Fostul primar al oraşului spune că la Odorheiu Secuiesc, relaţiile dintre maghiari s-au deteriorat

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Foto: Ziar Harghita

Potrivit fostului primar al oraşului Odorheiu Secuiesc, Jenő Szász, la baza problemelor apărute în cursul înregistrării Partidului pentru Odorheiu Secuiesc, aflat în curs de înfiinţare, se află nişte situaţii în care noua conducere a oraşului „au fost mânaţi de nişte interese dificil de înţeles, dar care cu siguranţă că nu au fost în interesul maghiarilor”, scrie MTI.

Jenő Szász, care în prezent este preşedintele Institutului Naţional de Cercetări Strategice de la Budapesta, a declarat, prin telefon, pentru agenţia ungară de presă MTI, că încă de pe vremea când era primarul Odorheiului Secuiesc, a privit cooperarea dintre maghiari drept o chestiune de strategie naţională.

Acesta a reamintit că, între 2006 şi 2008, în timpul mandatului său, oraşul transilvănean a încheiat contracte cu două companii publice din Ungaria, pentru a asigura furnizare de încălzire, alimentare cu apă, iar mai târziu cu încă o companie pentru gestionarea deşeurilor, care ulterior a ajuns în proprietatea statului maghiar.

Jenő Szász, care între 2003 şi 2012 a ocupat funcţia de preşedinte al Partidului Civic Maghiar (PCM), a afirmat şi că beneficiarul acestor cooperări profesionale, apoi şi politice, care, în final a adus şi relaţii de oraşe înfrăţite, a fost oraşul Odorheiu Secuiesc în sine; datorită cooperării, în oraşul din Ţinutul Secuiesc au fost realizate investiţii în valoare de peste 20 de milioane de euro.

Jenő Szász a subliniat că Levente Zoltán Bunta, care l-a urmat în fotoliul de primar, a continuat aceste cooperări, însă actualul primar, Árpád Gálfi, le-a anulat.

Cu privire la decizia celui din urmă, Szász a spus că “acest pas a fost unul de neînţeles, fără motive raţionale”, iar în cele din urmă, “relaţiile dintre maghiari s-au deteriorat”.

Fostul primar din Odorheiu Secuiesc a mai punctat şi că nu îi sunt clare motivele care au stat la baza acestor decizii ale noii conduceri a oraşului, dar crede că acestea ar trebui analizate de o echipă de jurnalişti de investigaţie, întrucât, din punctul său de vedere, anularea unei cooperări care a funcţionat exemplar, “nu a fost în interesul maghiarilor”, în plus, ceea ce s-a întâmplat “a întors oraşul cu decenii în urmă”.

Situaţia a fost precedată de faptul că actualul primar din Odorheiu Secuiesc, Árpád Gálfi a scris, marţi, pe o pagină de socializare, că în procesul de înfiinţare al Partidul pentru Odorheiu Secuiesc aflat pe rolul Tribunalului Bucureşti a intervenit unul dintre politicienii PCM, care a acuzat noul partid, de separatism şi de susţinerea autonomiei, pentru a bloca în acest fel înregistrarea acestuia. Potrivit primarului, politicianul local care a subminat înregistrarea partidului este unul dintre executanţii “ordinelor” fostului primar Jenő Szász. În opinia lui Gálfi, Attila Koszta s-a înscris în PCM, alături de rudele şi prietenii săi, pentru a asigura majoritatea necesară pentru persoanele care nu îl doresc pe el în PCM, să îl poată îndepărta din partid.

În comunicatului pe care l-a emis marţi seara, PCM a anunţat că Attila Koszta fostului director al RDE Harghita, societatea care gestionează deşeurile din Odorheiu Secuiesc nu este membru al partidului şi s-a delimitat de acţiunile sale în instanţă.

Contactat de portalul Székelyhon.ro, Attila Koszta a declarat că a plecat din PCM în luna septembrie a anului trecut. A mai adăugat că a apelat la un avocat pentru formularea cererii de intervenţie şi că nici nu are cunoştinţă despre articolele de lege
la care se referă avocatul în cadrul cererii. În opinia sa, apariţia unui nou partid ar diviza şi ar induce în eroare oamenii în timpul alegerilor locale, şi că nu este nevoie ca maghiarii din Odorheiu Secuiesc să fie divizaţi.

În politica locală din Odorheiu Secuiesc tensiunile au apărut în luna iulie a anului trecut, când Árpád Gálfi, ales primar în calitate de candidat comun al PCM şi al Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), a fost acuzat, de către liderii PCM, de conducere autoritară şi destituit din funcţia sa politică şi exclus şi din partid.

În opinia lui Gálfi, furia liderilor PCM a fost provocată prin rezilierea contractelor de servicii pe care el le-a considerat ca fiind dezavantajoase pentru oraş, şi pe care le încheiase Jenő Szász, fostul primar al oraşului Odorheiu Secuiesc.

În luna decembrie a anului trecut, Árpád Gálfi şi susţinătorii săi au înregistrat Mişcarea cu Mâinile Curate pentru Odorheiu Secuiesc, iar la sfârşitul lunii ianuarie au solicitat înregistrarea Partidului pentru Odorheiu Secuiesc, la Tribunalul Bucureşti cu scopul, ca susţinătorii lui Árpád Gálfi să poată accede pe listele acestui partid în consiliul local.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy