,,EPISTOLA” LUI PLATON CĂTRE TOPLIȚENI

0

Articol disponibil în: Română

Primarul municipiului Toplița, Platon Stelu, după modelul unei scrisori expediată clujenilor de primarul Emil Boc, în luna aprilie a acestui an, a expediat și el o ,,epistolă” către toplițani, mai mult sau mai puțin oficială, scrisă sub antetul Primăriei municipiului Toplița, fără nici un număr de înregistrare, semnată și ștampilată, prin care, împreună cu ,,echipa Primăriei” mulțumește contribuabililor care l-au (re) ales pentru încredere și pentru faptul că oamenii și-au plătit taxele și impozitele locale pentru anul 2018, prin care au ,,contribuit la constituirea bugetului orașului nostru.”

Că oamenii și-au plătit taxele și impozitele locale este corect!

Numai că această epistolă, destul de enigmatică, de neprevăzută și neavenită, care urmărește un scop foarte bine definit al primarului toplițean,  a creat adevărată  panică multor toplițeni, pentru că a fost însoțită de două documente, neinspirat plasate, respectiv, de o ,,Înștiințare de Plată” și o ,,Decizie de Impunere”,  pentru stabilirea impozitelor/taxelor datorate de persoane fizice, care amintește obligațiile de plată față de bugetul local al Municipiului Toplița, pentru anul 2019?! (Ori, mai corect, înștiințarea și Decizia au fost însoțite de ,,epistola” primarului.)

Și ca meniul preluat de primarul toplițean de la Cluj Napoca să fie și mai ,,gustos” pentru toplițeni, această Decizie de Impunere mai conține și o amenințare cu penalități?!

Conform legislației în vigoare, Înștiințarea de plată este  un act premergător executării silite, care se  transmite celor care nu și-au plătit obligațiile la bugetul local!

Numai că, în luna aprilie 2019, când toplițenii au găsit în cutia poștală plicul cu cele două documente, însoțite de epistola primarului, marea majoritate aveau impozitele și taxele locale plătite pentru întregul an 2019.

Unii dintre locuitorii Topliței, care și-au plătit taxele și impozitele locale pe întregul an 2019, la primirea plicului, se plimbau de la unii la alții cu cele trei ,,hârtii primite de la Primărie, neștiind ce s-a întâmplat deși ei și-au făcut datoria față de stat.

Oamenii, după o sperietură ca-n filmele de groază, pentru notificările primite, vă dați seama, au apreciat la ,,maxim” zbaterile supraomenești ale edilului toplițean în slujba și pentru binele locuitorilor acestui municipiu.

În epistolă, primarul Topliței a prezentat un număr de 19 realizări (proiecte)  din 1918 și începerea altora, pe care nimeni, altcineva, înafară de el, nu le putea realiza?!

 

Ar fi trebuit, spre deliciul cititorilor, să analizăm, cu simț de răspundere aceste mărețe realizări, lăsând la o parte ,,spitalul electoral”, dar spațiul nu ne permite. Poate cu altă ocazie pentru că este ce comenta despre fiecare în parte.

Marea majoritate au multe pete negre legate de, proiect, termene de execuție, firmele care au executat lucrările, nemaivorbind de  calitate etc.

 

Numai că, așa cum este obișnuit, Platon Stelu nu are simțul echilibrului și al respectului, când este vorba despre un scop personal, pentru că dacă avea așa ceva pentru adresanți, arăta și ,,realizările” negative din banii toplițenilor, care nu sunt puține  și ieftine, risipă făcută din ,,bugetul orașului nostru”, care se ridică la sume destul de consistente și care sunt  poate mai importante decât realizările arătate, pentru că sunt bani din buzunarul toplițenilor, care trebuiau gospodăriți în folosul urbei?!

Poate era mult mai corect ca primarul toplițean, pe lângă realizări, și viitoare realizări, să informeze pe toplițeni și despre:

  • Câte procese sunt pe rol, la diferite instanțe în care Unitatea Administrativ Teritorială Municipiul Toplița, reprezentată de primar este parte, arătând și cine se face vinovat și răspunzător de existența acestora și câți bani se cheltuie cu aceste procese, din bugetul local (buzunarele toplițenilor)?!;
  • Câți bani a cheltuit, în total, cu forajul ape termale- telemetrie zona Banffy ( studii, execuție), investiție finanțată de la bugetul local, care s-a făcut degeaba, urmând să fie închisă, constatându-se de instanțe judecătorești, că forajul a fost făcut ilegal și trebuie să fie închis.

Cât costă închiderea forajului și la cât se ridică cheltuielile de judecată cu acest proces ?

  • Situația ,,Parcului Centenar”, care a rămas doar la nivelul unui vis ambițios și ,,patriotic”, dar nu frumos al primarului toplițean, cu mult comentata inscripție ,,I love Toplița” și mica scenă construită, care pare a fi copia unui eșafod din evul mediu (Platformă construită în pieţe publice, pe care erau executaţi condamnaţii la moarte ), la care îi mai lipsește doar ,,spânzurătoarea”. Aici mai există un bust al regelui Ferdinand, aruncat la întâmplare în interiorul Parcului, fără nici o inscripție,”?! – cheltuieli din bugetul local pentru care primarul a mulțumit toplițenilor, și care din declarațiile acestuia, mai nou ar fi legat mai mult de unele tratate internaționale, post UNIRE nu de Centenarul Unirii (2018), proiect care se va încheia, poate, în ,,Centenar + 1 sau + 2 sau chiar +3”!?- investiție destul de costisitoare din bugetul local, care este nefinalizată la această oră, și după cum decurg lucrările în octombrie 2019, aceasta fiind o adevărată mutilare a Parcului Central al municipiului Toplița…?!
  • De ce taxa pentru salubritate pentru anul 2019, la unii toplițeni, este mult mai mare decât impozitul pe clădiri, terenuri sau unele mijloace de transport?!
  • De ce firma de construcții S.C.Betasil SRL, care a executat cu foarte mari și multe deficiențe, ce reies din zecile de reclamații ale beneficiarilor, izolațiile termice la 3 blocuri de locuințe, la care s-a semnat recepția la terminarea lucrărilor a obligat , printr-o sentință civilă executorie a Tribunalului Harghita, a câștigat, ca în termen de 30 de zile de la comunicare, UAT Municipiul Toplița să-i plătească 660. 438,11 lei, reprezentând diferență de preț, 3.497.665 lei, reprezentând penalități de întârziere calculate până la 02.12.2018 și 3.586 lei , cu titlu de cheltuieli de judecată!?.

În acest caz Municipiul Toplița a făcut o cerere în anulare ce constituie obiectul altui dosar ?!. Vom reveni la această cerere în anulare și la rezultatele finale într-un material separat.

 

  • Care este situația cu Parohia greco-catolică din Toplița, căreia, conform unei sentințe definitive a Tribunalului Harghita, Comisia Locală pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Asupra Terenurilor Toplița, reprezentată prin Primar, împreună cu Comisia Județeană pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privată Asupra Terenurilor, Harghita, trebuie să-i plătească penalități de întârziere de 1000 lei/zi, începând cu data de 24 septembrie 2014, până la executarea obligației prevăzută în titlul executoriu din Decizia civilă definitivă, plus cheltuieli de judecată!?.

Nici la această oră situația nu este clarificată?!

  • Care este situația proceselor din 6 dosare rezultate din vânzări de terenuri?!
  • Care este situația cu microhidrocentralele pentru care s-a vândut teren?!

Mai sunt și alte ,,realizări” pe care, de data aceasta, nu le mai amintesc.

 

Interesant de știut este dacă acești bani și alții, aruncați în vânt din buzunarul toplițenilor, de alesul lor de la cine se recuperează?!

 

VASILE GOTEA

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy