Ședinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Harghita a avut loc la sediul fabricii de bere „Csíki Sör” din Sânsimion

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Consiliul Județean Harghita s-a reunit luni, 12 iunie, în ședință extraordinară, locația aleasă fiind sediul Fabricii de Bere Csiki Sör din Sânsimion.

Borboly Csaba, președintele CJ Harghita, a apreciat importanța investiției din punct de vedere economic și turistic: “Proiectul de la Sânsimion, din punct de vedere al dezvoltării economiei și turismului, se află pe harta locațiilor de interes. Oferta de festivaluri de vară conține foarte multe evenimente, a venit așadar timpul să alocăm o atenție mai mare domeniului economic pentru a fi vizibil impactul asupra comunității”.

Caracterul de urgență al ședinței l-a constituit rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2023, pentru investiții la Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc și modificarea bugetului Agenției de Dezvoltare Județeană Harghita.

Pe ordinea de zi s-au aflat și alocările din cota de 6% impozit pe venit, astfel, comunei Sânsimion i-a fost alocată suma de 500 mii lei pentru reabilitare si modernizare caselor de cultură din satele Sânsimion și Cetățuia, comunei Atid, 150 mii lei pentru reabilitarea cabinetului medical din comuna Atid și 100.000 lei pentru reabilitare cămin cultural Cușmed.

Comunei Satu Mare i-a fost aprobată repartizarea sumei de 250 mii lei pentru construirea centrului PSI care va rezolva problema depozitării utilajelor mari, a autospecialelor şi a echipamentelor specifice, comunei Ocland, 100 mii lei, pentru reparații drumuri de exploatare agricolă, scopul investiției fiind modernizarea infrastructurii rutiere agricole pentru accesul facil al populației la terenurile agricole aflate în proprietate, și 150 mii lei pentru reparații la clădirea Remiza PSI Ocland.

Comunei Vărșag i-a fost alocată suma de 300 mii lei pentru izolarea exterioară, zugrăvirea și vopsirea interioară a grădiniței.

Comunei Praid i-a fost alocată suma de 750 mii lei pentru modernizarea unor străzi din localitățile Ocna de Jos și Ocna de Sus, comunei Zetea, fiindu-i alocate 280 mii lei pentru „DALI – Modernizarea unor drumuri de exploatare agricolă din comuna Zetea”, 350 mii lei pentru achiziționarea unor terenuri, și 170 mii lei pentru extindere rețea electrică în Cartierul Tinerilor Sub Cetate, iar comunei Ciucsângeorgiu, 200 mii lei pentru achiziționarea unui utilaj mobil pentru situații de urgență.

De asemenea, consiliul a aprobat contractarea unui credit prin Trezorerie necesar cofinanțării proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeană și pentru continuarea investițiilor pe drumurile județene aflate în execuție, Borboly Csaba apreciind că aceste investiții nu trebuie lăsate fără resurse.
Totodată, în cadrul ședinței, a fost aprobată depunerea cererii de finanțare și implementarea proiectului cu titlul „Achiziționarea de microbuze verzi pentru elevii din județul Harghita” de către Consiliul Județean Harghita, în parteneriat cu UAT-urile din județ, în cadrul Programului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), de care vor beneficia mai ales localitățile defavorizate și aflate la distanță, pentru care accesul la școală este dificil. Localitățile au fost alese pe baza studiilor realizate de Banca Mondială și APIA în privința zonelor defavorizate, montane. În acest sens, Biro Barna Botond, vicepreședintele CJ Harghita, a informat consilierii cu privire tipurile de autobuze ce urmează a fi achiziționate, menționând că data limită de încărcare a proiectului este 13 iunie, solicitând în acest sens sprijinul localităților pentru care se depune această cerere.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy