Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Evaluarea activităților desfășurate de IPJ Harghita, anul 2022

Activitatea desfășurată de Inspectoratul de Poliție Județean Harghita a avut ca obiectiv, în anul 2022, desfășurarea activităților legate de dispunerea măsurilor necesare, utile pentru menținerea situației operative din județul Harghita, prin asigurarea unui climat de ordine și siguranță în comunitate.

Prin activitatea desfășurată zilnic, Inspectoratul de Poliție Județean  Harghita și-a adus contribuția la siguranța cetăţeanului.

Obiectivele principale ale Inspectoratului de Poliție Județean Harghita, pe parcursul anului trecut, au fost legate de creșterea gradului de siguranță și încredere a cetățenilor prin protejarea persoanei, a patrimoniului, siguranța rutieră, dar și siguranța din mediul stradal, prevenirea și combaterea infracțiunilor transfrontaliere, a infracționalității organizate, dar și destructurarea unor astfel de grupări, legalitatea activităților desfășurate în mediul de afaceri prin combaterea evaziunii fiscale, a contrabandei, a corupției, combaterea infracțiunilor ce vizează achizițiile publice, prevenirea evenimentelor negative din proximitatea sau chiar din unitățile de  învățământ, dar și prevenirea faptelor de natură contravențională sau penală săvârșite împotriva animalelor.

La finalul anului 2022, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Harghita, gradul de ocupare  al funcțiilor era de 75,80%.

 

PREVENIREA ȘI COMBATEREA CRIMINALITĂȚII

EVOLUȚIA FENOMENULUI INFRACȚIONAL ÎN ANUL 2022

În anul 2022, au fost sesizate 5.088 de fapte penale, dintre care 292 de fapte economico-financiare, 2.631 judiciare, acestea reprezentând ponderea cea mai mare din totalul infracțiunilor sesizate și 2.165 de fapte de altă natură.

Este de remarcat că în perioada anilor 2018-2022, infracționalitatea sesizată a cunoscut un trend constant, care nu a fost marcat de evoluții bruște.

În aceeași perioadă, au fost soluționate 3.042 de infracțiuni, dintre care 114 infracțiuni economico-financiare, 1.881 judiciare și 1.047 de fapte de altă natură.

Infracţionalitatea judiciară a înregistrat o creștere, faţă de anul 2021, cu 7,56%, reprezentând 51,71%  din totalul infracțiunilor sesizate, înregistrându-se o creștere de 2,33%  la infracțiunile de furt.

Infracțiunile contra persoanei reprezintă 43,79% din totalul faptelor sesizate, cu 6,19%  mai mult față de anul 2021.

De asemenea, au fost înregistrate 934 de infracțiuni de loviri sau alte violențe, înregistrându-se o creștere de 9,21% a faptelor de acest gen, față de anul trecut.

În ceea ce privește infracțiunile de violență intrafamilială, în anul 2022 au fost sesizate 549 de  fapte, 314 dintre acestea fiind loviri sau alte violențe, 111 fapte de amenințare și 60 de abandon de familie.

Pentru gestionarea situațiilor de violență domestică semnalate, în anul 2022, au fost emise 176 de ordine de protecție provizorii, iar 77 dintre acestea au fost transformate în ordine de protecție în urma hotărârilor instanțelor de judecată.

Pe un trend ascendent, în cursul anului 2022, înregistrând o creștere cu 4,7 %, se află infracţiunile contra patrimoniului, fiind sesizate 1.581 de fapte. Ca pondere, acestea reprezintă 31,7 % din totalul infracţiunilor sesizate.

CRIMINALITATEA TRANSFRONTALIERĂ

La nivelul unității noastre, s-a cooperat la nivel internaţional cu instituţii cu atribuţii similare, îndeosebi cu ale statelor membre ale Uniunii Europene cât şi cu alte instituţii şi organizaţii internaționale abilitate. Activitatea a fost concentrată pe asigurarea disponibilităţii şi continuităţii schimbului de informaţii, precum şi pe îmbunătăţirea timpilor de răspuns şi a calităţii datelor şi informaţiilor primite sau transmise de la, sau către partenerii de cooperare interni şi externi, prin intermediul canalelor de cooperare poliţienească internaţională: Biroul Național INTERPOL, Unitatea Națională EUROPOL, Serviciul SIRENE, Punctul Național Focal, punctele de contact de la frontiera de stat, atașați de afaceri interne și ofițeri de legătură.

 

INFRACȚIONALITATEA LA REGIMUL ARMELOR, EXPLOZIVILOR ŞI SUBSTANŢELOR PERICULOASE

În anul 2022, au fost sesizate 48 de infracţiuni  de nerespectare a regimului armelor și munițiilor, dintre care 1 pentru uzul de armă fără drept, 12 infracțiuni privind nedepunerea armelor în termen de 30 zile de la expirarea permisului de armă și o infracțiune pentru nerespectarea regimului materiilor explozive.

În  44 de dosare penale s-a dispus continuarea urmăririi penale faţă de persoane.

În urma acțiunilor punctuale efectuate, au fost ridicate, în vederea confiscării, arme, muniții și articole pirotehnice, provenite din infracțiuni, astfel: 31 de arme letale, 36 de arme de foc neletale supuse autorizării, 8 piese componente arme de foc letale/neletale supuse autorizării, 1.709 de bucăți de muniții letale și 271 de bucăți muniții neletale, de diferite calibre, 49 de kilograme de articole pirotehnice, din categoriile II, III și IV, 205 litri de deșeuri periculoase, 24 de kilograme de produse pentru protecția plantelor devenite deșeuri și 8.000 de deșeuri de tip V.S.U. (vehicule scoase din uz).

În cursul perioadei analizate, nu s-au înregistrat evenimente negative grave ca urmare a utilizării articolelor pirotehnice sau a substanţelor periculoase.

COMBATEREA CRIMINALITĂŢII ECONOMICO-FINANCIARE

În sectorul economico-financiar, la nivel județean, au fost sesizate 170 de fapte, fiind înregistrate 21 de infracțiuni de evaziune fiscală, 56 de infracțiuni de serviciu și 24 de infracțiuni prevăzute de Codul Fiscal.

De asemenea, au fost soluţionate 210 dosare penale, au fost întocmite 8 rechizitorii și au fost încheiate 2 acorduri de recunoaștere a vinovăției.

Valoarea prejudiciului recuperat, în dosare penale, este de 1.693.293 de lei, iar valoarea măsurilor asigurătorii aplicate, în dosarele penale, este de 54.794.615 lei. În perioada anului 2022, au fost aplicate 167 de sancţiuni contravenționale, în cuantum total de 311.000 de lei.

Ca urmare a celor 18 acțiuni de amploare desfășurate în anul 2022, au fost efectuate 18 percheziții domiciliare, au fost puse în aplicare 9 mandate de aducere, s-au dispus măsuri preventive față de 5 persoane, iar în cadrul a 3 acțiuni de prindere în flagrant delict au fost descoperite, în urma activităților operative, 13 infracțiuni.

În urma acțiunilor punctuale desfășurate de polițiștii din cadrul inspectoratului de Poliție Județean Harghita, au fost indisponibilizați/confiscați 885,7 litri băuturi alcoolice, 27.158 de lei, 87 de mc. material lemnos, 32 de  bunuri de consum alimentar, 720 de articole de îmbrăcăminte și încălțăminte neconforme, 728 de produse de agrement, 197,77 de  kg. de tutun și 22 de produse cosmetice, telefoane, laptopuri, unități centrale, înscrisuri, documente contabile, un dispozitiv de confecționat țigări și unul de mărunțit tutun.

ORDINE ŞI SIGURANŢĂ PUBLICĂ

Pentru asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică au fost desfășurate activități menite să prevină și să combată fenomenul infracțional. Astfel, dintre cele 5.117 intervenții la evenimente, 4.247 au fost solicitări înregistrate prin S.N.U.A.U.112, ponderea cea mai mare fiind înregistrată în mediul urban.

Au fost efectuate, în anul 2022, 1.425 de controale, au fost aplanate 377 de stări conflictuale, 446 de petiții, scrisori și reclamații au fost rezolvate, a fost asigurată participarea la măsuri de ordine cu ocazia adunărilor publice în 173 de cazuri.

De asemenea, au fost efectuate  901 controale și verificări la sistemele de pază, au fost puse în aplicare 505 mandate de aducere, au fost desfășurate 323 de verificări la deținătorii de arme, 194 de verificări pe linia evidenței militare, 2 razii și 942 de alte acțiuni.

Nu au fost semnalate/sesizate situații de risc în planul ordinii și siguranței publice, în anul 2021.

Pentru asigurarea climatului de ordine și siguranţă publică, pe lângă activităţile curente şi participarea la evenimentele majore au fost desfăşurate numeroase activităţi menite să prevină și să combată fenomenul infracțional.

În cursul anului 2022, au avut loc 5.117 intervenții la evenimentele semnalate poliției, dintre care 4.247 au fost semnalate prin intermediul S.N.U.A.U. 112.

În ceea ce privește criminalitatea stradală, la nivelul judeţului Harghita, în cursul anului 2022, au fost sesizate 371 de infracţiuni stradale, ceea ce reprezintă o scădere cu 5,12%  faţă de anul 2021.

Volumul infracţiunilor stradale sesizate este de 113 infracţiuni/100.000 locuitori, situându-se sub media naţională  cu 352 infracţiuni/100.000 locuitori, fapt ce denotă un grad ridicat de siguranţă al cetăţeanului aflat în stradă.

Ponderea cea mai însemnată a infracțiunilor stradale o dețin lovirile sau alte violențe, ceea ce înseamnă 44,74 %  din totalul faptelor sesizate.

Biroul de Combatere a Delictelor Silvice, în colaborare cu Inspectoratul de Jandarmi Harghita, Garda Forestieră Brașov, Direcția Silvică Harghita, Garda de Mediu Harghita, Biroul Vamal Harghita și Direcția Regională Antifraudă Fiscală Sibiu, în cadrul planului comun de acțiune „SCUTUL PĂDURII”,  au executat 389 de controale în urma cărora au fost constatate 151 de infracțiuni, au fost aplicate 169 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 238.000 de lei și au fost confiscați  1.221,10 mc. de material lemnos, în valoare de 323.120 de lei.

SIGURANȚĂ ȘCOLARĂ

Începând cu luna martie a anului 2022, polițiștii din cadrul Biroului Siguranță Școlară au reluat și intensificat activitățile cu caracter informativ, educativ și preventiv precum și de identificare a riscurilor și vulnerabilităților privind integritatea tinerilor. Astfel, au fost verificate 418 unități de învățământ, au fost desfășurate 207 activități preventive și 9 acțiuni punctuale pentru combaterea absenteismului școlar, au fost sesizate 49 de fapte penale, iar pe perioada vacanțelor au fost desfășurate activități preventive în 35 de locații.

Totodată, în contextul acțiunilor de prevenire a traficului și consumului de substanțe interzise, au fost derulate 67 activități preventive, din care 34 în unitățile de învățământ și 33 în taberele școlare, la care au participat, în total, 3.187 de persoane,  din care 2.772  de minori și 415 adulți.

PROTECȚIA ANIMALELOR

În anul 2022, Biroul pentru Protecția Animalelor, prin intermediul polițiștilor specializați pe această linie de muncă au desfășurat 29 de activități de verificare/control, au fost aplicate 316 sancțiuni contravenționale, în cuantum de 53.400 de lei, au fost sesizate 35 de fapte penale, 15 deținători ai câinilor periculoși sau agresivi au fost luați în evidențe și au fost emise 13 ordine de plasare a animalelor în adăpost.

PREVENIREA CRIMINALITĂȚII  

În baza celor trei programe naționale de prevenire a criminalității, polițiștii din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, au organizat acțiuni pentru prevenirea infracțiunilor contra patrimoniului, au desfășurat 61 de activități, beneficiari fiind 3.015 persoane. În programul acțiunii pentru prevenirea criminalității informatice, a fost organizată 1 campanie, 85 de activități, având 2.135 de beneficiari, iar în cadrul celor pentru  prevenirea victimizării minorilor au fost desfășurate 7 campanii, 277 de activități și au beneficiat 13.004 persoane, iar pentru prevenirea violenței domestice au fost desfășurate 24 de activități cu 665 de beneficiari.

În vederea prevenirii consumului și traficului de substanțe interzise, au fost organizate și desfășurate 132 activități de prevenire a consumului și traficului  de droguri, din care 121 în mediul urban și 11 în mediul rural. La acestea au participat au participat, în total,  5.759 de persoane, din care 3.591 minori și 2.168 majori.

SIGURANȚĂ RUTIERĂ

În cursul anului 2022, în  județul Harghita, au fost semnalate 100 de accidente grave, în urma cărora 19 persoane au decedat, 88 au fost rănite grav și 42 au fost rănite ușor.

În aceeași perioadă, au fost sesizate 390 de  accidente ușoare, în urma cărora 522 de persoane au fost rănite ușor.

Ca urmare a evaluării principalelor cauze generatoare ale accidentelor grave, printre cele mai frecvente sunt abaterile săvârșite de bicicliști, fiind înregistrate 22 de accidente, în urma cărora au fost rănite grav 19 persoane, urmate de abaterile comise de pietoni, în urma cărora 6 persoane au decedat și 5 au fost rănite grav, înregistrându-se 10 astfel de evenimente. În categoria principalelor cauze, generatoare de accidente, se numără și neadaptarea vitezei la condițiile de drum, fiind înregistrate 16 accidente în urma cărora 4 persoane au decedat și 14 au fost rănite grav.

Pe parcursul anului 2022, polițiștii rutieri au desfășurat 1.286 de acțiuni, dintre care 247 în colaborare cu alte structuri de poliție sau alte instituții, fiind constatate 741 de infracțiuni, dintre care 280 la regimul circulației. Astfel, au fost aplicate 14.267 de sancțiuni contravenționale, dintre acestea 14.007 sancțiuni fiind aplicate la regimul privind circulația pe drumurile publice și 260 pentru alte abateri.

Totodată, pentru nerespectarea prevederilor unor  acte normative, au fost aplicate 7.462 de sancțiuni contravenționale pentru viteză, 1.280 de sancțiuni contravenționale pentru nepurtarea centurii de siguranță, 433 de sancțiuni contravenționale pentru staționarea/oprirea  neregulamentară.

Pentru abaterile constatate au fost au fost reținute 1.762 de permise de conducere, 517 pentru viteză, 341 pentru efectuarea neregulamentară a manevrei de depășire, 159 pentru conducerea vehiculelor sub influența alcoolului și 745 pentru alte abateri, dar au fost reținute și 924 de certificate de înmatriculare.

CONCLUZII

Pe tot parcursul anului 2022, siguranța cetățeanului a fost prioritatea polițiștilor din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Harghita, aceștia acționând, în mod constant, alături de celelalte forțe angrenate în îndeplinirea obiectivului general de creştere a gradului de siguranţă şi protecţie pentru cetăţeni, prin protejarea persoanei, protejarea patrimoniului şi siguranţa stradală.

Nu au fost semnalate/sesizate evenimente/incidente cu impact asupra climatului de normalitate civică și de natură a afecta încrederea cetățenilor și a comunităților locale în capacitatea unității de a gestiona situațiile de risc din competență.

Situațiile de risc semnalate pe raza de competență, în cursul anului 2022, au fost gestionate prin implicarea corespunzătoare a factorilor decizionali, angrenarea de resurse suficiente, coordonarea optimă a acestora și relaționarea activă cu structurile ierarhic superioare și structurile județene de cooperare/colaborare și de asemenea, nu au fost semnalate/sesizate fapte, inclusiv de ultraj, care să afecteze viața și integritatea corporală a personalului unității.

Obiectivele generale ale Inspectoratului de Poliție Județean Harghita pentru anul 2023 sunt  legate de creșterea prezenței fizice a forțelor de ordine publică, pentru îmbunătățirea unor legături și interacțiuni permanente cu membrii comunității, structurile și instituțiile publice în vederea prevenirii și combaterii fenomenului infracțional, creșterea nivelului de siguranță școlară, prevenirea delincvenței juvenile, combaterea violenței domestice, combaterea infracțiunilor de mediu, eficientizarea acțiunilor de combatere a infracționalității în domeniul silvic, patrimoniului cinegetic și piscicol, a infracțiunilor săvârșite în mediul online, precum și combaterea infracționalității cu grad ridicat de impact emoțional și psihologic.

În anul 2023, vor fi intensificate activitățile de educație rutieră, în vederea respectării regulilor de circulație și asigurarea unui nivel ridicat de siguranță pe drumurile publice, vor fi efectuate verificări pentru stabilirea legalității funcționării operatorilor economici din județul Harghita, va continua procesul de dezvoltare instituțională prin operaționalizarea structurilor în domeniul siguranței școlare, protecției animalelor și intensificarea activităților de pregătire profesională continuă, în vederea profesionalizării personalului, pregătirea de personal specializat care să își desfășoare activitatea în derularea proiectelor/programelor de finanțare cu fonduri nerambursabile, precum și cooperarea permanentă cu structurile și instituțiile publice cu atribuții în prevenirea și combaterea fenomenului infracțional.

 

 

 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.