Două comune din Harghita, cadastrate în proporție de sută la sută

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) HARGHITA a încheiat contracte de finanțare a lucrărilor de înregistrare sistematică a *imobilelor pe **sectoare cadastrale cu 45 de unități administrativ-teritoriale (UAT) din cele 55 eligibile. Dintre acestea, 42 de localități au semnat contracte de prestări servicii de înregistrare sistematică a imobilelor, în valoare totală de 5.253.419,96 de lei.
Lucrările de cadastru general sunt gratuite pentru cetățeni și se desfășoară în cadrul Programului național de cadastru și carte funciară (PNCCF).

Contractele de prestări servicii prevăd înregistrarea în sistemul integrat de cadastru și carte funciară a proprietăților din 264 de sectoare cadastrale, care însumează  28.043 de imobile și o suprafață totală de 30.518 de hectare.

Deschiderea cărților funciare este gratuită pentru cetățeni, fondurile necesare fiind asigurate din veniturile proprii ale Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), prin OCPI Harghita.

ANCPI va efectua plățile către primării după deschiderea cărților funciare aferente imobilelor recepționate.

În cadrul celei de-a IX-a etape de finanțare a fost dublată suma pe care o poate primi fiecare UAT eligibil pentru înregistrarea proprietăților în sistemul integrat de cadastru și carte funciară, de la 160.000 de lei, la 320.000 de lei.

În prezent, din totalul de 67 de UAT-uri din județul Harghita, au fost cadastrate în proporție de sută la sută două comune (Remetea și Sâncrăieni), iar în alte 55 de localități se desfășoară lucrări de înregistrare sistematică a imobilelor în cadrul PNCCF, atât la nivel de UAT, cât și pe sectoare cadastrale.

PNCCF are drept scop înregistrarea, gratuită pentru cetățeni, a tuturor imobilelor (terenuri, clădiri) din România în Sistemul integrat de cadastru și carte funciară. Programul este finanțat din veniturile proprii ale ANCPI – peste patru miliarde de lei, din fonduri externe obținute prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020 – aproximativ 313 milioane de euro, dar și din bugetul local al primăriilor.

Mai multe informații referitoare la PNCCF sunt disponibile pe pagina web  a ANCPI, www.ancpi.ro.

 

* Prin imobil se înțelege terenul, cu sau fără construcții, de pe teritoriul unei unități administrativ-teritoriale, aparținând unuia sau mai multor proprietari, care se identifică printr-un număr cadastral unic.

**Sectorul cadastral este unitatea de suprafață, delimitată de elemente liniare stabile în timp – șosele, ape, canale, diguri, căi ferate etc.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy