Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Harghita: Paisprezece apeluri pentru alungarea urșilor, înregistrate în weekend

IJJ Harghita transmite că în ultimele 48 de ore au fost primite 14 apeluri prin intermediul SNUAU 112, prin care era semnalată prezența unor urși în localitățile Șimonești, Fitod, Corbu, Borsec, Băile Tușnad, Odorheiu Secuiesc și Lunca de Sus.

sursa foto: IJJ Harghita, zona Borsec

„Șase apeluri au fost înregistrate sâmbătă, 4 septembrie, primul la ora 01:18, prin care ne era semnalată prezența unui urs în apropierea caselor din comuna Șimonești. Patrula de jandarmerie trimisă acolo a procedat la îndepărtarea acestuia în afara zonelor locuite. La aproximativ 5 ore distanță a fost semnalată prezența ursului în apropierea satului Fitod, dar până la sosirea echipajului de jandarmerie, ursul a plecat singur, lăsând însă în urma sa pagube materiale.
Următoarele două apeluri au fost făcute din comuna Corbu, strada Valea Corbului, unul la ora 19:56, iar altul la ora 22:00, prin ambele fiindu-ne semnalată prezența unui urs la un măr din grădină unei case. Patrula de ordine publică, formată din jandarm și polițist, trimisă de fiecare dată la solicitare, nu a găsit animalul sălbatic acolo unde a fost semnalat.
Jandarmii harghiteni au mai fost solicitați de două ori în orașul Borsec și în orașul Băile Tușnad. Dacă la prima solicitare de la ora 20:04 nu a fost nevoie de intervenție, la al doilea apel de la ora 23:34, jandarmii au îndepărtat ursul din apropierea unei benzinării.
Duminică au fost înregistrate șapte apeluri de acest gen. Primul apel a fost făcut la ora 03:37, un urs făcându-și apariția în apropierea unui depozit din împrejurimea municipiului Odorheiu Secuiesc. Patrula de ordine publică, formată din jandarm și polițist a ajuns în scurt timp la fața locului, fiind nevoie de intervenția efectivă, pentru îndepărtarea animalului sălbatic.
A fost din nou semnalată prezența ursului pe strada Valea Corbului, din comuna Corbu, la ora 06:00, patrula de ordine publică, formată din jandarm și polițist îndepărtând ursul din curtea unde a fost semnalat. În același loc, tot o patrulă de ordine publică a intervenit la ora 22:44.
A fost primit la ora 18:56, din comuna Lunca de Sus un apel prin care era semnalată prezența a doi urși la un măr, aceștia plecând singuri până la sosirea echipajului de jandarmerie.
De asemenea, a fost nevoie de două intervenții ale jandarmilor pentru îndepărtarea a câte unui urs din orașul Borsec, în decurs de aproximativ o oră. Primul apel a fost făcut la ora 21:22, ursul fiind semnalat pe strada Cimitirului, iar apoi pe strada Stadionului.
Ultimul apel de duminică a fost făcut la ora 22:25, din orașul Băile Tușnad , fiind semnalată prezența unui urs pe o stradă din localitate. Patrula de jandarmerie a îndepărtat ursul în afara localității.
În această noapte la ora 00:25, ne-a fost semnalată prezența unui urs în orașul Borsec, dar patrula de jandarmerie nu a mai găsit animalul sălbatic nici acolo și nici în apropierea așezării umane.”, informează IJJ Harghita.

În toate cazurile, patrulele au mai rămas în zonă pentru o perioadă, pentru a se asigura că pericolul nu mai este iminent şi au fost anunţate autorităţile cu atribuţii în acest domeniu.

Jandarmii le reamintesc oamenilor că este recomandat ca, de fiecare dată când sunt martori ai unor astfel de situaţii, să sune la 112, să nu încerce să intervină, să nu hrănească animalele sălbatice, să aibă grijă unde depozitează resturile menajere şi să nu se apropie de urşi pentru a-i filma sau fotografia.

Citiți și Un nou atac al ursului în Harghita. Un tânăr de 26 de ani a ajuns la spital
Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *