Descoperirea secolului în Harghita! Vestigii dacice în așa-zisul Ținut Secuiesc

0

Articol disponibil în: Magyar Română

dacic harghitaSoarta și arheologia au dat zilele trecute o lovitură grea celor care susțin ideea de autonomie a așa-zisului Ținut Secuiesc bazându-se pe date care exclud românii din istoria arealului geografic din zona Harghitei.

Mai multe vestigii dacice, datând de aproximativ 2000 de ani, printre care cel mai important un Torques dacic, au fost descoperite în Harghita în localitatea Siculeni. Aceste descoperiri zdruncină din rădăcini teoria descălecării maghiarilor pe aceste meleaguri și închide gurile multor extremiști.

65Din păcate, totuși, se pare că unii au înnebunit din cauza acestei descoperiri și sunt preocupați acum de cum să blocheze deschiderea unui șantier arheologic în zonă și de cum să țină cât mai ascunsă această descoperite. Noroc că cei care au găsit vestigiul și autoritățile locale din Siculeni au predat artefactele la Direcția Județeana de Cultura Harghita unde directorul Bakos László, a inregistrat descoperirea conform legii.

Vom urmări cu mult interes dacă autoritățile din Harghita vor aloca resursele necesare pentru crearea unui sit arheologic și căutarea altor vestigii în zona unde a fost descoperit torques-ul dacic sau dacă extremiștii maghiari vor avea puterea necesară să blocheze orice cercetare arheologică pe această temă.

vestigiu-predare2

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy