Cum arăta obeliscul de la Valea Uzului distrus la mijlocul anilor ’90 și înlocuit cu unul maghiar

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Spre sfârșitul lunii mai a acestui an, în spațiul public au apărut mai multe informații revoltătoare cu privire la ceea ce s-ar fi întâmplat în mod total ilegal și fără nici o autorizare la mijlocul anilor ’90 în Cimitirul Internațional de la Valea Uzului.

Prima menționare despre distrugerea acestui obelisc și care de fapt ne-a și atras atenția cu privire la această problemă, a fost un comunicat al Asociației Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria” publicat pe data de 30 mai 2019:

“Decenii întregi, cimitirul nu a suferit deteriorări provocate intenționat și nici profanări. Aceasta până în anul 1994! Sub pretextul reamenajării şi reabilitării cimitirului, trimișii primăriei din Sânmartin au scos crucile de lemn de la căpătâiul militarilor români, ruşi, germani, italieni, sârbi, austrieci. Unele cruci au fost date putregaiului într-o stivă îngrămădită la rădăcina unui brad, iar altele au fost făcute cenușă în rugul aprins într-un şanţ din afara cimitirului. Mai mult! A fost doborât la pământ şi distrus obeliscul Glorie eroilor români, ridicat de Ministerul Apărării Naţionale, în anul 1985. “, se arată în comunicatul de presă al Asociației Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria”

Redacția Glasul.info a încercat să obțină un punct de vedere din partea MApN:

“Referitor la solicitarea dumneavoastră vă transmitem următoarele informaţii primite de la Oficiul Național pentru Cultul Eroilor:

Date privind istoricul acestei necropole de război sunt publicate pe site-ul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, putând fi accesate la link-ul https://once.mapn.ro/pages/view/175.

În ceea ce priveşte „monumentul ridicat de Ministerul Apărării Naţionale în anul 1985“, precizăm următoarele:

– o comisie comună a Ministerului Apărării Naţionale şi a Ministerului Culturii s-a deplasat la Valea Uzului în anul 1985, cu prilejul inventarierii operelor comemorative ale morţilor de război, context în care s-a realizat o fişă a necropolei de război (Anexa nr. 1), datată 16 noiembrie 1985; conform celor consemnate, s-a constatat că pe locul Cimitirului eroilor exista o poartă de acces dărăpănată, iar mormintele, slab conturate, nu erau marcate cu însemne de căpătâi; totul era acoperit cu iarbă şi din loc în loc brazi;

– în acest context, comisia a identificat în Cimitirul eroilor un „monument” din piatră (Anexa nr 2), pentru care s-a întocmit, de asemenea, o fişă de evidenţă, în care au fost consemnate datele referitoare la acesta: înălţimea de 1,40 m, cu un soclu în „trepte” şi un corp piramidal, ce este „distrus în proporţie de 70%”, „fără inscripţii“. Deşi comisia a consemnat că monumentul respectiv era dedicat militarilor români din Primul Război Mondial, comparându-se fotografia acestuia cu schiţa monumentului realizat în memoria morţilor de război din Regimentul 10 Honvezi în anul 1917 (Anexa nr. 3), amplasat în parcela nr. 7 (denumită astfel după amenajarea cimitirului din anul 1927) se pot constata similitudini între cele două monumente;

– în anul 1988 s-a realizat o nouă inventariere a mormintelor şi operelor comemorative de război, context în care s-a întocmit o altă fişă de evidenţă a Cimitirului eroilor Valea Uzului (Anexa nr. 5 la materialul ce poate fi accesat la link-ul indicat mai sus); în document nu se consemnează existenţa vreunui monument al eroilor în perimetrul cimitirului morţilor de război.

Ţinînd cont de cele precizate, menţionăm că Oficiul nu deţine date referitoare la vreun monument care ar fi fost ridicat de Ministerul Apărării Naţionale în anul 1985 (acelaşi în care a fost realizată fişa primei inventarieri) în necropola de război de la Valea Uzului.”, se arată în răspunsul primit de la Biroul de presă al MApN.

Sursa: Glasul.info

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy