Harghita: Șapte apeluri care semnalau prezenţa unor urşi, primite în ultimele zile

0

Articol disponibil în: Magyar Română

De vineri, 20 mai și până luni, 23 mai 2022, la nivelul Dispeceratului Inspectoratului de Jandarmi Județean Harghita au fost primite un număr de 7 apeluri, prin care erau semnalate prezența urșilor în localitățile Miercurea Ciuc, Bodogaia, Borsec, Lacu Roșu și Dealu.

Dintre acestea, 3 apeluri au sosit la ore diferite din orașul Borsec și câte un apel din satul Bodogaia, comuna Secuieni, municipiul Miercurea Ciuc, Stațiunea Lacu Roșu și comuna Dealu.

Primul apel de vineri, 20 mai, a fost făcut la ora 13:41 din satul Bodogaia, un bărbat semnalând prezența unei ursoaice cu 3 pui lângă gardul unei curți. Pe timpul deplasării, jandarmii au fost anunțați de către viceprimarul comunei că ursoaica a plecat înspre pădure, așadar nu mai este necesară intervenția.
La ora 15:01, a fost semnalată prezența unui urs în spatele Spitalului Județean de Urgență Miercurea Ciuc, acesta fiind îndepărtat de către jandarmii harghiteni înspre zona împădurită nelocuită.
Primul apel al zilei de sâmbătă, 21 mai, a fost făcut din orașul Borsec, de unde urmau să mai fie făcute în aceeași zi încă două apeluri. În toate cele trei cazuri a fost vorba despre o ursoaică sau ursoaice cu pui, prezența lor fiind semnalată fie pe diferite străzi din localitate, fie în apropierea Grotei Urșilor. De fiecare dată, la fața locului a fost trimis un echipaj de jandarmerie care a îndepărtat animalele sălbatice în pădure.
Tot sâmbătă, la ora 19:09, o femeie ne-a semnalat prezența unui urs pe un drum forestier din apropierea stațiunii Lacu Roșu. Jandarmii care s-au deplasat la caz au îndepărtat ursul, anunțând în același timp turiștii despre prezența acestuia în zonă.
Ultimul apel al sfârșitului de săptămână a fost făcut din comuna Dealu, luni, la ora 00:40, de către un bărbat, dar care nu a putut preciza clar locul unde se află ursul, dacă l-a văzut efectiv, ora când a fost semnalată prezența animalului sălbatic, singurele informații oferite fiind că aude undeva în depărtare câini care latră.”, a informat  plt.adj.șef Suciu Gheorghe,  purtătorul de cuvânt al IJJ Harghita.

În toate situațiile semnalate, nu au fost reclamate sau înregistrate pagube materiale sau alt tip de evenimente.

IJJ Harghita reamintește cetățenilor, ca de fiecare dată când sunt martori ai unor astfel de situații, să sune la 112, să nu încerce să intervină, să nu hrănească animalele sălbatice, să aibă grijă unde depozitează resturile menajere și să nu se apropie de urși pentru a-i filma sau fotografia.

În săptămâna care a trecut au fost semnalate 8 apeluri, iar de la începutul anului au fost înregistrate la nivelul Dispeceratului Inspectoratului de Jandarmi Județean Harghita 83 de apeluri, făcute prin intermediul SNUAU 112, prin care ne era semnalată prezența ursului în apropierea zonelor locuite. În toate situațiile a fost trimis la fața locului un echipaj de intervenție.

  • Material video de la intervenția de la Lacu Roșu

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy