Habitatul nu mai suportă o populație atât de mare de urși; o reglare numerică este absolut necesară

0

Articol disponibil în: Magyar Română

646x404Gestionarea populației de urși este o problemă foarte serioasă, dar și foarte controversată la ora actuală, iar o reglare numerică consider că este absolut necesară, pentru că relocarea urșilor nu este o soluție durabilă, susține directorul general al Regiei Naționale a Pădurilor (RNP) – Romsilva, Ciprian Pahonțu, într-un interviu acordat AGERPRES

„Gestionarea populației de urși este una foarte serioasă și foarte controversată la ora actuală. Știți că acele cote de intervenție s-au eliminat anul trecut. Nu știu dacă a fost o soluție bună sau care va fi soluția bună, dar, cu siguranță, populația de urs din România este foarte mare, habitatul lor s-a restrâns de-a lungul timpului și, cumva, numeric, această populație trebuie gestionată. Ministerul Mediului este cel care coordonează partea de carnivore mari și animale ocrotite, iar partea de vânătoare este gestionată de Ministerul Apelor și Pădurilor. În cazul urșilor, trebuie o analiză foarte serioasă a populației și o reglare numerică cred că este absolut necesară, pentru că habitatul nu cred că mai suportă, ca și substanță, o populație atât de mare de urși.”

Dacă se înmulțesc, înseamnă că trăiesc bine în pădurile României, au tot ce le trebuie…() Dar la un moment dat, dacă densitatea este depășită, ei vin și în zonele locuite, iar de multe ori greșește și populația pentru că îi hrănește. Vă dau exemplu: la Sinaia sunt câteva obiective, unde special le dau mâncare ca să vină turiștii. Cred că un studiu bine fundamentat și o decizie la nivel guvernamental va trebui luată pe tema populației urșilor, pentru că am văzut zilele acestea că erau în Brașov, pe stradă, în curțile oamenilor. Metoda, cel puțin de compromis în etapa aceasta, de relocare, nu cred că va putea funcționa, plus că sunt foarte scumpe aceste relocări. Relocarea se face de echipe specializate, cu niște costuri foarte mari.

Întrebat cum vede dezolvarea acestei probleme din punctul lui de vedere, ca specialist Ciprian Pahonțu a răspuns:  „O reglare numerică a efectivelor, care să genereze un echilibru între potențialul habitatului ursului și populație.”

 Ce populație de urs mai are România în prezent?  „Undeva între 6.500-7.000 este cifra, care, de-a lungul timpului, a fost bazată pe studii ale ICAS, ale Facultății de Silvicultură. Poate o evaluare mai exactă — văd că și ONG-urile se implică acum într-un potențial program de evaluare a efectivelor de urs. Ceva trebuie făcut. Nivelul optim al efectivelor de urs se calculează în funcție de potențialul de hrană, de adăpost, de densitate. Este o știință și la vânătoare, care se calculează efectiv pe baza bonității biotopului și efectivul optim de animale care pot trăi pe anumite suprafețe. Nu numai la urs, ci la toate speciile se face aceste calcul. La urs, însă, trebuie făcut ceva, pentru că sunt și accidente nefericite, în care oamenii sunt răniți, uciși, din păcate, gospodării distruse și așa mai departe și care, în mod normal, nu ar trebui să se întâmple. Din câte știu, va fi o întâlnire pe 14 iunie pe tema aceasta la Ministerul Mediului. Ei se ocupă de gestionarea animalelor ocrotite. La urs, lup, râs vorbim și aici de o cotă de intervenție, nu de recoltă, ca la celelalte specii de vânat. Deși nu sunt atât de vizibile și nu fac probleme precum ursul, pagubele sunt însemnate, atât din partea lupului, cât și a râsului. Noi, la carnivore mari, suntem campioni în Europa. Putem livra gratis, fără probleme, oriunde în Europa. Numai că europenii nu vor. Varianta relocării din Brașov în Harghita, de exemplu, nu este o soluție durabilă.”

Sursa : agerpres.ro

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy