Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

(Harghita) Peste 50 de clădiri cu destinația învățământ prezintă risc la cutremur

În județul Harghita, 58 de clădiri cu destinația învățământ sunt încadrate în risc seismic, conform listei actualizate de Ministerul Educației, vineri, 10 martie.

Școala Gimnazială „Móra Ferenc” din Odorheiu Secuiesc se află în situația ce mai gravă, clădirea sălii de sport fiind încadrată în clasa de risc seismic I. Listă mai cuprinde și câteva clădiri încadrate în risc seismic II: Grădinița Nardini din Odorheiu Secuiesc (unitate de învățământ privată – 2 clădiri), Liceul Teoretic „O.C. Tăslăuanu”  (o clădire)  și Liceul Tehnologic „Gábor Áron” Vlăhița (o clădire).

Cele mai multe din clădiri, 42 la număr, sunt încadrate în clasa III de risc seismic,  iar cu cel mai scăzut risc seismic, în clasa IV, sunt încadrate 11 clădiri.

Lista cu încadrările în risc seismic va fi actualizată în fiecare vineri, potrivit Ministerului Educației, care a creat pe site o secțiune dedicată situațiilor de urgență (detalii aici ).

Școlile și instituțiile de învățământ care prezintă risc crescut în caz de cutremur, potrivit expertizărilor realizate, vor intra cu prioritate într-un proces de consolidare și reabilitare printr-un program guvernamental ce va fi aprobat de Guvern. Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a solicitat ca, pe lângă programele finanțate de la bugetul de stat, să fie avute în vedere proiectele susținute din fonduri europene.

Ministerul Educației, în parteneriat cu Banca Mondială, derulează deja un proiect în valoare de aproape 100 milioane euro, care are drept scop reabilitarea, consolidarea și/sau construirea unor școli din zonele cu cel mai mare risc seismic din România.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.