Doliu în lumea muzicii românești. Victor Socaciu a trecut la cele veșnice

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Cântărețul Victor Socaciu a decedat luni, 27 decembrie 2021, a anunțat familia sa. El avea 68 de ani și suferea de mai multe probleme medicale.

Anunțul făcut pe Facebook de către fiica sa, Ana-Maria Socaciu:

O inimă mare a încetat să mai bată. Un suflet nobil s-a ridicat la cer.
Anunțăm cu nemărginită durere stingerea din viață a celui care a fost soț, tată, bunic, un artist de geniu și un simbol al dragostei de neam: Victor Socaciu. Dumnezeu să-l primească în Împărația Sa alături de cei drepţi!”.

Și Marina Almășan, fosta soție a cântărețului, a anunțat pe Facebook decesul acestuia:

Îi sunt alături fiului meu, Victor, într-un moment greu al vieții sale. Pierderea părintelui înseamnă, pentru un copil, pierderea uneia din cele două aripi, pe care le primim fiecare , la venirea pe lume. Îi vor și NE vor rămâne amintirile frumoase ale familiei noastre, îmbrăcate în cântecele sale nemuritoare, care vor continua să-i bucure pe cei ce i-au prețuit muzica. Drum lin , spre stele, Victor Socaciu, unde îți doresc să-ți găsești pacea și liniștea.
Fiul nostru, Victor Socaciu , va continua să-ți poarte numele. Și, dacă aici, pe pământ, te-au îndepărtat de el, poate de acolo, de sus, îi vei veghea mersul prin viață, alături de mine, de aici , de pe pământ…”.

Victor Socaciu, fost realizator de televiziune, parlamentar și diplomat. S-a născut în 14 ianuarie 1953, la Braşov.

A început să cânte cu grupul Zodiac, când se afla încă în şcoală. În 1974, a debutat în Cenaclul Flacăra, iar anul următor, la radio, cu piesa „Nălucile amintirilor”, apoi, în 1976, la televiziune, cu „Oltule”. Debutul discografic a venit în 1981 – „Roata”. Acestuia i-au urmat 12 albume şi compilaţii.
A compus muzică pentru spectacole de teatru, iar din 1991, a pus bazele concursului folk „Om Bun”

A participat în mai multe rânduri la festivaluri, a susținut turnee, a realizat și produs emisiuni. A fost parlamentar, diplomat, iar în 2002, Ministerul Culturii i-a oferit premiul de onoare pentru întreaga activitate în slujba cântecului românesc.

Preşedintele României Ion Iliescu i-a conferit lui Victor Socaciu, pe 10 decembrie 2004, Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler, „pentru contribuţiile deosebite în activitatea artistică şi culturală din ţara noastră, pentru promovarea civilizaţiei şi istoriei româneşti”.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy