Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Dacian Cioloș, propune soluții concrete pentru problemele din Harghita și Covasna

Joi, 14 martie, fostul prim-ministru Dacian Cioloș a anuntat la Miercurea Ciuc planurile electorale ale Alianței USR-PLUS pentru alegerile europarlamentare. 

Politicianul a fost ultima dată, oficial, în Harghita, în luna octombrie 2018, când strângea semnături pentru inițiativa „Oameni noi în politică“. Atunci, Cioloș a stat de vorbă cu operatorii economici din regiune, tinerii antreprenori şi producătorii locali despre pagubele făcute de urși, dar și despre schimbările pe care oamenii doresc să le vadă în localitate. Prezența lui Dacian Cioloș în Harghita nu a fost pe placul președintelui Consiliului Județean, Borboly Csaba, dat fiind faptul că maghiari au o simpatie pentru Cioloș și văd în acest om o alternativă la actuala clasă politică.

Vizita de ieri a avut în esență același scop și, politicianul a declarat că, deși au fost adunate cele 200.000 de semnături necesare, consideră important să intre în continuare în contact direct cu localnicii din Harghita și Covasna.

Referitor la județele Harghita și Covasna, politicianul a subliniat că: cele două județe se confruntă cu probleme specifice similare.”

Conform președintelui Plus, Dacian Cioloș aceste probleme din păcate sunt monitorizate doar în perioadele de campanie electorală. Cioloș este conștient de faptul că acesta este motivul pentru care majoritatea populației din cele două județe, nu mai este sigură că statul român este cu adevărat atent la problemele din această regiune.” Dacian Cioloș vrea să schimbe acest lucru și propune pentru Parlamentul European din mai, Alianța USR-PLUS 2020. De asemenea, intenționează să se afle printre primele trei formațiuni politice majore din țară.

Prin vizitele sale, dorește să afle problemele celor două județe, pentru că este cu adevărat interesat să rezolve problemele regiunii, nu doar la nivel de discuție. Potrivit președintelui PLUS, scopul lor nu este exclusiv câștigarea alegerilor, ci și să ofere o alternativă la dezvoltarea reală a României.

Soluția sa principală pentru județul Harghita,  este de a încuraja investițiile și dezvoltarea infrastructurii este esențială pentru acest lucru. În acest sens a declarat că: Autostrada Iași-Târgu Mureș joacă un rol vital, si care este susținută pe deplin și tratată ca o prioritate, deoarece construcția autostrazii va conferi un atu puternic regiunii.”

Tot ieri, la Miercurea Ciuc, Dacian Cioloș a răspuns întrebărilor jurnaliștilor despre relația româno-maghiară și despre autonomie: Dacă privim problemele regiunii, exclusiv din punctual de vedere al identității, limbii și culturii, nu vom putea vedea o imagine reală. Aceste aspecte trebuie discutate în contextul dezvoltării economice, deoarece sărăcia, investițiile și lipsa locurilor de muncă nu se vor soluționa prin abordarea problemelor etnice, mai ales dacă acestea sunt tratate într-un mod unilateral”

În opinia lui Cioloș: „Problemele celor două județe pot fi rezolvate numai dacă se vor rezolva în mod egal problemele maghiarilor și ale românilor, care în multe cazuri sunt aceleași. Prin urmare, nu autonomia este soluția la problemele regiunii, ci dezvoltarea economica și îmbunătățirea nivelului de trai. Pentru asta însă, trebuie create condițiile necesare.

Președintele PLUS a transmis cu ocazia 15 martie, și un mesaj maghiarilor din România. Dacian Cioloș a salutat comunitatea maghiara din România, care a are o „sărbătoare importantă” pe 15 martie, și le-a dorit să sărbătorească evenimentul în spiritul inițial declarat al Revoluției din 1848-1849. El crede că cei care au declanșat revoluția în spiritul libertății, egalității și fraternității ar fi vrut ca aceste concepte să fie definite pentru eternitate.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.