Despre furtul de lemn din Harghita (necenzurat)

0

Articol disponibil în: Română

Revenim pe un subiect despre care am scris doar doar parțial deoarece informațiile primite au fost cenzurate de autoritățile din Harghita pentru a nu deranja probabil pe cineva.
Iată comunicatul necenzurat:

ACȚIUNI PENTRU PROTEJAREA FONDULUI SILVIC

Asigurarea integrităţii fondului forestier reprezintă o prioritate pentru Poliţia Română, polițiștii desfășurând permanent activități pentru prevenirea şi combaterea delictelor silvice.

În ultimele trei săptămâni, în urma neregulilor constate de polițiști, mai multe societăți de prelucrare și comercialzare a lemnului au fost sancționate contravențional, fiind confiscați aproape 500 m.c. de material lemnos.

În perioada 7 – 28 iunie 2018, Poliția Română a continuat acțiunile pentru protejarea fondului silvic și pentru verificarea respectării legislației de operatorii economici din domeniu.

În perioada 27-28 iunie a.c., polițiștii din Harghita au finalizat activitățile de control pe linie silvică în zona Bilbor, ca urmare a perchezițiilor domiciliare efectuate la data de 21 mai 2018, într-un dosar penal aflat în intrumentarea Serviciului de Investigare a Criminalității Economice.

Polițiștii Biroului Combaterea Delictelor Silvice și ai Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratul Județean Harghita, în cooperare cu specialiști silvici din cadrul Gărzii Forestiere Brașov, au desfășurat acțiuni pe linie silvică, fiind definitivate controale la trei societăți comerciale cu obiect de activitate în domeniul silvic.

Astfel, la data de 27 iunie 2018, în urma stabilirii stocurilor scriptice la o societate comercială din Bilbor și a comparării acestora cu stocurile faptice, a rezultat că un volum de 76,06 m.c. de lemn rotund esență rășinoase și 53,85 m.c. de cherestea esență rășinoase sunt deținute fără documente de proveniență.

Astfel, a fost dispusă confiscarea faptică a 76,06 m.c. de lemn rotund esență rășinoase și 53,85 m.c. de cherestea esență rășinoase, în valoare de 61.299,78 lei, precum și sancționarea contravențională a firmei, cu amendă de 10.000 de lei.

În continuare, urmează a fi efectuate verificări cu privire la avizele de însoțire a materialului lemnos aparținând firmei în cauză, prin care s-au expediat materiale lemnoase în perioada 21 aprilie 2017-21 mai 2018, care nu au fost înscrise în registru de intrare/ieșire a materialelor lemnoase.

La data de 28 iunie 2018, în urma finalizării controlului efectuat la o firmă din Bilbor, ca urmare a inventarierii materialului lemnos din depozit și determinarea stocurilor scriptice, s-a stabilit faptul că 117,45 m.c. de material lemnos (36,63 m.c. lemn rotund rășinoase, 32.98 m.c. lemn lucru fag, 5,77 m.c. lemn foc salcie, 38,27 m.c. lemn foc fag, 2,59 m.c. lemn lucru mesteacăn și 1,21 m.c. lemn lucru paltin) au fost expediați fără a fi întocmite avize de însoțire.

Astfel, a fost dispusă confiscare valorică a 177,45 m.c. de material lemnos, în valoare de 28.452,57 lei, precum și sancționarea contravențională a firmei, cu amendă de 10.000 de lei.

La data de 28 iunie 2018, în urma stabilirii stocurilor scriptice la o societate din Bilbor și a comparării acestora cu stocurile faptice, a rezultat că 9 m.c. lemn de foc esență rășinoase și 29,94 m.c. cherestea de esență rășinoase sunt deținute fără documente de proveniență.

Astfel, au fost confiscate faptic cele 38,94 m.c. de material lemnos, în valoare de 20.963 de lei, fiind sancționată contravențional firma, cu amendă de 6.000 de lei.

De asemenea, societatea a mai fost sancționată contravențional cu amendă de 5.000 de lei, pentru neînscrierea în registrul de intrare/ieșire a unui aviz de însoțire.

La data de 7 iunie 2018, orele 20:20, polițiștii Biroului Combatearea Delictelor Silvice – Inspectoratul de Poliție Județean Suceava, împreună cu specialiști ai Gărzii Forestiere Suceava, au depistat pe D.N. 2E, în localitatea Spătărești, județul Suceava, un ansamblu rutier format din cap tractor și semiremorca, condus de un bărbat din localitatea Frumosu, județul Suceava.

Cel în cauză transporta 63,61 m.c. de cherestea de rășinoase, pentru care a prezentat un aviz de însoțire secundar emis, la data de 6 iunie 2018, de o societate din Vatra Moldoviței, sat Paltinu, județul Suceava, aviz în care era consemnată data și ora plecării transportului, respectiv 6 iunie 2018, ora 17:46.

Existând suspiciuni cu privire la legalitatea transportului, având în vedere timpul scurs de la data și ora plecării până la data și ora depistării în trafic, materialul lemnos transportat a fost reținut în vederea stabilirii provenienței, fiind depozitat la sediul Ocolului Silvic Râșca.

La data de 8 iunie 2018, în urma verificărilor specifice efectuate, s-a demonstrat repetabilitatea transportului cherestelei în baza aceluiași aviz de însoțire, în sensul că la data de 6 iunie, orele 18:39:24, după 53 minute față de momentul plecării din localitatea Vatra Moldoviței, semiremorca a circulat pe D.N. 17, din direcția Frasin-Gura Humorului, contrar celor declarate în scris la momentul opririi de către conducătorul auto, precum că nu a mai efectuat transportul ca urmare a unei defecțiuni tehnice apărute pe raza comunei Frumosu, județul Suceava.

De asemenea, în urma inventarierii materialului lemnos transportat, s-a constatat faptul că nici cheresteaua existentă în semiremorca nu corespunde cu cea din avizul de însoțire amintit, fiind cu 0,22 m.c. mai puțin în auto față de cea consemnată în aviz.

În cauză, emitentul avizului de însoțire care este și transportator, societatea din Vatra Moldoviței, a fost sancționat contravențional cu amendă de 5.000 de lei, fiind confiscați cei 63,61 m.c. de cherestea de rășinoase, care a fost depozitată la sediul Ocolul Silvic Râșca.

La data de 7 iunie 2018, polițiștii Biroului Combatrea Delictelor Silvice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Buzău au controlat activitatea a două firme din Nereju, județul Vrancea și punctele de lucru din oborul municipiului Buzău, stabilind că, în luna mai a anului curent, au vândut 61 m.c. de cherestea din specii de rășinoase, fără avize de însoțire a materialului lemnos.

În cauză, s-a procedat la sancționarea cu amendă de 5.000 de lei pentru fiecare agent economic și la confiscarea valorică a celor 61 m.c. de cherestea, în cuantum de 41.700 de lei.

La data de 7 iunie 2018, polițiștii Serviciului Ordine Publică Alba – Biroul de Combatere a Delictelor Silvice și polițiști din cadrul Poliției Baia de Arieș, în colaborare cu specialiști silvici din cadrul Gărzii Forestiere Cluj și Direcției Silvice Alba, au organizat un control pe raza localității Mușca, comuna Lupșa, județul Alba, la o societate comercială.

În urma verificărilor efectuate, s-a constatat că administratorul societății a expediat fără documente legale de proveniență 73,65 m.c. de lemn rotund de esență rășinoase pentru construcții, în valoare de 12.650,6 lei.

Firma a fost sancționată contravențional cu amendă de 10.000 de lei, fiind luată măsura complementară de confiscare valorică a 73,65 m.c. de material lemnos.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy