Extensia Universitară Gheorgheni: Concursul de Geografia Turismului „Csiky Dénes”, etapa a doua

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Vineri, 26 aprilie 2024, la Extensia Gheorgheni a Universității Babeș–Bolyai din Cluj-Napoca, a avut loc etapa a doua a celei de-a doua ediții a Concursului de geografia turismului „Csiky Dénes”, pentru elevii de liceu.

În prima etapă, desfășurată în perioada 9 februarie – 22 martie, s-au înscris 31 de echipe din județele Harghita, Covasna și Mureș. Ele au fost alcătuite din câte cinci elevi ce au avut de rezolvat o serie de subiecte din domeniile geografiei și turismului, primite prin email, cu tematică din cele trei județe, dar și unele subiecte creative, precum alegerea numelui și crearea unui logo al echipei. Dintre cele 31 de echipe înscrise, 27 au trimis rezolvarea subiectelor în timpul avut la dispoziție.

Conform clasamentului de la finalul primei etape și regulamentului concursului, în etapa a doua au intrat cinci echipe, toate din județul Harghita: câte două de la liceele tehnologice „Gábor Áron” din Vlăhița și „Sövér Elek” din Joseni și o echipă de la Liceul Tehnologic Corbu, una dintre câștigătoarele ediției anterioare. Această a doua etapă s-a desfășurat cu prezența celor cinci echipe la Extensia Universitară Gheorgheni, iar subiectele au constat atât din probe de concurs creative, precum prezentarea echipelor, a logo-ului ales, a zonei din care provin (proba I) și a unei scurte scenete de teatru cu temă turistică (proba a II-a), cât și dintr-o probă de întrebări scurte și rapide într-o aplicație de tip quiz și de completare a unei hărți mute, cu tematici din aceleași trei județe din care provin majoritatea studenților Extensiei (proba a III-a).

Cele trei probe au fost separate de momente în care studenții și absolvenții Extensiei Universitare Gheorgheni le-au prezentat elevilor aspecte ale vieții de student la instituția organizatoare, istoricul Extensiei Universitare Gheorgheni și al Parcului dendrologic  Grădina Csiky în care funcționează, informații despre municipiul Gheorgheni – sub forma unei prezentări a comunității armenilor din Gheorgheni –, elemente despre modul de utilizare a inteligenței artificiale pentru dezvoltarea personală, iar o echipă de absolvenți de la Salvamont Multisalva Gheorgheni a prezentat semnificația marcajelor turistice și condițiile în care turiștii pot urma traseele montane în siguranță.

La final, deși punctajele obținute au fost apropiate, s-au putut individualiza câștigătorii. Locul I și premiul constând într-un sejur de două nopți cu demipensiune, pentru șase persoane, la un hotel de patru stele din Băile Tușnad a fost câștigat de echipa „GPS” de la Liceul Tehnologic „Sövér Elek” din Joseni. Locul II și premiul constând într-o intrare pentru șase persoane la centrul wellness al unui hotel de patru stele din Băile Balvanyos a fost câștigat de echipa „Gyilkos kalandorok” (Aventurierii Lacului Roșu) de la același liceu, iar Locul III și premiul constând într-o intrare gratuită în Rezervația Lacul Sfânta Ana și o plimbare cu vaporașul electric pe lacul Sfânta Ana, pentru 6 persoane, a fost câștigat de echipa „Ökoépítők” (Constructorii Ecologiști) de la Liceul Tehnologic „Gábor Áron” din Vlăhița.

La final, organizatorii concursului și-au exprimat mulțumirea față de cunoștințele și calitățile creative ale elevilor și încrederea că acest concurs va continua cu ediții viitoare, sprijinit, ca și în acești doi ani, de antreprenori din domeniul turismului din zonă.

Lect. univ. dr. Adrian Niță

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy