Dacă pentru unii se poate, pentru alții de ce nu? Drumul DJ 127A

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Am mai scris și în trecut despre acest drum, DJ 127A, foarte important atât pentru locuitorii din partea de nord a județului, cât și pentru cei care caută o alternativă viabilă la Pasul Creanga sau Cheile Bicazului.

Pentru a vedea stadiul concret al lucrărilor, am solicitat Consiliilor Județene Neamț și Harghita  (partea de jos a materialului), o situație a execuției lucrărilor pentru drumul care leagă cele două județe pe o rută mult mai scurtă.

La județul Neamț treaba e clară: În răspunsul din 31.10.2023 se preciza că… lucrările sunt executate în proporție de 90% din distanța rutieră totală de 14 km, urmând să se finalizeze lucrări la elementele de siguranță rutieră, respectiv stratul de uzură pe o porțiune redusă, termenul estimat de finalizare fiind 15.11.2023.

Din centrul comunei Bicazul Ardelean sunt 14 km până la limita cu județul Harghita. Ultima etapă a constat în lățire de la 3 la 8 metri, 6 poduri și 18 podețe pe sector din DJ127A 5+000 – 10+400 Toșorog – limită județ Harghita, în valoare de 33 milioane lei cu TVA.

La județul Harghita, situația e un ”pic” altfel: ..este în curs de elaborare documentația tehnico-economică în vederea modernizării  tronsonului de drum (5 km) aflat pe teritoriul județului Harghita…După finalizarea proiectării, intenționăm să ne consultăm cu omologii din cadrul Consiliului Județean Neamț și cu reprezentanții guvernului pentru a obține susținere în vederea asigurării finanțării construirii drumului, finalizarea sectorului aferent județului Harghita fiind un angajament al nostru și față de cei din Neamț...

Tot de la CJ Harghita aflăm că proiectul nu a primit finanțare nici prin programul PNDL, nici prin programul ”Anghel Saligny”, dar că ..avem speranța că reprezentanții naționali și județeni ai PSD și PNL vor înțelege că trebuie să aducă o contribuție mai consistentă în sprijinul zonei

Interesante explicațiile date de conducerea CJHR, cum că instituția încearcă de fapt din răsputeri să realizeze investiția, dar se lovește de  statul român care nu a preluat drumul județean pentru a-l moderniza și de reprezentanții PSD și PNL din județ, care ”trebuie să aducă o contribuție mai consistentă în sprijinul zonei …dacă și-o doresc mai mult decât demonstrativ”,  dar și extrem de puerile, iar exprimarea ”singurul care se mai zbate pentru a derula investiții în această zonă este CJ” este una cel puțin nefericită.

Pe de altă parte, sursele nostre ne spun că au fost bani alocați acestui drum de când au fost alocați și în județul Neamț doar că la nivelul CJ Harghita banii au fost cheltuiți pe altceva în speranța că vor mai veni alții și nu au mai venit.

Noi ne aducem aminte că am mai scris despre sectorul de drum dintre localitățile Sânmartin și Valea Uzului, recent reabilitat, care deservește în fapt o comunitate (cătunul Csinod) cu circa 50 de locuințe și câțiva locuitori, care nici nu figurează oficial ca așezare rurală, fiind integrată administrativ la satul Eghersec (comuna Ciucsângeorgiu), dar și despre drumul care leagă satele Nădejdea și Livezi (comuna Mihăileni), care deservește 600 de locuitori, (printre care și mulți copii) și care arată ca acum 200 de ani.

Având această comparație și aducându-ne aminte despre modul în care CJ distribuie banii către locuitorii din nordul județului, credem că și cei 5 km din DJ 127A ar fi putut fi modernizați acum mult timp.

Ar implica doar un pic de voință și empatie din partea conducerii Consiliului Județean Harghita pentru că din exterior pare că se pot rezolva problemele de infrastructură doar în anumite locuri.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy