Evenimentul de închidere de an al Spitalului Județean de Urgență Miercurea Ciuc

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Foto: CJ Harghita

43.708 pacienți internați în acest an la Miercurea Ciuc

 

Nu numai munca este importantă, ci și consemnarea rezultatelor – s-a arătat la evenimentul festiv de închidere de an al Spitalului Județean de Urgență Miercurea Ciuc, organizat în data de 19 decembrie 2019 la Sala de ședință a Consiliului Județean Harghita. În loc de cuvinte de deschidere, le începutul evenimentului invitații au răspuns la întrebări legate de spitalul care funcționează în subordinea Consiliului Județean Harghita.

Dr. Konrád Judit, managerul spitalului a apreciat, anul 2019 a fost nu numai un an greu ci și unul special, mai ales că în acest an instituția a primit 30,68 milioane lei de la Guvernul României. „Reprezentanții UDMR au sprijinit efortul spitalului și a consiliului județean și am beneficiat de o sumă fără precedent: am cheltuit aproape 23 de milioane lei pe echipamente noi și reparații” – a arătat managerul. Directorul spitalului și-a exprimat mulțumirile pentru munca depusă angajaților spitalului și celor de la Consiliul Județean Harghita.

Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita a amintit, acum zece ani dezvoltarea spitalului județean a avut mai mulți oponenți, decât sprijinitori. Azi însă sunt mai mulți cei care ajută la realizarea planurilor mărețe legate de spital. „Am trecut de partea cea mai grea. Avem un sistem funcțional, un plan de dezvoltare conceput de cei care lucrează în spital, iar consiliul județean nu are ședințe unde să nu fie măcar un punct pe ordinea de zi legat de spital. În ultimele două săptămâni de exemplu am semnat contracte pentru construirea celui de al cincilea clădire cu locuințe de serviciu pentru medici, pentru realizarea heliportului, dar și pentru a putea realiza clădirea nouă pentru secțiile de boli contagioase și pneumologie. Pentru Consiliul Județean Harghita nu a fost niciodată o întrebare sprijinirea spitalului și cred că în următorii ani putem realiza și planul ambițios de a avansa Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc la rang de clinică” – a declarat președintele Consiliului Județean Harghita.

„Cu toate că acest an s-a desfășurat mai mult centrat pe dezvoltări, investiții și buget, mottoul nostru rămâne același: totul pentru vindecarea pacienților” – a spus Zonda Erika, președintele Consiliului de Administrație a spitalului. Profesorul Lányi Szabolcs, membru al acestui consiliu a vorbit despre posibilitatea creării unui laborator de cercetare lângă spital, considerând, că deși ar fi foarte greu, acest scop poate fi realizat. Duda Tihamér, directorul Casei de Asigurări de Sănătate a Județului Harghita a apreciat avântul care se simte în munca spitalului și fără de care planurile nu pot fi realizate. Ar fi un succes foarte mare atingerea categoriei a 2-a pentru spitalul județean, iar acest lucru este realizabil în opinia lui în următorii doi ani. Senatorul UDMR Tánczos Barna a amintit, datorită situației politice de la începutul anului, UDMR a reușit să includă în buget suma din care apoi spitalul a reușit dezvoltări însemnate. A declarat, grupul parlamentar UDMR și-a depus amendamentele și pentru bugetul de anul viitor. Deputatul UMDR Korodi Attila a declarat, anul 2020 o să fie un an al alegerilor,  așadar nu crede că o să fie schimbări mari în politicile de domenii. Korodi Attila a arătat, trebuie inițiată cooperare instituțională între spitalele din județ. Tóth László, consulul general al Ungariei din Miercurea Ciuc a amintit, Guvernul Ungariei a sprijinit construirea unor locuințe de serviciu pentru medici în Miercurea Ciuc și sprijină și proiecte din centrul de dezvoltare timpurie și reabilitare din Sânmartin. Dr. Tar Gyöngyi, directorul Direcției de Sănătate Publică Harghita a considerat și ea că atingerea categoriei a 2-a nu este numai un scop îndepărtat pentru spital, ci și un proiect realizabil în viitorul apropiat.

La evenimentul de închidere de an conducerea spitalului și mai mulți medici șefi au prezentat în detaliu investițiile realizate și echipamentul primit. Au arătat, a însemnat un efort mare cheltuirea sumei primite, derularea procedurilor de achiziție, asamblarea, punerea în funcțiune a aparatelor primite. Aparatura nouă nu numai că asigură un act medical mai de calitate, dar și stimulează medicii la perfecționare profesională. Aparate roentgen mobil digital, aparate de ventilație mecanică, turn de laparoscopie, microscoape, litotritor și aparat CT performant, ecografe, Vitrectom – sunt câteva exemple din aparatura instalată. Medicii șefi de secție și-au prezentat și planurile pentru anul viitor, mai mulți au arătat că mai este nevoie de personal. Mai ales că numărul pacienților crește în continuu: până la mijlocul lunii decembrie Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc a avut 43 708 pacienți internați, din aceasta 18 190 de persoane au primit îngrijiri în cadrul spitalizării de zii. Dacă sunt adunate zilele de spitalizare a pacienților din acest an, ajungem la 140 de mii de zile – s-a subliniat la eveniment.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy