activitate ne oferă zi de zi bucurie, copii fericiți, familii împlinite.”, a spus directorul DGASPC Harghita.

Prezent la eveniment, președinte Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba, a  transmis următoarele:  „Județul Harghita este fruntaș în această activitate, și suntem mândri de această realizare! Consider că este important ca acești copiii adoptabili să devină parte a comunității noastre și să fie integrați în familiile din județul Harghita. Adopția este un proces de durată dar încurajez orice familie sau persoană care-și dorește să ofere dragoste și sprijin unui copil să nu se lase intimidată de birocrație, deoarece meseria de părinte este cea mai frumoasă și cea care oferă satisfacții spirituale. În acest proces, rolul societății este esențial, de sprijin, integrare și acceptare, și prin campaniile ce le vom derula dorim să atragem atenția că sarcina este comună, depinde de noi toți ca procesul de adopție să fie unul cu finalitate pozitivă atât pentru familii cât și pentru copii”.

Domokos Nina Liliana, șefa Serviciului de adopții și post-adopții din cadrul DGASPC Harghita,  a menționat că în urma modificării cadrului legislativ, în anul 2015 a crescut activitatea de adopție, urmând ca în anii următori această activitate să se mențină constant la nivel ridicat: ”În anul 2021 a crescut semnificativ atât numărul copiilor adoptabili, cât și numărul familiilor atestate pentru adopție, dar și numărul adopțiilor”.

Potrivit specialistului, în anul 2015 au fost atestate ca apte pentru adopție 16 familii, în timp ce în anul 2021 numărul familiilor atestate a crescut la 48 de familii.  În anul 2015, în evidența Serviciului de adopții erau 46 de copii adoptabili, în schimb, la finalul anului 2021, un număr de 90 de copii așteptau să fie adoptați. Numărul copiilor care au părăsit sistemul de protecție și se află în familii de adopție a crescut de la 17 copii în 2o15, la 33 de copii la sfârșitul anului 2021. Astfel, comparativ cu anul 2020, în anul 2021 a crescut cu 50% numărului copiilor eligibili pentru adopție, numărului copiilor aflați în familii adoptatoare a crescut cu 94%, iar numărului familiilor atestate pentru adopție, aflate în evidența DGASPC Harghita a crescut cu 136% .

Domokos Nina Liliana a arătat că rezultatele se datorează pe de o parte simplificării procedurii de adopție prin modificările aduse legii adopției, dar și a finalizării cu succes a adopțiilor încuviințate. Copiii au fost adoptați din asistență maternală sau plasament familial, iar vârsta lor este cuprinsă între 1 an și 13 ani.

În prezent pentru cei 90 de copii adoptabili se fac demersuri periodice prin aplicația electronică al Registrului Național de Adopții (RNA) pentru identificarea celei mai potrivite familii adoptatoare, care să răspundă nevoilor copilului atât la nivel județean, cât și la nivel național”, a spus șefa Serviciului adopții.

Din cele 48 de familii atestate, aflate în prezent în evidența Serviciului adopții, 15 familii se află în procedură de potrivire cu copii și 33 de familii sunt în așteptare în diferite etape ale procedurii de adopție. Ierarhizarea acestora pentru adopție se face în funcție vechimea atestatului.

Este încurajator faptul că familii care au adoptat un copil doresc adopția și celui de al doilea copil”, a spus Domokos Nina.

În perioada de monitorizare, 2 ani de la încuviințarea adopției, sunt 24 de copii în familii de adopție, pentru care se acordă servicii de sprijin și consiliere, pentru o integrare cât mai bună și în timp cât mai scurt.

 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.