Duminică, 14 martie – Lăsatul Secului de brânză pentru Postul Sfintelor Paști

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Lăsatul Secului este sărbătoarea care marchează ultima zi când se mai poate mânca de dulce, înainte de a începe unul dintre cele patru mari posturi rânduite de Biserica Ortodoxă (Postul Naşterii Domnului, Postul Sfintelor Paşti, Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel şi Postul Adormirii Maicii Domnului).

Singurul post care are două Lăsatul Secului este cel al Sfintelor Paști, cunoscut și sub numele de Postul cel Mare. Primul Lăsatul Secului este pentru carne și se ține în Duminica Înfricoșatei Judecăți (7 martie) , iar celălalt este pentru ouă, peste și lactate și se ține în Duminica Izgonirii din Rai a lui Adam (14 martie).

În toate zonele rurale din ţară Lăsatul Secului de Paşti joacă un rol extrem de important.

Lăsatul Secului de Paşti păstrează tradiţii specifice începutului unui an agrar, sărbatorit odată cu echinocţiul de primăvară.

Această sărbătoare marchează şi acel moment de cumpănă dintre noul an agrar şi cel vechi. În funcţie de această sărbătoare sunt ţinute si obiceiurile şi datinile locului. Acestea se împart în doua categorii: sărbatori care au loc înaintea de Lăsatul Secului în „Săptămâna Nebunilor” şi obiceiuri care se ţin în săptămâna „Caii lui Sântoader”.

În această duminică, toată familia se aşează la masă şi trebuie să mănânce pe săturate, pentru că de acum încolo nu se va mai putea mânca „de dulce”. În trecut, în această zi se ţineau cele mai mari şezători. Tinerii se adunau la o casă din sat, iar fetele aduceau gogoşi şi plăcinte calde. Era ultima noapte în care se mai puteau distra, până la Paşti. În unele zone, sărbătoarea se asemăna cu Revelionul, se juca mult, se mânca şi se bea din abundenţă, şi purta nume specifice diferitelor zone: Priveghi, Alimori, La Zăpostit, Hodăiţe, Refenele, Opaiţ.

De mâine, oamenii trebuie să se gândească mai mult la curăţirea trupului, pentru a da aripi sufletului.

Postul înseamnă exerciţiu de voinţă, dobândirea autocontrolului, înălţarea treptată a spiritului întru îndumnezeire.

Postul Paștelui începe oficial luni, 15 martie și se încheie sâmbătă, 1 mai.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy