Festivalul Cinematografic FILMSZEREDA, ediția a 2-a

0

Articol disponibil în: Magyar Română

În a doua şi a treia săptămână a lunii septembrie, în viaţa culturală a oraşului, atât rolul principal, cât şi cel secundar va fi al cinematografiei. Aproape simultan cu instituţiile de învăţământ, îşi deschide porţile şi Festivalul Cinematografic al Ţinutului Secuiesc. În cadrul celei de a doua ediţii Filmszereda, cinefilii vor avea ocazia să vizioneze peste treizeci de filme în cinematograful „Csíki Mozi”, în perioada 11–22 septembrie.

Premergător deschiderii oficiale de joi, 13 septembrie, două zile vor servi deschiderii apetitului. În ziua -1 (11 septembrie) va fi prezentat filmul Szeretföld al regizorului Buvári Tamás, care a creat scenariul filmului pe baza romanului Laurei Iancu: Szeretföld. Însuşi titlul apare ca un joc de cuvinte, putând fi interpretat ca „pământ/tărâm iubitor”, ori ca şi „tărâmul/ţara Siretului”, pe valea Siretului aflându-se şi Arini, satul de baştină a autoarei. Eroii filmului sunt refugiaţi de război cazaţi într-un cămin muncitoresc din Ungaria. Aici, o asistentă socială le istoriseşte povestea tărâmului Szeretföld, care prinde viaţă prin cei prezenţi, prezentând efectele războiului asupra unei comunităţi restrânse. Este un film al vremurilor de război, împotriva războiului.

Szabó István 80

Ca o caracteristică a ediţiei din acest an, ziua zero aduce omagiu celebrului regizor Szabó István, deschizător de drumuri în cinematografia ungară şi europeană, distins cu premiul Oscar, cineastul împlinind 80 de ani. Cu ocazia aniversării, în program au fost incluse patru filme, creaţii ale anilor ’80, primul fiind cel intitulat Bizalom (Încrederea). Este un film despre o femeie şi un bărbat, pe care războiul îi aduce laolaltă, despărţiţi fiind de sfârşitul războiului. Film despre momente ale istoriei în care nesiguranţa şi neîncrederea indusă în individ e în măsură să îngrădească sentimentele curate, să otrăvească relaţiile interumane.

Distins cu un premiu Oscar, o nominalizare BAFTA, precum şi un premiu şi o nominalizare la Cannes, filmul Mephisto ne călăuzeşte în Germania anilor 1920-1930. Este povestea unui actor german care descoperă succesul şi binecuvântarea în popularitatea prestaţiei sale într-o piesă de teatru, iar cu acest succes îşi începe o carieră de neoprit tocmai atunci când Partidul Naţional Socalist ajunge la putere. Nu mai are nevoie de vechii prieteni, pe drumul gloriei îşi neagă trecutul, îşi trădează prietenii şi încetul cu încetul se închină puterii naziste.

Redl ezredes (Colonelul Redl) este tot un film de mare anvergură, la Cannes distins cu premiul juriului, la gala BAFTA ales cel mai bun film de limbă străină al anului 1986, şi nominalizat pentru Oscar şi Golden Globe. Istoriseşte viaţa şi tragedia unui fiu de sărman muncitor feroviar, care prin strădanie devine ofiţer, ajungând şeful serviciului de contrainformaţii a Monarhiei Austro-Ungare.

De asemenea, va putea fi vizionată şi Hanussen, a treia piesă a aşa-numitei „trilogii germane” a regizorului. Rănit la sfârşitul primului război mondial, după spitalizare, profitând de abilităţile sale de hipnotizor, se afirmă ca prezicător. La începutul anilor 1930 se mută la Berlin, fiind remarcat de partidul nazist în plină ascensiune, care profită de el, ca mai apoi să-l ucidă.

Remarcabile creaţii ungare

Trianon, revoluţia din ’56, epoca Rákosi şi perioada Kádár, ororile comise de soldaţii sovietici, internările, prigoana „chiaburilor”, colectivizarea forţată, trecutul de informator – toate subiecte despre care nu s-a vorbit deschis nici după schimbarea de regim. Motiv în plus pentru a acorda atenţie filmului Aurora Borealis al regizoarei Mészáros Márta, care prezintă o traumă istorică trecută sub tăcere, care îşi imprimă efectule până în prezent: secretele şi păcatele anilor ’50 se răsfrâng până şi pe a treia generaţie.

Tot rod al cinematografiei ungare din anul 2017 este şocanta dramă Budapest Noir a regizoarei Gárdos Éva. Derulându-se în tulburii ani ’30, pelicula urmăreşte cercetările unui reporter cinic şi blazat, care cercetează o crimă aparent uzuală, dar a cărei culise ascund legături nebănuite.

Tot din şirul filmelor maghiare face parte şi coproducţia slovaco-ungaro-cehă Out, regizată de Kristóf György, şi prezentată exclusiv în Transilvania, în ziua -1 a festivalului, în prezenţa regizorului.

Sublime producţii ale cinematografiei române

Alături de filmele de referinţă maghiare, producţiile cinematografiei contemporane româneşti reprezintă o felie semnificatică a festivalului Filmszereda. Un pas în urma serafimilor, debutul în lungmetraj al lui Daniel Sandu este considerat unul dintre cele mai bune filme al anului trecut. Indiscutabil, primul atu al peliculei este subiectul nemaiabordat în cinematografia, nici în literatura sau în presa românească – „culisele” unui seminar teologic. Pelicula ne prezintă povestea lui Gabriel, un adolescent care îşi doreşte să devină preot şi intră într-un seminar teologic ortodox. Iniţial încearcă să se adapteze mediului, dar în cele din urmă îşi dă seama că sistemul este complet corupt şi abuziv.

Alt film românesc de mare succes adus la festival este Soldaţii. Poveste din Ferentari. Este o relatare despre peripeţiile lui Adi, un antropolog de 40 de ani, părăsit de curând de iubita lui, care se mută în Ferentari pentru a documenta un doctorat despre manele.

Premergător lansării naţionale del al Bucureşti, planificată pentru 28 septembrie, publicul spectator din Miercurea Ciuc are ocazia să vizioneze filmul regizorului Radu Jude: Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari. „Titlul este un citat, de aceea e pus între ghilimele. Fraza a fost rostită în Consiliul de Miniştri, în vara lui 1941, de către domnul profesor Mihai Antonescu. Deşi nu este o invitaţie la dialog, fraza angajează în mod direct viitorul, aşa că am hotărât să îi oferim domnului profesor un răspuns, unul cinematografic. Un «arc peste timp», cum ar veni”, declară regizorul Radu Jude.
„Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, film ce a avut premiera mondială luna iulie a acestui an, în competiţia oficială a Festivalului de la Karlovy Vary, unde a obţinut Globul de Cristal pentru cel mai bun film, este elogiat de presa internaţională de specialitate, care îl consideră „un semnal de alarmă inteligent”, într-o perioadă în care populismul este în creştere, „un film în urma vizionării căruia eşti mai deştept, dar în mod semnificativ îngrozit”. Filmul spune povestea realizării unei reconstituiri istorice, a luptei de la Odessa din Al Doilea Război Mondial, pentru un spectacol de stradă.

Din succesele cinematografiei internaţionale

Anul acesta cinematografia internaţională va fi mai bine reprezentată la festival, urmând să se dedice câte o zi festivalului de la Berlin, celui de la Cannes, precum şi una filmelor nominalizate pentru Oscar. Astfel este prezentă drama romantica lansată în 2017 a regizorului chilian Sebastián Lelio, Una Mujer Fantástica, care în anul lansării a câştigat premiul pentru cel mai bun scenariu la Berlin, iar în 2018 Oscarul pentru cel mai bun film străin.

Aclamat minute în şir, în picioare de spectatori, şi distins cu Premiul juriului la Cannes în mai 2017, apoi nominalizat la Oscarul pentru Cel mai bun film străin 2018 şi la Globurile de Aur 2018, după Leviathan, în Nyeljubov (Loveless – Fără iubire), Andrey Zvyagintsev descrie încă o dată o umanitate brutală şi nemiloasă – fragilă, ruptă – în acest portret fără compromis al luptelor care se duc într-o familie în care nu există iubire.

Va fi prezentă la festival şi comedia dramatică lansată în 2017 Eu, Tonya, regizată de Craig Gillespie. Filmul, expunând viaţa şi cariera paninatoarei Tonya Harding, a câştigat cele mai importante distincţii acordate pentru rol secundar: BAFTA, Golden Globe, Screen Actors Guildot, şi Oscar.

Festivalul Cinematografic al Ţinutului Secuiesc – Filmszereda desfăşurat în organizarea Municipiului Miercurea Ciuc îşi aşteaptă spectatorii pe lângă cele înşirate, cu multe filme palpitante pentru fiecare categorie de vârstă. Vă sugerăm examinarea programului detaliat al festivalului pe pagina Facebook Filmszereda, sau pe pagina municipiului (www.miercureaciuc.ro/Oferta de programe).

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy