Epidemie de Rujeolă în Harghita

0

Articol disponibil în: Română

Mai multe focare de Rujeolă au apărut în Harghita, cu precădere în comunitățile de rromi. O boală de pe lista bolilor sărăciei, Rujeola poate duce la complicații medicale fatale, dar cu toate acestea populația se pare că nu este chiar corect informată, încercându-se diminuarea gravității situației probabil pentru ca oamenii să nu se panicheze.
Nu este prima oară când autoritățile decid în numele oamenilor și se cred Dumnezeu alegând ele cum trebuie să reacționeze populația, lucru deloc corect. Fiecare persoană trebuie să fie informată corect și mai ales complet și fiecare să decidă pentru sine dacă se panichează sau nu.
Așadar, opinia noastră este că epidemia de Rujeolă ar trebui luată foarte în serios de populație, dar mai ales de cei care se joacă de-a asistența socială în Harghita. În primul rând aceștia ar trebui scoși la raport alături de cei de la DSP și întrebați când au făcut ei ultimele activități de prevenire și educare în cadrul comunităților de rromi unde vedem că sunt cu precădere astfel de focare de epidemii. Poate ar fi cazul ca cineva să mai și prevină real, nu doar formal, nu doar să combatem.

Dar, pentru că vorbeam de o informare completă a cetățenilor, iată și punctul de vedere al DSP Harghita.

Am înțeles că a fost o problemă cu un început de epidemie de rujeolă. Puteți să ne dați mai multe detalii?
Nu este început de epidemie, în toată țara sunt focare de epidemie. În județul Harghita , de la sfârșitul anului trecut, începutul anului acesta, avem cazuri de rujeolă dar din fericire nu atât de multe ca în alte județe. Sunt două focare momentan, unul la Șumuleu și unul la Odorheiu Secuiesc. În total, de la începutul anului, din totalul de aproximativ 6500 de cazuri câte sunt acum pe plan național, la noi au fost 65 de cazuri, deci nici 1%.
În comunitățile școlare, în cele de romi sau ce fel de comunități?
Este vorba de comunitatea de romi. Este vorba de copii nevaccinați din neglijența părinților, fiind vorba de comunități care trăiesc o viață semi-nomadă. Migrează, ba azi sunt în jud Brașov, ba sunt în jud Timiș, ba sunt în jud Cluj, deci nu știi niciodată numărul exact al copiilor care sunt duși de părinți. Deci nu sunt neînsoțiți, dar au acest stil de viață. Prin acest stil de viață, ei migrează cu tot cu virusuri.
Noi am intervenit în focar, am vaccinat, deci nu este nici un pericol deosebit, din fericire nu suntem la nivel național , dar sperăm nici să nu ajungem. Totuși, toți copii nevaccinați sunt expuși pericolului, de aceea, mereu când vorbim cu presa atragem atenția asupra importanței vaccinării și toți care, dintr-un motiv sau altul, că au avut o contraindicație temporară, că au omis din vreun motiv, că au fost în străinătate și nu au fost prezenți când trebuiau vaccinați copii, le recomand să meargă la medicul de familie și să îi vaccineze cât mai repede, fiind singura apărare împotriva bolii.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy