Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Cum stă Platon Stelu, primarul municipiului Toplița cu informarea corectă și la zi a cetățeanului?!…

Foto: Vasile Gotea

 

,, Bine ați venit !

                                             Stimaţi cetăţeni!

Consider că o informare corectă şi la zi a cetăţeanului cât şi legătura cu orice problemă care poate să-i afecteze viaţa în bine sau în rău, reprezintă o condiţie fundamentală pentru însănătoşirea mediului.în.care.trăim.
Numai comunicarea poate să unească oamenii, întrucât sădeşte şi dezvoltă sentimentul nobil al încrederii în aproapele tău sau în conducătorii situaţi vremelnic pe anumite funcţii.

Cetăţeanul simplu, va trebui să înveţe să se implice în orice chestiune care îl priveşte si să realizeze că are o mulţime de drepturi dar şi obligaţii. Resemnarea, nepăsarea şi reaua-credinta a unora care din pacate nu sunt puţini la numar, sunt elemente a căror efect catastrofal îl simtim pe pielea noastră sau.îl identificăm în jurul nostru, în mediul în care trăim.”

Acest.text este postat pe pagina web: www.primariatoplita.ro.Primăria Toplița și după cum începe cu ,, ,, Bine ați venit ! Stimaţi.cetăţeni… Consider”, separe că textul aparține Primarului PLATON STELU. Ori ar trebui să-i aparțină.

Numai că legat de afirmația primarului toplițean ,, o informare corectă şi la zi a cetăţeanului…” între vorbă, scriere și faptă la UAT Municipiul Toplița, Primăria Toplița este un drum atât de anevoios încât este imposibil de parcurs, chiar dacă ai toată legislația în domeniu de partea ta, mai ales dacă nu ești în grațiile primarului.

Iată un singur exemplu despre modul în care se face ,, o informare corectă şi la zi a cetăţeanului cât şi legătura cu orice problemă care poate să-i afecteze viaţa în bine sau în rău…” Și scrie mai departe: ,, Numai comunicarea poate să unească oamenii, întrucât sădeşte şi dezvoltă sentimentul nobil al încrederii în aproapele tău sau în conducătorii situaţi vremelnic pe anumite funcţii.”

Ce comunicare, domnule primar?!

Ce sentiment nobil al încrederii în aproapele lui poate avea un primar ca Platon Stelu, aflat ,,vremelnic”, 12 ani în funcția de primar?!

Veți vedea cum a comunicat și cum comunică, cu cetățenii la modul general și cu ziariștii,în mod special, și mă refer la cei care de o bună bucată de vreme au ieșit din ,,grațiile casei” ?!

Dacă ziariștilor nu le oferă o informație, completă în aproape 2 ani, ce să mai vorbim de ,, o informare corectă şi la zi a cetăţeanului”, pentru care se bate cu pumnul în piept că o face ?!

Astfel de comunicări, cum a făcut și face primarul Platon Stelu, în mod sigur că nu poate uni oamenii și nu poate sădi și dezvolta ,, sentimentul nobil al încrederii în aproapele tău sau în conducătorii situaţi vremelnic pe anumite funcţii.”

Mai degrabă astfel de oameni și conducători vremelnici de pe anumite funcții trebuie ocoliți și înlăturați de urgență.

Și foarte bine scoate primarul Platon Stelu în evidență faptul că: efectul catastrofal al neinformării la zi a cetățeanului îl simtim pe pielea noastră sau îl identificăm în jurul nostru, în mediul în care trăim.

Concluziile la textul expus de primarul Platon Stelu, nu le trage ziaristul, ci toplițenii din exemplele următoare:

  • Am solicitat primarului municipiului Toplița, Platon Stelu informații de interes public în 18 septembrie 2018, cu privire la concesionarea și vânzarea unei suprafețe de teren de 16.100 metri pătrați unei firme care s-a angajat că va construi 4 microhidrocentrale pe Pârâul Valea Topliței. Șeful firmei este din Gherla, Jud. Cluj. Firma a fost înregistrată în județul Harghita SC HR ENERGY, cu sediul în strada Cerbului… într-un apartament (dubios sediu?!) pentru că în acel apartament locuiește o doamnă, la care, din respect deosebit, nu-mi permit să-i dau numele.

La acea adresă nu am găsit nici un sediu de firmă.

Dar, în acte aici își are sediul SC HR ENERGY SRL Toplița, firmă care nu este înregistrată la Asociația de Proprietari din Cartierul Cerbul, dar căreia Consiliul local al Municipiului Toplița, i-a aprobat prin HCL Nr. 132/25 iunie 2009, concesionarea prin licitație publică a unei suprafețe de teren de 16.100 metri pătrați, situată în locul numit Lomaș. ,, Durata concesionării a fost pentru 49 de ani iar prețul de pornire a licitației a fost de 0,1 Euro/mp/an”.

Cum s-a făcut licitația, nu știm, dar cunosc faptul că s-a întocmit și semnat Contractul de concesiune ?????

Apoi, același Consiliu local de atunci, ales de toplițeni, să le gospodărească averea,sprijinindu-l pe primar în demersurile sale de gospodărire eficientă a averii toplițenilor, a vândut aceleiași S.C. HR ENERGY SRL, din domeniul privat al Municipiului Toplița, numai printr-un simplu proces verbal de negociere, 16.100 metri pătrați de teren cu suma de 63 bani metru pătrat?!

Aceasta s-a întâmplat în ședința Consiliului local din 24 martie 2011

În anul 2011, consilierii locali de atunci, prin Hotărârea Consiliului Local (HCL) al Municipiului Toplița, HCL Nr. 40 din 24 martie 2011 au vândut din domeniul privat al Municipiului Toplița o suprafață de 37.514 m.p. cu suma totală de 23.164 lei la trei firme și o persoană fizică, printre care și această S.C. HR ENERGY SRL Toplița

ATENȚIE!? CE AFACERE AU FĂCUT CONSILIERII LOCALI ÎMPREUNĂ CU PRIMARUL PLATON STELU, cu sprijinul unor salariați din aparatul primarului.

AU VÂNDUT DIN PROPRIETATEA PRIVATĂ A TOPLIȚENILOR SUPRAFAȚA DE 37.514 mp cu prețul mediu de 0,6174 lei m.p.?!

Aceasta s-a întâmplat în martie 2011!

Această hotărâre a fost aprobată în unanimitate de voturi de către 16 consilieri, Consilierul PNL Erofei Demeter Samoil a absentat.

De la solicitarea subsemnatului a informațiilor de interes public au trecut aproape 2 ani în care am trecut pe la Tribunalul Harghita, pe la Curtea de Apel Târgu Mureș, care a obligat UAT Municipiul Toplița, prin hotărâre judecătorească definitivă să-mi dea informațiile solicitate.

Nici în ziua de luni 07 septembrie 2020 nu mi s-au dat toate informațiile solicitate!

Aceste informații trebuia să mi le furnizeze în 10 sau cel mult 30 de zile, conform legislației în vigoare, fără a ajunge la instanțele judecătorești.

Am ajuns la Tribunalul Harghita, apoi la Curtea de Apel Târgu Mureș și acum iar la Tribunalul Harghita pentru neexecutarea unei hotărâri judecătorești definitive, în integralitate și iar mai am de așteptat până ce aceste informații îmi vor fi furnizate integral pentru ca să pot informa cetățenii din municipiul Toplița, direct de la sursă despre modul în care aleșii toplițenilor, consilieri locali și primar le gospodăresc averea, vânzându-le 37.514 m.p. în zonele Puturosu și Lomaș, din care 16.100 mp (Lomaș) unei firme din Toplița SC. HR ENERGY SRL Toplița, administrată din Gherla, Jud. Cluj, căreia conducerea municipiului i-a vândut acest teren pentru a construi 4 microhidrocentrale.

După ce s-a văzut cu terenul întabulat, S.C. HR ENERGY SRL, care nu a construit nici o microhidrocentrală, dar a rămas cu 11.600 mp de teren cumpărat pe un preț de nimic, numai 0,63 de lei metru pătrat…?!

De atunci nimeni n-a mai auzit de S.C. HR.ENERGY SRL Toplița

Deși primarul Platon Stelu a semnat o autorizație de construire a 4 microhidrocentrale pe Valea Topliței, încă din anul 2009 S.C. HR ENERGY SRL, după ce a scociorât puțin în albia Văii Topliței și-a adunat catrafusele și a plecat, rămânând cu o suprafață de 1, 6 hectare de teren în zona Lomaș, cumpărată cu  0,63 lei m.p.

Este bine să știe toplițenii cum s-a motivat această vânzare de către doi specialiști din aparatul primarului, respectiv șeful serviciului Administrarea Domeniului Public și Privat al Municipiului Toplița și șeful Biroului Dezvoltare- Investiții:

,,Zona Valea Topliței, de la Monumentul-Mausoleu, inclusiv Masivul Călimani sunt declarate zone turistice și Parc Național.”

Specialiștii au susținut că prin construirea celor 4 microhidrocentrale pe lângă faptul că se va dezvolta zona turistică amintită și toplițenii vor beneficia nu numai de noi locuri de muncă, ci și de beneficii financiare.

Locurile de muncă nu numai că nu au fost create, dar au și dispărut, iar singurul beneficiu financiar al vânzătorilor averii toplițenilor a fost suma de 10.278 lei sin vânzarea a 16.100 m.p. de teren din zona Lomaș, acestei firme.

Mare beneficiu?!

Consilierii locali, după ce au aprobat această vânzare au însărcinat pe primarul Platon Stelu, pe dir. Ec. Niculai Sterică și încă alți 3 salariați din aparatul primarului să finalizeze vânzarea.

Și au finalizat-o?!

Cum?

Las cititorii să tragă concluzia!

Oameni de mare încredere și-au ales toplițenii pentru a le gospodări averea?!

Și Primarul, scrie, cu seninătate și nevinovăție pe pagina oficială de internet a Municipiului Toplița, cum ar trebui să fie făcută informarea corectă și la zi a cetățeanului?!

Ați fost informați despre această aventură comercială, în urmă cu 9-11 ani, așa cum scrie primarul?

În mod sigur NU!

Dacă soliciți vreo informație, cum se spune ,,cu probleme” sau ,,cu bube” te stopează și te amână că-ți vine rău,iar dacă nu ești în grațiile casei, chiar cu hotărârea judecătorească definitivă în mână nu vezi toate informațiile solicitate, cum s-a întâmplat și se întâmplă cu subsemnatul.

De aceea cetățenii nu sunt informați corect și la zi, pentru că se comit fărădelegi crase, care nu trebuie să fie cunoscute de marea masă a toplițenilor.

De ce primarul și ceilalți aleși locali nu au informat cetățenii, cum scrie primarul în textul redat de pe pagina de internet a Primăriei Municipiului Toplița, ,,Consider că o informare corectă şi la zi a cetăţeanului…”

Informația pe care am redat-o, chiar dacă este incompletă, conform celor scrise de primar, trebuia oferită cetățenilor în anii 2009 și 2011, de 11, respectiv 9 ani?!

Și ne permitem să discutăm cu cetățenii despre o informație corectă și la zi.?!

Cine se simte cu musca pe căciulă ar trebui să se ferească de asemenea afirmații!?

Ca să rămânem tot în domeniul informării cu promptitudine, corect, la zi și direct de la sursă a cetățeanului, aduc în atenția toplițenilor o altă informație pe care trebuia să o afle în lunile iulie- septembrie, cel mult octombrie 2019, conform cu cele scrise pe pagina oficială de internet a Primăriei Toplița.

Informez toplițenii exact cum afirmă primarul vizavi de informație ,,pentru însănătoşirea mediului în care trăim” cum s-au cheltuit peste 17.000 de lei, din bani publici ,,ai mei și ai voștri” și mă  refer la Măria Sa Contribuabilul Toplițean, spre folosul și binele toplițenilor, precum și pentru prosperitatea localității, cu plecarea lui Platon Stelu într-o, ATENȚIE!! Deplasare de lucru?!, aici pe aproape…?! În Țările Nordice, respectiv Norvegia, Suedia și Finlanda, în perioada 11-21 septembrie 2019 ?!

Această deplasare a primarului Platon Stelu s-a plătit din bani publici și a costat numai 3.500 EURO, pe atunci, în lei, după factura achitată 17.136,74 lei, la care se adaugă diurna externă și alte cheltuieli zilnice, la care nu am avut acces.

În perioada deplasării de lucru cazarea s-a făcut la hotel cu 4 stele în camera single, cu mic dejun inclus.

Tariful de 3.500 EURO a inclus  numai prețul biletelor de avion, transferi și cazări.

Dar, conform legii, pe lângă această sumă, s-au mai acordat, tot din visteria Municipiului Toplița primarului Platon Stelu o diurmă pentru deplasări externe, în EURO/zi, plus ceva mărunțiș tot în EURO pentru masa și alte mici cheltuieli. Suma totală nu am primit-o, dar cum intru în posesia acesteia o să o fac cunoscută toplițenilor.

Și este bine să reținem, că această DEPLASARE DE LUCRU în Țările Nordice s-a făcut ,,pentru prosperitatea Topliței și pentru ridicarea calității vieții locuitorilor acestei așezări”.

Care au fost beneficiile directe resimțite de toplițeni în urma  ,,tocării” a peste 3.550 EURO din banii publici de către primarul Platon Stelu, care s-a delectat 10 zile în Norvegia, Suedia și Finlanda?!

Din noiembrie 2019 și până acum în municipiul Toplița s-au aplicat prin intermediul primarului numai oportunități învățate de la nordici pentru locuitorii Topliței, cum ar fi înființarea unui depozit de lemne de foc de conifere și foioase, din pădurile Topliței, la un preț convenabil, cu oameni angajați care să deservească și pe cei neputincioși.

Pentru sensul giratoriu din centrul Topliței, una dintre marile ctitorii ale primarului toplițean, alături de ,,Parcul Centenar+” nu a fost nevoie ca primarul Platon Stelu să se deplaseze în Țările Nordice, deoarece modele sunt destule la o distanță de sub 100 km și care nu au costat, ca al nostru, în jur de 14 miliarde de lei vechi, ci cu mult mai puțin și sunt cu mult mai cochete și mai funcționale pentru fluidizarea circulației??

Este ușor să te dai ,,cocoș” că ce ai făcut și cât ești de capabil de a conduce destinele unei comunități!. Cu bani poate face oricine, indiferent care este numele lui și profesia de bază!

Cu banii cheltuiți de Platon Stelu și echipa lui, în 12 ani un alt primar, în mod sigur, făcea cu mult mai multe lucruri pentru comunitate

Doresc să aflu, și nu numai eu, ci și comunitatea toplițeană, ce au de spus consilierii locali despre problema dezbătută vizavi de ,,informarea corectă și la zi a cetățeanului”.

Concret și la obiect și să mai lase gargara ieftină. Să dezbată probleme concrete legate de viața comunității, pe care n-o cunosc la nivelul unui ales local.

Dacă această deplasare a primarului Platon Stelu în Țările Nordice pe banii publici îi ajută cu ceva pe localnici, doar toplițenii pot trage concluzii. Poate îi ajută cu ceva pe locuitorii cartierului Vâgani, care va deveni poate mai frumos și prosper decât multe cartiere din Oslo, Stockholm și Helsinki.

Aceasta este informarea despre care pledează primarul Platon Stelu pe prima pagină de internet a Primăriei

Am să revin tot pe această temă, ca să vadă primarul că nu a reușit să mă intimideze că am de plătit din buzunarul propriu bani avocaților pe care i-a angajat pe banii noștri, ca să mă intimideze pentru fărădelegile făcute.

Toate o să i le demonstrez!

Prefer să plătesc din buzunarul propriu tot felul de avocați angajați la cererea primarului și aprobarea consilierilor, dar să fiu cu conștiința împăcată că pot informa toplițenii, în special cu ceea ce li s-a ascuns și li se ascunde.

Le promit că am ce să le relatez, pentru că nu voi ceda niciodată în fața niciunui pământean, indiferent de grad și funcție și de urmări.

În fața lui Dumnezeu DA!

Majoritatea toplițenilor nu știu multe fărădelegi care s-au petrecut de-a lungul anilor în această localitate.

Cei care știu câte ceva, tac!

Toplițenii trebuie să se trezească din amorțeală și să vadă lucrurile realist, pentru că oamenii, alegătorii trebuie să știe o data pentru întotdeauna următoarele:

Noi am ales și alegem primar și consilieri locali pentru a ne gestiona și gospodări în condiții bune averea, pentru dezvoltarea localității și ridicarea nivelului de viață a locuitorilor.

 Pentru ceea ce faccei pe care i-am ales, noi îi plătim din banii noștri.

Și din moment ce îi plătim pentru ceea ce fac, noi avem datoria și dreptul legal să-i controlăm, când dorim, pentru că ei sunt la dispoziția noastră, nu noi la dispoziția lor.

Aceasta trebuie să o înțeleagă toplițenii, și să nu le fie frică să meargă la primar cu probleme de competența lui.

Aceasta este informarea la zi a cetățeanului în concepția primarului PLATON STELU?!

 

VASILE GOTEA
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.