Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Harghita: Șase apeluri pentru alungarea urșilor, înregistrate în ultimele zile

IJJ Harghita transmite că în ultimele zile au fost primite 6 apeluri prin intermediul SNUAU 112, prin care era semnalată prezența unor urși în localitățile Miercurea Ciuc, Bălan, Borsec și Cădaciu Mic.

sursa foto: IJJ Harghita ( imagine Borsec)

„Cele mai multe apeluri în acest weekend au fost primite din orașul Bălan, în număr de trei, dar doar într-un caz a fost nevoie de intervenția efectivă a noastră, pentru îndepărtarea unui urs. Primul apel a fost înregistrat vineri, la ora 00:00, următorul sâmbătă, 11.09.2021, la ora 11:03, iar ultimul, duminică, 12.09.2021, ora 00:14, acesta din urmă fiind cel care a necesitat intervenția noastră pentru îndepărtarea unui urs înspre pădure. De fiecare dată ne-a fost semnalată prezența urșilor pe străzile din oraș.
Apelul din Miercurea Ciuc, primit vineri, 10.09.2021, ora 20:08, semnala prezența unei ursoaice cu pui, în cartierul Jigodin, dar la sosirea echipajelor de jandarmi , aceasta plecase singură înspre pădure.
Apelul din orașul Borsec a fost făcut sâmbătă, 11.09.2021, la ora 21:23, fiind nevoie ca echipajul de jandarmerie să alunge un urs ce se plimba pe o stradă din localitate, posibil în căutare de hrană.
Și din satul Cădaciu Mic, comuna Șimonești, a fost primit un apel pe SNUAU 112, duminică, 12.09.2021, ora 23:14, jandarmii negăsind însă ursul acolo unde fusese semnalat. Acesta a plecat singur, lăsând în urmă doar pagube materiale.”,  informează IJJ Harghita.

În toate cazurile, patrulele au mai rămas în zonă pentru o perioadă, pentru a se asigura că pericolul nu mai este iminent şi au fost anunţate autorităţile cu atribuţii în acest domeniu.

Jandarmii le reamintesc oamenilor că este recomandat ca, de fiecare dată când sunt martori ai unor astfel de situaţii, să sune la 112, să nu încerce să intervină, să nu hrănească animalele sălbatice, să aibă grijă unde depozitează resturile menajere şi să nu se apropie de urşi pentru a-i filma sau fotografia.

În săptămâna care a trecut, la nivelul Dispeceratului Inspectoratului de Jandarmi Județean Harghita au fost primite un număr de 21 apeluri, prin care era solicitată intervenția jandarmilor pentru îndepărtarea urșilor

De la începutul anului au fost înregistrate la nivelul Dispeceratului Inspectoratului de Jandarmi Județean Harghita 400 de apeluri, făcute prin intermediul SNUAU 112, prin care ne era semnalată prezența ursului în apropierea zonelor locuite. În toate situațiile a fost trimis la fața locului un echipaj de intervenție.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.