Faceți cunoștință cu SIZ! Jandarmul canin, care salvează vieți

0

Articol disponibil în: Magyar Română

SIZ este colegul canin al jandarmilor montani. Cânele, de sex masculin, are aproape 4 ani de când a deschis ochii, pe 8 august 2014.

27657872_1925620297767401_5729557716818003747_nA fost preluat de către unitatea de jandarmi de la Centrul Chinologic „Aurel Greblea” Sibiu, în anul 2015, prin intermediul conductorul lui, cu care a și început predresajul.

Și prin joacă se formează o echipă! Plutonier major Marton Tihamer și Siz se antrenează mereu pentru a fi în măsură să ducă la bun sfârșit misiunile de căutare – salvare în mediul natural.

În ultimii 2 ani, cuplul conductor-câine s-a reîntors la centrul chinologic pentru a participa la cursul de dresaj cu specialitatea căutare-salvare în mediul natural. Pe parcursul stagiului, care a durat 4 luni (septembrie-decembrie), cuplul chinologic a fost monitorizat permanent de către instructorii centrului, progresele privind dresajul fiind evidente. Dacă la începutul stagiului, SIZ nu părea să aibă calitățile native necesare specialității sale, grație implicării și seriozității conductorului în procesul de instruire, câinele a avut o evoluție rapidă și substanțială. Pe timpul acestui curs câinele a participat efectiv la o misiune de căutare-salvare în mediul natural. La finalul cursului cuplul format din plutonier major Márton Tihamer și câinele SIZ a fost atestat cu calificativul „FOARTE BUN”, rezultat recunoscut și de către comandantul de detașament, subofițerul fiind propus pentru a fi recompensat de către comanda unității.

Echipajul chinologic are ca misiuni specifice căutarea și depistarea persoanelor dispărute ori rătăcite în zonele montane, fie ca urmare a unor accidente, calamități naturale, fie ca urmare a abaterii de la traseele turistice marcate, depistarea evadaților, dezertorilor ori a persoanelor care au săvârșit infracțiuni și se sustrag urmăririi penale sau executării pedepselor. La ora actuală, câinele este pregătit să intervină în caz de nevoie, fără a se întrerupe nici o clipă activitatea de dresaj.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy