Explozie la un acumulator de trotinetă electrică, urmată de incendiu, într-un apartament din Bălan

0

Articol disponibil în: Magyar Română

O explozie urmată de un incendiu a avut loc în dimineața zilei de astăzi, într-un apartament situat la etajul III al unui bloc de locuințe din orașul Bălan. Incidentul a fost provocat de un acumulator de la o trotinetă electrică, care a explodat, generând un incendiu și degajări masive de fum.

La fața locului s-au deplasat de urgență un echipaj de pompieri din cadrul Punctului de Lucru Bălan, cu o autospecială de stingere, și o ambulanță SAJ.

În momentul producerii incidentului, în apartament se afla o singură persoană. Din fericire, aceasta nu a suferit răni, însă a fost evaluată medical de către echipajul SAJ prezent la locul intervenției pentru a se asigura că nu sunt efecte negative cauzate de inhalarea fumului sau de șocul suferit.

Pompierii au acționat rapid și eficient, reușind să lichideze incendiul în scurt timp.

sursa foto: ISU Harghita

******

 OFICIAL ISU Harghita – Explozie, urmată de incendiu, într-un apartament din Bălan

Astăzi, 10 iulie a.c., la ora 09.03, dispeceratul integrat ISU-SAJ a fost sesizat, prin Sistemul Unic 112, cu privire la producerea unei explozii, urmată de incendiu, la un apartament situat la etajul III al unui bloc de locuințe de pe strada 1 Decembrie din Bălan. La adresa indicată de apelantul numărului unic 112, au fost mobilizate de urgență, echipajul de pompieri al Punctului de Lucru Bălan și echipajul SAJ, constatându-se faptul că evenimentul s-a produs de la un acumulator al unei trotinete electrice lăsat sub tensiune. Pompierii militari au localizat și lichidat incendiul, ce se manifesta, cu degajări de fum, în camera de zi a apartamentului, în aproximativ 10 minute, împiedicând propagarea acestuia la camerele locuinței și salvând astfel bunurile proprietarilor. Pagubele au fost limitate la o canapea și circa 1 mp de parchet laminat. În momentul producerii evenimentului, în apartament se afla o singură persoană, un bărbat, care a suferit atac de panică și o ușoară intoxicație cu fum, fiind evaluat la fața locului de către echipajul medical, ulterior acesta refuzând transportul la spital.

Măsuri și recomandări pentru deținătorii de vehicule electrice pe două roți (trotinete, biciclete, scutere, skateboard etc.)

În ultimii 2 ani, la nivel european au fost semnalate o serie de evenimente în care, trotinetele electrice s-au aprins sau au explodat pe timpul încărcării acestora.

Întrucât, la nivelul județului Harghita, crește numărul deținătorilor unor astfel de vehicule electrice, pompierii militari harghiteni le recomandă respectarea unor măsuri de protecție și prevenire a situațiilor de urgență:

– respectați recomandările de exploatare ale producătorilor;

– se recomandă ca încărcarea acestora să fie efectuată, pe cât posibil, în spații deschise sau în spații sigure, la distanță de materialele combustibile;

– a se evita încărcarea acestora pe timpul nopții, în subsol sau garaje;

– respectați durata de încărcare recomandată de producător;

– urmăriți semnele de supraîncălzire; ele ar putea indica probleme tehnice cauzatoare de incendii sau de explozii;

– alocaţi încărcătorului o priză distinctă. În cazul în care uniţi mai multe aparate la o singură sursă, aceasta se poate încălzi, existând riscul producerii unui incendiu;

– nu utilizaţi cablurile electrice, prizele, aparatele electrice, întrupătoarele, dispozitivele de protecţie cu defecţiuni sau cu improvizaţii.

Dacă sesizați izbucnirea un incendiu în timpul încărcării, iar vehiculul este în interior, încercați să îl scoateți în aer liber. Dacă acest lucru nu este posibil, încercați să deconectați încărcătorul din priză și să deschideți ferestrele și geamurile. Este foarte important să vă îndepărtați de vehiculul electric, întrucât explozia acumulatorului degajă gaze toxice și provoacă vătămări fizice grave.

Nu încercați să stingeți focul produs de explozia acumulatorului! Puneți-vă în siguranță, sesizați imediat serviciul 112 și așteptați sosirea echipajelor de intervenție.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy