Grădina Mariei din Şumuleu, distinsă cu un premiu special la competiția Entente Florale Europe
Articol disponibil în: Magyar Română
Juriul internațional al concursului Entente Florale Europe a acordat Grădinii Maria din Șumuleu Ciuc premiul special „Herbert Titz”, ca recunoaștere a îngrijirii plantelor medicinale și a implicării comunității. Primarul Korodi Attila și viceprimarul Bors Béla au înmânat marți, 17 septembrie, premiul special și diploma de onoare creatorilor Grădinii Maria.
„Cu ocazia evenimentului „Congresul Europassió” Grădina Maria a fost una dintre cele mai impresionante locații. Oaspeții internaționali au menționat și ei că acest loc are un farmec aparte. Acest farmec provine de la călugărul franciscan Böjte Csaba, și ne bucurăm să contribuim la deschiderea tot mai largă a grădinii, care este un loc ideal pentru reculegere” – a spus Korodi Attila.
Viceprimarul Bors Béla a subliniat: „Premiul special este una dintre cele mai prestigioase recunoașteri ale juriului, iar feedback-ul juriului sugerează că merită să implicăm și mai mult comunitatea orașului în îngrijirea plantelor medicinale, dar și în căutarea liniștii și rugăciunii.”
„Ion Căianu și colegii săi au cultivat și plante medicinale în grădina școlii. Când copiii noștri orfani și semi-orfani și-au găsit aici un adăpost, am decis că această frumoasă tradiție merită să fie continuată. Este bine ca copiii noștri să cunoască plantele medicinale, pentru ca atunci când se întorc acasă să știe că, deși pot fi cosite, fiecare fir valorează mai mult. Din acest gând s-a născut Grădina Maria” – a spus Böjte Csaba, călugăr franciscan și fondatorul Fundației Sfântul Francisc din Deva.
În grădină au fost create cincisprezece curți tematice, iar pentru îngrijirea lor sunt așteptate cu drag grupuri de elevi și locuitorii orașului care doresc liniște în fiecare zi a anului.
sursa foto: Primaria Miercurea Ciuc/ Facebook