Fermieri din Harghita finanțați de Ungaria. A început semnarea contractelor de subvenţionare

0

Articol disponibil în: Magyar Română

A început semnarea contractelor de subvenţionare cu câştigătorii proiectelor din cadrul Programului de Dezvoltare Economică din județele Harghita, Covasna și Mureș, finanţat de statul ungar, a informat Mónika Kozma, director executiv al Fundaţiei Pro Economica, coordonatorul programului, pentru agenţia ungară de presă MTI.

Potrivit directorului executiv, seria evenimentelor de semnare a documentelor cu aplicanţii la proiect pentru judeţul Harghita a fost lansată luni, la Ditrău. În judeţul Mureş lansarea semnării contractelor a avut loc joi, la Deda, iar cea din judeţul Covasna, vineri, la Bodoc. Acesta a adăugat că intenţionează să organizeze în 30 de localităţi evenimente pentru semnarea contractelor, câştigătorii proiectelor vor fi anunţaţi prin e-mail sau mesaje SMS despre locul unde urmează să se deplaseze pentru semnarea contractului.

Mónika Kozma a declarat că din 5.293 de cereri, 4.986 de solicitanţi vor primi subvenţie agricolă. 80% dintre beneficiari
sunt persoane fizice, iar 20% firme. Bugetul total al programului este de 19,9 miliarde de forinţi (59,62 milioane de euro). Fermierii din cele trei județe cu un aport propriu de 25% pot aplica la o subvenţie de până la 15.000 euro.

Potrivit directorului executiv, după semnarea contractului, beneficiarii au sarcina de a comanda echipamentul solicitat de la
furnizor, să achite aportul propriu, iar apoi să încarce pe platforma online a Fundaţiei cererea de plată către Fundaţie împreună cu documentele de achiziţie. Reprezentanţii Fundaţiei verifică documentele şi, dacă totul este corect, subvenţia este virată direct în contul furnizorului pentru achiziţionarea echipamentului selectat. Acesta a mai adăugat că, în cadrul contractului, fermierii pot înainta solicitările de plată până la data de 31 ianuarie 2020. Plăţile se derulează fără întrerupere şi vor fi finalizate până la sfârşitul lunii februarie.

Mónika Kozma a făcut referire şi la faptul că la Deda aşteaptă să încheie contracte cu un număr relativ mare de solicitanţi români. Aceştia au fost ajutaţi de primarul român din localitate pentru a obţine subvenţii din partea statului ungar. Singura cerinţă era ca formularele de solicitare să fie completate în limba maghiară. Pentru acest lucru, în general, au solicitat ajutorul unor specialişti maghiari din domeniul aplicaţiilor. La întrebarea agenţiei ungare de presă MTI, directorul executiv a declarat că Fundaţia nu ţine o evidenţă cu privire la naţionalitatea solicitanţilor, abia în momentul semnării contractului află dacă beneficiarul vorbeşte limba maghiară sau nu.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy