Familiile care trăiesc în sărăcie profundă sunt sprijinite prin implicare atât la nivel local, cât și la Bruxelles

0

Articol disponibil în: Română

  • Workshop organizat în cadrul Săptămânii Europene a Regiunilor și Orașelor: #Fără tabuuri – Care este viitorul comunităților din UE aflate în sărăcie extremă ?

Atelierul intitulat #Fără tabuuri – Care este viitorul comunităților din UE aflate în sărăcie extremă?,  a cărui gazdă a fost Consiliul Județean Harghita, a avut loc săptămâna trecută, în format online.

În acest context, Consiliul Județean Harghita a mai organizat conferințe și workshop-uri cu experți și speakeri de renume.

Participanții la workshop-ul din acest an au fost: Borboly Csaba, gazda evenimentului, în calitate de președinte al Consiliului Județean Harghita și membru al Comitetului European al Regiunilor, Csák László, expert în politici UE, Korodi  Attila, primarul municipiului Miercurea Ciuc, András Lóránd, conducătorul Grupului de Lucru privind Sărăcia Profundă și manager de proiect, Vincze Lóránt, membru al Parlamentului European și președinte al Uniunii Federale a Naționalităților din Europa, Jari Andersson, președintele Consiliilor municipale din Finlanda, Tamás Kiss, cercetător la Institutul pentru Studierea Minorităților din România, Kari Attila, membru al Inspectoratului Școlar Județean Harghita și, nu în ultimul rând,  Rat Cristina și Vincze Enikő din partea Universității  „Babeș- Bolyai” din Cluj Napoca, România.

Săptămâna Europeană a Regiunilor și Orașelor și evenimentele din cadrul acesteia oferă un bun prilej de a atrage atenția factorilor de decizie europeni asupra faptului că perspectivele regiunilor și orașelor trebuie luate în considerare în procesul decizional al UE.

Workshop-ul  a fost organizat de Consiliul Județean Harghita și a atras atenția asupra unei teme centrale, sărăcia profundă, în special problemele comunităților de romi și soluțiile la această problemă. Scopul acestui atelier a fost acela de a aduna sugestii bazate pe experiențele părților interesate, însoțite de opiniile experților, prin intermediul cărora va fi elaborat un plan de acțiune eficient și integrat.

Csák László, moderatorul evenimentului, a subliniat că problema dezbătută este prezentă în toată Europa, deoarece există aproximativ 20 de milioane de persoane care trăiesc într-o sărăcie profundă în Uniunea Europeană.

Borboly Csaba, gazda evenimentului, a precizat că rolul autorităților regionale și locale în problema sărăciei profunde pare nesemnificativ, dar ele lucrează constant pentru a schimba acest lucru, deoarece abordarea de jos în sus și cooperarea comunitară este semnificativă și au putere.

La Consiliul Județean Harghita activăm pe următoarele programe și idei: Grupul nostru de lucru privind sărăcia profundă a fost înființat și oferim locuri de muncă cu ajutorul proiectului Dream Road. Dintre exemplele bune din județul Harghita, aș dori să subliniez crearea paginii web Sărăcia Profundă, locurile de muncă create la compania consiliului județean, Întreținere Drumuri Harghita și pastorala romilor care a fost înființată în regiunea Ciucul de Jos  în urmă cu un an” a conchis Borboly Csaba.

Potrivit primarului Korodi Attila, problema sărăciei profunde necesită o muncă cuprinzătoare.

Îi invit toți participanții să lucreze împreună, deoarece a existat o cooperare bună și strategică în ultimele luni. Cred că în următorii cincisprezece ani, exemplul Miercurea Ciuc va fi un model pentru toate așezările transilvănene. Este necesar să lucrăm împreună pentru a sprijini cât mai multe familii care trăiesc în sărăcie profundă, pentru că acest lucru este în interesul întregii comunități a orașului, pe măsură ce siguranța publică crește, sistemul de sănătate și rețeaua socială devin mai puternice”.

În discursul său, Vincze Lóránt, deputat în Parlamentul European și președinte al FUEN,  a evidențiat trei segmente importante ale Uniunii Europene: problema romilor, sărăcia copiilor și munca prost plătită.

Potrivit András Lóránd, Consiliul Județean Harghita se implică în incluziunea socială a comunităților care trăiesc în sărăcie profundă. În acest scop, a fost lansat și un grup de lucru pe sărăcia profundă, unul dintre scopurile acestuia fiind lansarea unor colaborări exemplare.

Jari Andersson, membru al Comitetului European al Regiunilor, recent raportor pentru Garanția europeană pentru copii,  a prezentat mai multe propuneri privind protecția copiilor, subliniind importanța autorităților locale și regionale în astfel de provocări.

Nivelul profesionist al acestui workshop a fost susținut prin intermediul unor studii și date concrete puse la dispoziție de cercetători în domeniul problemelor din educație și societate.

Toate acestea au contribuit la principalele concluzii ale evenimentului: trebuie adoptată o abordare de jos în sus și elaborarea mesajelor principale trebuie transmisă forurilor de decizie pentru a depăși provocările reale.

  • informații furnizate de Biroul de presă al Consiliului Județean Harghita

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy